自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

宜家 D 人搬酒既人情 唔止 cover 晒 佢地 結婚所有費用, 仲要賺
以前 D 人搬酒預左蝕, 但求通知親戚朋友一齊高興下

好彩, 好我後者

伯爵府

女方對龍鳳鐲比男方找數咪得囉!講到尾咪又係覺得自己蝕左件金器結得婚就唔計較錢銀啦,咁計較咪自己女家找數自己收人情囉

子爵府

回覆:又要扮闊佬 又要斤斤計較

睇唔明佢啲「邏輯」

禁止訪問

男爵府

全篇野睇落來我覺得個男家好cheap,女方親友會俾龍鳳厄嘅有幾多個,真係好親嘅先會比,咪最多個10幾個人,頂盡都係5家人,5家人唔俾禮金你你會有幾蝕啊!唔擺咪最好囉,唔擺唔洗蝕,又要威要怕蝕底,真係算死草!

1314625    發表於 17-2-13 08:24

子爵府

龜精靈 發表於 17-2-12 13:58
佢有無諗過,擺酒要威既係你
有幾多錢係落左包場,佈置
而唔係賓客既食物到

完全認同。

大宅

回覆:porkchop_2008 的帖子

cheap 精, 我係佢\"主子\"真係搵窿捐, 唔知點面對自己親戚. 口口聲聲唔介意都寫咁大篇, 如果介意會唔會一日出封律師信?

大宅

引用:cheap 精, 我係佢\\\"主子\\\"真係搵窿捐, 唔知

原帖由 arthropoda 於 17-02-12 發表
cheap 精, 我係佢"主子"真係搵窿捐, 唔知點面對自己親戚. 口口聲聲唔介意都寫咁大篇, 如果介意會唔會一日 ...
一人

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

孟母3000 發表於 17-2-12 13:37

4千蚊一對龍鳯鈪,太離地了。
做人太計較,唔開心永遠係,自己......

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

迪迪尼擺,真心希望唔好派帖俾我,貼錢俾人擺酒仲要山長水遠去飲

翡翠宮

selinako^^ 發表於 17-2-12 14:02
宜家 D 人搬酒既人情 唔止 cover 晒 佢地 結婚所有費用, 仲要賺
以前 D 人搬酒預左蝕, 但求通知親戚朋友一 ...
講真擺得酒如果只係止有無錢賺, 真係不如唔好擺好過啦. 擺完全世界都知你係cheap 精

我哥個外母幫我嫂個細佬擺酒, 佢地鄉下習俗係出咗國嘅人唔可以收禮金.
男家請嘅親友全部無帶錢, 少部分有送金器 (如我媽).

佢地男家比錢擺酒一蚊禮金都無收到, 酒席錢全部自己出. 講賺一定無, 只志在大宴親朋.

公爵府

回覆樓主:

死la, 我閲讀理解係咪大差,點解我總覺得d文法好似唔知點咁,我get唔到佢個邏輯 思維wo
二黎成日話男家收少左錢蝕錢,但講左n次之後補句“錢我俾得起”“預左燒錢”,大佬個邏輯想點?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

女家人情點會比男家

翡翠宮

S_family 發表於 17-2-12 14:22
死la, 我閲讀理解係咪大差,點解我總覺得d文法好似唔知點咁,我get唔到佢個邏輯 思維wo
二黎成日話男家收少 ...
姐係條友怕比人睇唔起, 驚人以為佢窮先係度呻.
但同時佢又要斤斤計較, 覺得自己蝕咗

子爵府

希望新人同男女家四方都攪清楚:

你哋係「請飲」,唔係科水要大家夾錢比你哋擺酒。 有時真係你請到人哋都未必想去、而係礙於情面同果一點血緣至出席。

擺得酒就唔好求有賺囉!做咩要咁樣斤斤計較? 人哋撥時間出席同埋祝福你哋,已經係好大嘅榮耀啦!

我做人情,只會睇同新人有幾熟。其他野,老實講第日都唔知仲會唔會見,話之佢囉!

shum2012    發表於 17-2-13 11:48

男爵府

男家和女家的人情 , 不是一直分開各自收 , 幾時開始撈埋一齊歸男家 ?

翡翠宮

我估第時佢老婆大肚又會出歪理.

例如:
傳統結咗婚就生細路架啦. 做老公嘅預咗要使錢預郁飛, 只係老婆大肚覺得自己生仔好偉大, 但個b 未出世老公 x 個月無得搞, 出去叫雞要比錢.
老公唔係比唔起錢叫雞呀, 但計落老公個方蝕咗囉, 老婆生一胎自己幾個月無得搞, 第時仲要養仔, 蝕哂.

象牙宮

孟母3000 發表於 17-2-12 13:24
係fb見到人share
嫌女家親戚出手少

女家親友送金新娘, 是變相自己用"真金白銀錢"買它回來。

酒席, 累人累己, 食力不討好, 傷神, 傷和氣。
不搞酒席, 可少了麻煩。難道沒有其它選擇? 非酒席不可?

齊齊請人食一頓飯就是了。
旅行N星期不更佳? 全家旅行也得。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

人情唔係得cash, 人情=禮=禮物/現金, 想人夾cash做場大龍鳳,真係cheap到無朋友。想淨收cash,夠薑就係張請貼寫住只收現金。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

洋洋 發表於 17-2-12 14:00
點解男家會收女家人情?

唔係各自收架咩?

佢嘅意思係雙方「協議」左,男家比左禮金,而人情就全歸男家。

首頁
12345...6

尾頁

跳至