自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

melonfans 發表於 17-8-19 10:31
商品與説明條例不符,消委會只作投訴,海關可直接檢控及起訴,你做生意要學識分辨。
...

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

琥珀宮

alphabetagamma 發表於 17-8-19 09:55
已安裝上去。回家老公話係裝左無遙控的款。原來商戶報價的圖搞亂左。

cs話裝左上去無計。但我真係prefer有 ...

買電器唔會只睇圖,電器一定係指定型號,你自己係豐澤睇過,應該抄低型號去問價同落單。你自己也有責任

珊瑚宮

環保接龍勳章

melonfans 發表於 17-8-19 10:34
我意思係網店有報價摇控同無摇控型號先可以比較?

一陣俾你睇。會清楚點。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

木土土 發表於 17-8-19 10:38
買電器唔會只睇圖,電器一定係指定型號,你自己係豐澤睇過,應該抄低型號去問價同落單。你自己也有責任
...

豐澤型号未必同網店型號相同有得賣,最好係直接counter check原廠網頁型號,我上網買冷氣已10年經驗,係要多少少功夫

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

melonfans 發表於 17-8-19 10:31
商品與説明條例不符,消委會只作投訴,海關可直接檢控及起訴,你做生意要學識分辨。
...

謝謝指點~

我係做開生意.......不如妳週一打去海關問一下,這情況是什麼部門處理~

消委會,海關,機電工程處 ......我怎不會知道他們是負責什麼範疇~

海關處理的事是不實陳述,而樓主這情況是供應商無心出錯,而他們也承認自己出錯圖, 所以這純粹是商業糾紛,而不是存心希騙~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 17-8-19 10:44
謝謝指點~

我係做開生意.......不如妳週一打去海關問一下,這情況是什麼部門處理~

海關可作出虚假或誤導性遺漏之商品說明條例而作出起訴

琥珀宮

melonfans 發表於 17-8-19 10:44
豐澤型号未必同網店型號相同有得賣,最好係直接counter check原廠網頁型號,我上網買冷氣已10年經驗,係要 ...

樓主話係豐澤睇完,可以用呢個型號去問價,若無得賣,就應該再出去睇其他型號。

其實我做法同你一樣,主要係話,買電器,係應該以型號check清楚function and feature 先落單,資料就官方網站最準確,不過去一般大型電器店睇都ok

珍珠宮

回覆樓主:

有遙控貴少許
如果型號是自己確定
送貨同單上型號不同
裝了上去店東有責

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實,張單既型號有無錯呢?

落單其間,有無WHATSAPP做紀錄?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

72leelily 發表於 17-8-19 11:24
有遙控貴少許
如果型號是自己確定
送貨同單上型號不同

樓主case應該係因店主發錯圖片被誤導,落單時買了非心水型號,送貨及安裝跟單無錯

男爵府

係人地俾錯, 定自己買錯?

送貨型號同落單型號一樣, 就無俾錯.

侯爵府

alphabetagamma 發表於 17-8-19 09:55
已安裝上去。回家老公話係裝左無遙控的款。原來商戶報價的圖搞亂左。

cs話裝左上去無計。但我真係prefer有 ...

收貨個時有無check 貨、check 收據?收據有型號的。圖有沒有埋型號?

珍珠宮

SaBB 發表於 17-8-19 11:41

收貨個時有無check 貨、check 收據?收據有型號的。圖有沒有埋 ...

樓主應該係網上見到幅相似係就買咗,無睇清楚型號見價錢平就買咗,應該張報價單,送貨單同實物型號係一樣。

但樓主又話係亞媽自作主張換冷氣,又話去豐澤睇過價錢,但後來係老公全權負責,咁似乎又經好多手,可能一直無人找低型號,見到張相似就買咗。

網上相片真係不盡信,好多時只 post 同系列其中一張相代表,如全部單都一樣型號,想換真係好難,供應商唔會因為咁蝕一部冷氣出嚟。

珊瑚宮

環保接龍勳章

木土土 發表於 17-8-19 11:32
樓主case應該係因店主發錯圖片被誤導,落單時買了非心水型號,送貨及安裝跟單無錯
...

係。真係無睇型號。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

alphabetagamma 發表於 17-8-19 11:58
係。真係無睇型號。
會唔會同型號都有兩種機?一種款有remote、另一款冇?而公司都攪錯左?

別墅

回覆樓主:

我就係咁比百老x 厄咗錢

明明買時已對清楚型號,裝咗上去先話型號係另一個先有遙控

如果要換貨要再加$2000

珊瑚宮

環保接龍勳章

JoanC 發表於 17-8-19 11:52
樓主應該係網上見到幅相似係就買咗,無睇清楚型號見價錢平就買咗,應該張報價單,送貨單同實物型號係一樣 ...

家有四部窗口式。如果廳無換新,應該全家一併換分體。這只是回應jm問是窗口式還是分體式。不關這次買冷氣機的事可以不理的。

今次由出街睇價錢到上網睇,係老公全權搞的。最敗筆真係無抄低型號,只信圖和網上標的原價 但店已承認錯和說會賠償,今早老公提至發覺佢遲左成星期無覆我地。因店方應承上星期一回應,我估老公唔提我真係不了了之。問題係我房我選擇要有時間掣,我家的老狗同房,舊的也有這function,好方便。現在無左,都無所謂,最多換個部在我房。這部又話無得換,我話補錢要那個都唔得。其實只係氣佢遲遲未覆也無方案幫我安排。

珍珠宮

Monmonge 發表於 17-8-19 12:04
我就係咁比百老x 厄咗錢

明明買時已對清楚型號,裝咗上去先話型號係另一個先有遙控

訂單同送貨吾同,就要佢負責。

珊瑚宮

環保接龍勳章

tester5 發表於 17-8-19 12:03
會唔會同型號都有兩種機?一種款有remote、另一款冇?而公司都攪錯左?

作為求其的消費者,我自認求其。我買冷氣機從不睇型號,我一向去豐x。我媽就鍾意街坊店買。都不睇型號。我真係責無旁貸,真係無用心睇同廠其他機和型號,我只係揀自己壞左果個款,果個牌子,根本果個牌子那個款去豐x只得一款,無太多選擇。所以衰在太老定。

珍珠宮

alphabetagamma 發表於 17-8-19 12:11
家有四部窗口式。如果廳無換新,應該全家一併換分體。這只是回應jm問是窗口式還是分體式。不關這次買冷氣 ...

網上買電器真係好撞手神,好多時都唔知資料啱唔啱,所以我只敢係淘寶買平嘢,買錯無咁肉赤。

首頁

尾頁

跳至