想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

tomatolmc 發表於 16-12-6 18:36
其實之前完全無諗過,亦都唔知台灣可以做做,如果台灣做,咪成日要飛黎飛去?
...

其實主要飛兩次,而且係平好多,台灣既技術比香港成熟

大宅

回覆樓主:

政府醫院可以照排, 但由排期到真正有得做試管都要兩三年, 不如去台灣試試, 因愈早做ivf 成功率愈高

禁止訪問

大宅

magicwand115 發表於 16-12-6 19:27
樓主同我case一樣。。。
今日去左睇報告。。。出來驗到我右邊塞左。。。得番一邊。。。。我老公蟲蟲 ...

你地打算邊度做?

禁止訪問

大宅

magicwand115 發表於 16-12-6 20:03
其實我地仲考慮甘。。。
做一次包生仔就話姐。。。。預要做幾次。。。個幾系幾多又吾知。。。爬文睇 ...

係呀,我個醫生話我卵子少,可能要抽10次卵,每次8萬,我聽到都O晒嘴

男爵府

回覆 tomatolmc 的帖子

台灣平一半,日本好似仲平

大宅

藉著我自己的case,希望比少少鼓勵你.
我舊年年頭都去左初診陳志慧,我當時37歲,卵少,amh低...(CHECK左先生精子冇問題)
佢話以我DAY3都只得兩三粒基礎卵泡的情況下,隨時會停經,唔駛諗iui,就算做ivf都係得10幾%成功率,行出診所門口,我真係喊左出黎
跟住我在bk爬文,最後選擇左去台灣搵翁翁做.
由於小卵,我差唔多每個月都去台灣儲卵,中間當然有成功有失敗,
第一次放胎失敗,再努力左一年....
感謝上天憐憫,我現在已懷孖B 26週了

P.S. 但去台灣做,你預左要隨時起行(按當月卵泡情況). 如是在職的JM,相信會較困難.

大宅

joii22 發表於 16-12-6 21:33
我舊年年頭都去左初診陳志慧,我當時37歲,卵少,amh低...(CHECK左先生精 ...

恭喜你呀!咁我想問你total去咗幾多次台灣抽卵?每次老公要一齊去嗎?另外可否透露一下價錢?因為你同我個case真係好似,陳醫生話抽卵都可能已經要80萬!

複式洋房

tomatolmc 發表於 16-12-6 17:47
轉介信係叫邊個寫?叫返陳醫生?

你睇專科婦科叫個醫生寫得架啦

排咗先啦,中間再睇都無問題架,一邊等一邊排

大宅

第一次IVF,抽左兩次,儲左三粒就放,失敗左.

第二次IVF,我抽左大約六-七次,每次只會抽到1-2粒,有時什至抽到唯一一粒也未必成功受精/雪起 (你要有這樣的心理準備,因為真係相當大打擊的) 亦有時因為當月狀態差,連過台灣的機會都冇.

最後,我有5粒DAY3的雪胎,用人工週期放左3粒成功的.

因為過台做IVF,我老公轉左做PART-TIME,每次都會陪我去台灣.

如果要儲卵做IVF,香港真係好"金",台灣相對真係平D,技術是否好D我唔敢講,因為我冇呢方面專業. 況且,睇醫生都要人夾人. 連埋機票/住宿,我粗略估計大約用左30-40萬左右,初初都有KEEP單,做多幾次後,就冇心機再計了. 太多濕濕碎碎,香港照卵/驗血又洗一筆... SUPPLEMENT又一筆

或者,你可以先到台灣初診再作決定.

比D信心,你年紀又唔係大,現今醫學昌明, 加油

大宅

joii22 發表於 16-12-6 22:14
第一次IVF,抽左兩次,儲左三粒就放,失敗左.

第二次IVF,我抽左大約六-七次,每次只會抽到1-2粒,有時什至抽到 ...

多謝你咁詳細的講解,但我對去台灣做ivf一d概念都無,有無話邊d醫院出名d?

複式洋房

tomatolmc 發表於 16-12-6 14:26
剛剛睇完陳醫生,佢話我個case係無機會自然懷孕,左邊卵巢原來已經俾我幾年前個水瘤destroy咗,右邊卵巢雖 ...

係香港做10次8次先要百幾萬,臺灣日本平好多

大宅

sweet1314 發表於 16-12-6 23:06
係香港做10次8次先要百幾萬,臺灣日本平好多

即係每一次抽卵就當一次,是嗎?

大宅

joii22 發表於 16-12-6 21:33
我舊年年頭都去左初診陳志慧,我當時37歲,卵少,amh低...(CHECK左先生精 ...

我想問day3係咪即係period第3日?醫生有無講點解基礎卵泡會咁少?我頭先唔記得咗問

複式洋房

tomatolmc 發表於 16-12-6 23:33

DAY 2 見醫生,抽血,開針
DAY 11 回診
DAY 14 抽卵
DAY 16 放胎
大約係咁,因當時無雪胎,費用約$30000HKD , 未計機票酒店

複式洋房

tomatolmc 發表於 16-12-6 23:33

如果有雪胎,隔一個 cycle 再放,費用約$10000HKD
價錢都係大約,因人而異

別墅

時間不等人,香港繼續排公家,同一時間去台灣了解下,我當時都係香港私家試左幾㳄但冇luck , 用左好多錢,之後轉去台灣,其實你夾到時間唔算要請好多假,而台灣經驗確係比香港豐富,價錢相宜好多好多,呢度好多同路人,加油

大宅

加把口講兩句, 我見大部分姊妹都建議你去台灣做,的確好多人去台灣主要平而成功率高。 利申:我係香港私家做IVF, 同時係排左政府IVF (前後要等3年幾,我排緊的時候就出去睇中醫加私家做IVF, 政府只係最後的支援,因為年紀時間唔等人)

以你的CASE, 唔單止要去台灣10次8次取卵,咁之後仲要放胎,亦可能要去幾次(TOUCH WOOD 唔係放一次胎就馬上成功的話)。 仲有, 你抽完卵,儲夠數之後仲要做手術切左輸卵管先得。咁你要考慮係咪可以安排到咁多時間隨時每個月要飛一轉... 每次要就經期, 好難提早plan定放假。

我個人認為, 這一連串有相關連的治療,最好可以由同一個醫生跟進,以便可以在最了解你的情況下做。所以,你不防睇多一個ivf 方面的醫生,問多一個治療方案,以計劃下一步點做。

複式洋房

我都係去台灣用儲卵方式做ivf的,我係愛群翁醫師,bk有個愛群topic既,可以爬下文。
另外抽卵先要老公去,其他檢查其實搵日即日來回或兩日一夜已經可以,台灣既好處係佢會幫你抽血驗埋免疫問題...香港ivf好似係無咁做,就算有時胚胎無問題...但原來本身免疫系統有問題...擺幾多個好胚胎都無用....翁醫師亦會比意見你點做...你可以先聽下....係邊度做到時再決定,因為台灣起碼平一半...就算計埋酒店機票...點都平過係香港做...

首頁

尾頁

跳至