自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

公爵府

國際學校都唔易入喎,咁小朋友都叻呀,同埋入國際只想英文好?想英文好有其他方法

侯爵府

回覆樓主:

父母自己鍾意,冇話得唔得既。不過小朋友一定有比較,要小朋友自己都唔介意先得。
老實大把人月入十萬都唔會讀,我估有二十萬以上會考慮。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Maya5488 發表於 17-4-22 22:16
淨學費都萬一,二未計其他雜費,為左俾小朋友入國際學校節衣縮食,同奶奶逼住間公屋,你會嗎?

對香港教育 ...

唔睇送食飯, 搵黎攪

公爵府

回覆樓主:

不會。讀國際學校首先支出不單是學費。此外,小朋友個life style如果同d同學仔相差太遠唔係好事。

琥珀宮

回覆樓主:

好多人無讀國際學校英文都好好,我覺得唔關事

伯爵府

留番個$傍身好過
大家唔同出身,唔啱channel
格格不入
辛苦小朋友
到時又轉唔返主流
唔湯唔水

珍珠宮

淨學費都萬一,二未計其他雜費,為左俾小朋友入國際學校節衣縮食,同奶奶逼住間公屋,你會嗎?

對香港教育 ...

如果佢地回流,細路適應唔到本地學校,咁可以理解。移民外國唔係個個撈得風山水起,更唔係個個衣錦還鄉。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

逼住公屋叫家境一般?仲有每月除學費仲有好多雜費,將來到外國讀大學又一筆錢,你預左未?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔信住公屋既會讀國際學校

公爵府

但團際學校唔止學費,仲有債劵同每學期/年遊學團,仲有個個同學成日去旅行,有司機, 如果屋企唔係有錢,好易會令小朋友自卑

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

jjnothing 發表於 17-4-22 22:31
都未必係攀附
有邊對父母唔想望子成龍?自問環境幾差都想比最好嘅仔女,讀國際學校都係想小朋友發展好啲, ...

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

住公屋讀國際學校,有點兒那個,生活level都唔同

水晶宮

再諗遠d, 到佢大d, 身邊嘅朋友去外國讀書, 咁你又點安排呢?契女讀IS, 有時參加比賽又要飛外國一轉出去見識, 暑假又有時返大陸體驗農耕生活, 又去英國交流。 除左學費, 仲有其他活動洗費, 真係睇餸食飯。

有朋友住私樓, 一般中產打工仔, 幼稚園讀名幼, 初小時讀IS, 之後都轉返傳統小學。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

為左讀國際學校要迫住同99住公屋, 唔值得。
小朋友大大下都唔會開心。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

地址填公屋?
學校會點睇

男爵府

佢真係自己受返。係咪已經讀緊?

男爵府

對香港教育 ...

小學定幼稚園?國際幼稚園3年之後轉直私都ok,一條龍國際上就唔得啦,小朋友會唔開心!

男爵府

1. 讀國際學校係讓小朋友可以於另一種教學模式中學習及成長, 令思維更靈活更開明. 如果只為英文好或貼近真實用法, 有其他價錢比較相宜的方法.

2. 讀國際學校一讀就十幾年, 每年都會加價, 高年班補習費亦頗貴. 如果中途有經濟困難要轉本地學校, 小朋友好難適應.

3. 讀國際學校最好預算埋出國升大學的學費及生活費.

4. 與同學家境太大差別, 可能會多左比較及自卑.

公爵府

對香港教育 ...
國際學校嘅雜費多真係一個都市傳說,我以用家身份講你聽,冇咁嘅事。頂級貴族嗰 d 點樣我唔知,平民嘅英基除左學費同一年一次遊學費用,冇乜其他雜費,即使有,都係一百幾十一個學期嘅活動費,相信冇家庭比唔起,至於遊學費用,都係豐儉由人,學校有一系列嘅 “團” 比學生揀,唔揀海外嘅,揀 d 留喺香港嘅,貴極有個譜,好多學生都係咁,唔會異相。

至於有人話同學之間會比較,我兩個仔都冇咁嘅經驗,好多做左十幾年嘅同學都唔知對方住邊父母做咩職業,我仔畢業禮,我同老公出席,我老公撞到好多朋友,大家拉埋仔女打招呼,d 細路先知原來大家父母係識嘅

不過我對要節衣縮食大幅降低生活質素來供小朋友讀書唔太贊成,被逼同奶奶逼住公屋,相信你心情都唔會好,咁一家人又點會開心?小朋友見到你唔開心,佢都唔會開心,我相信呢樣比讀咩學校重要

knifesheep    發表於 17-4-24 10:08

水晶宮

對香港教育 ...

真實個案?

“國際” 是指真國際學校? 幼稚園或小学?

首頁
12345...23

尾頁

跳至