婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ivymask 發表於 17-7-8 09:30
回覆 cchwin 的帖子

我c6唔識慳,如果佢真係夾錢,佢只會問人借,對佢嚟講無錢唔係問題,無就問老死借... ...
你99單嘢就事少,你老公咁嘅生活態度至問題大啦?
咁樣點過日子呀?

大宅

michelin888 發表於 17-7-8 11:31
梗係出奇啦!就算唔同住,個仔做乜工,入息有幾多,支出有幾多,唔知多都知少啦如果乜都唔知都枉 ...

又唔係喎,結左婚,依d野 我99 都唔知, 我c6人工, 支出會有幾多,我絕對唔俾我c6俾佢丫媽操心知咁多喎

侯爵府

你誤解咗,唔係話要比個阿媽操心,只係阿媽應該對仔嘅情況要有基本嘅知曉,舉例講,個仔做巴士司機,阿媽唔會唸住佢會月入十萬八萬掛,個仔要供樓,一般供樓唔會月供二,三千掛,若然個阿媽對個仔乜都懵然不知,咁佢好失敗囉

侯爵府

嘉德莉澳 發表於 17-7-8 15:20
又唔係喎,結左婚,依d野 我99 都唔知, 我c6人工, 支出會有幾多,我絕對唔俾我c6俾佢丫媽操心知咁多喎
...
如果他日因為你仔女嘅伴侶左右,你連仔女嘅基本情況乜都唔比知,你會有乜感想?

大宅

回覆樓主

見妳成日post去玩 唔係2-3千都無啩

男爵府

歐買尬 發表於 17-7-8 16:47

觀察力真強

子爵府

禁都得

子爵府

你咁留意我嘅...次次都係得個問知,問完之後同c6傾完都無出發過,諗住平平地返大陸玩,結果又係不了了之

子爵府

sweetiesbear 發表於 17-7-8 10:34
你以為啦,一陣母親節又2000,中秋又2000,新年又5000,仲有比錢睇醫生呢!

送禮講心意姐,有得指定幾多 ...
家用無比架,比佢即係比錢佢賭,比完我又唔夠洗,我寧願唔比留嚟自己慢慢用~新年就一定會比錢嘅,其他就請佢飲餐茶就算,佢年年生日母親節都會提仔女同佢慶祝,驚死佢哋唔記得~
至於我c6...其實同佢屋企人一樣,從來都唔當錢係錢,成日都話錢係搵嚟洗,唔係搵嚟儲...但係唔搵多d又點有錢洗呢!

大宅

ivymask 發表於 17-7-8 09:30
回覆 cchwin 的帖子

我c6唔識慳,如果佢真係夾錢,佢只會問人借,對佢嚟講無錢唔係問題,無就問老死借... ...
老實講,朋友問得多都覺得煩
你c6第時會好似我c6個邊屋企咁,冇錢都去旅行去玩,又充大頭,去完日本大陸,一返香港第1時間問c6借錢,因用到個個月生活費都唔夠

大宅

我姑仔都係咁,無端端就叫c6俾錢,話夾錢買生日禮物俾99,不過最搞笑係,姑仔自己生日都問c6俾生日費,上次就話睇中唇膏,一支價值400元,我心諗 ,我都未用過價值400蚊既唇膏囉,仲有平時c6買條200元運動褲都唔捨得 ,都竟然要包姑仔化妝品

子爵府

如果比得出嘅我一定比,要我比完之後仲慳過平時嘅,我寧願做衰人囉,但我c6真係好難控制...

大宅

michelin888 發表於 17-7-8 16:25
如果他日因為你仔女嘅伴侶左右,你連仔女嘅基本情況乜都唔比知,你會有乜感想? ...

我感想係, 放手,結左婚長大, 我唔係驚佢知c6有幾多用幾多, 我驚係佢計算我用佢兒子有幾多啫,為左不必誤會同猜疑, 最好方法,唔好講,兒子講咪聽, 唔講都唔刻意問,我唔知算唔算唔關心,我淨知,我夾硬要問, 會有人唔開心,倒轉我c6講出黎, 我又唔開心

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

會唔會佢地見你仔跟學校去新加坡遊學團,你又向佢地透露左8月想去高雄,又有人民幣定期,又想上郵輪玩咁,所以佢地以為你地有錢呀,你在bk成日問周圍玩我地都估你有閒錢先問啦。如果真係冇叫你C6出聲囉,不過你C6可能見平時已經冇比家用,所以難推D。

男爵府

sybb2014 發表於 17-7-8 18:25
我姑仔都係咁,無端端就叫c6俾錢,話夾錢買生日禮物俾99,不過最搞笑係,姑仔自己生日都問c6俾生日費,上次 ...
好似我叔仔,佢以前好多女友,有d一兩日貨仔,有d長嘅三兩個月,但佢成日問我c6攞錢(唔係借),次次都話緊急,因女朋友X痕丶發炎,冇錢睇醫生,但又成日話佢d女友個個多錢使,大把貴袋。我哋當然拒絕,真係物以類聚。我同c6講,我冇名牌袋,X又冇病冇痕,但d錢絶對唔會俾d唔識嘅污糟女人睇病,叔仔都癲嘅!

子爵府

o_____o 發表於 17-7-8 19:10
會唔會佢地見你仔跟學校去新加坡遊學團,你又向佢地透露左8月想去高雄,又有人民幣定期,又想上郵輪玩咁, ...
新加坡中四跟學校$1000我慳盡比佢都抵啦!高雄係真係想去,但依家已經否決咗...
郵輪係8掛想知就上網問啦!
人民幣定期係幫我媽問

侯爵府

畀面勳章

ivymask 發表於 17-7-8 20:16
新加坡中四跟學校$1000我慳盡比佢都抵啦!高雄係真係想去,但依家已經否決咗...
郵輪係8掛想知就上網問啦!
人 ...

所以就係怕佢地誤會囉,你C6又唔識理財,可唔可以私底下同99講你地真係冇乜錢呢?

大宅

回覆樓主:

其實每月連500飲茶錢都比唔起佢?唔好理佢係咪賭...但連幾百都唔比好似有點兒那過仍始終都養大你老大 真係困難味每月比幾百茶錢都好

侯爵府

嘉德莉澳 發表於 17-7-8 18:59

我感想係, 放手,結左婚長大, 我唔係驚佢知c6有幾多用幾 ...
放手係你個人感想同意願啫,但你阻止老公唔比99知經濟情況又係另一個回事嚟

大宅

michelin888 發表於 17-7-8 21:13
放手係你個人感想同意願啫,但你阻止老公唔比99知經濟情況又係另一個回事嚟 ...

3歲細路哥咩?佢咁大個人知道應該講唔應該講俾丫媽知啦~, 邊有得阻止架, 不如你講我讚唔讚成俾c6丫媽知, 我唔讚成俾99知人工, 同支出囉亦唔覺丫媽唔知就係唔關心c6 囉~~咁你問第時兒子咁對我, 我會點, 我咪話放手囉,當然係我揀意願啦~俾得佢結婚, 好多野就要放手啦~ 我點知其他人點諗呢?

首頁

尾頁

跳至