自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆樓主

同埋有時發現佢哋搶位座又好快手,冇位坐時就會好辛苦。我知我咁講一定俾人話我刻薄,但我真係見過太多次咁嘅情況。

水晶宮

wai0824 發表於 17-7-11 16:35
話說我今日帶住一對小朋友坐輕鐵,咁我坐左關愛座我抱住1個未夠2歲嘅bb,加上我女又流緊鼻血去到 ...

我一拖二(一個六歲一個三歲)成日都坐關愛座架喎,有需要,有手抱小孩就可以坐架啦,平時上到車我叫我大仔搵位坐,都會教佢如果有其他位我地坐其他位,冇其他位得關愛座我地都可以坐,因媽咪抱住妹妹,係有需要人仕

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

414928 發表於 17-7-11 16:51
我都唔明你自己都有需要,人地又沒有開口問,就算問你亦可理直氣壯地說小朋友太細都要坐,另一個有病要坐, ...

佢係冇出聲,但就係佢係咁用啲唔友善嘅眼神望住我,望到我起身唯止,咁我唔想讓都唔得

別墅

回覆樓主:

你叫佢地睇清楚張圖,有抱bb係有需要人士黎架,反而呀伯你無拎拐杖唔合資格坐喔~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

回覆樓主:

批鬥座

大宅

話說我今日帶住一對小朋友坐輕鐵,咁我坐左關愛座我抱住1個未夠2歲嘅bb,加上我女又流緊鼻血去到 ...

持老賣老

水晶宮

newcook 發表於 17-7-11 16:41
所以諗關愛座出來都唔知是好是壞, 唔係坐關愛座都一樣可以讓座啫, 果D就大模斯樣, 濶佬懶理~ ...

我覺得冇須要整關愛座,

搞到啲人唔會自覺讓座,爭拗又多

珍珠宮

meko~ 發表於 17-7-11 16:38
我都覺得而家D老人家好惡,我大住個肚都夠膽叫我起身比佢坐
係D老人家老馮左. 以前無咁多人讓都無咁, 多左人讓就覺得奉旨咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

wai0824 發表於 17-7-11 16:58
佢係冇出聲,但就係佢係咁用啲唔友善嘅眼神望住我,望到我起身唯止,咁我唔想讓都唔得
...
唔讓點會唔得?佢抽你起身嗎?你可直接同佢講你的問題叫佢找其他人讓,正如好多人話自己有不明顯的病痛需要坐,只要自己出聲對方應該會選擇其他,如果佢唔選擇係佢問題不是你問題,做左人媽媽要強硬起來保護護自己權益,否則小朋友因為讓坐而發生危險點同自己交代?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我彩佢都傻,一定唔起身

大宅

指一指關愛座,媽媽抱著小孩幅圖比佢睇

子爵府

回覆樓主:

比我一定唔讓,自己都有需要,而且關愛座唔係淨比老人家,小朋友都可以坐

男爵府

回覆樓主:

取消關愛坐最好唔使煩,有時坐輕鐵、西鐵等,啲人好似好耐無得坐咁,一開車門人都未出或未入就一係跑到入嚟搶位坐,最慘係有時我一拖二佢哋又細粒,試過比人撞跌,有啲又唔係一兩個站落車又死都企門口或企正車門中間,都有人要落車時,又唔會行出去比人落車,試過好幾次講唔該借借都唔讓位比我出,我為有撞開佢行出車箱。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

太細同2個可以不起身

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

持老賣老
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見過有個阿婆, 一入地鐵車箱, 即箭步行去座位前, 隻手做咗個撥開D野咁既手勢, 示意叫人讓開, 比佢坐!!! 真係太過份, 以為自己係太后咩

公爵府

關愛座不是老人座,當然係比有需要的人座,即係人人都坐得~

男爵府

2018復活節勳章

其實你真係唔洗理~
輕鐵其實好拋~
你抱小朋友真係好危險~

下次如果再有咁~ 你叫亞伯不如叫其他人讓俾佢坐~

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,面皮要學厚的,你自己有需要就要坐,為母則剛!

對你遭遇萬份同情。
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

首頁
12345...7

尾頁

跳至