夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

sammili 發表於 16-8-6 03:06
未識佢之前,我成日都諗,希望可以搵到個男人係唔蒲,要痴家,顧家,孝順,有自己事業,搵到下錢,有車有樓 ...

咁嘅皮四,你都頂唔到何必勉強

大宅

sammili 發表於 16-8-5 17:51
事情的人物背景是,我:離咗婚,有兩個小朋友,跟前夫,我男友A 君,都離咗婚,都有兩個小朋友,係跟佢的, ...
我想分享下我嘅遭遇。老公同我一齊已經有5年幾,個女兩歲,初初我老公發作係鬧我,之後掉野落地,之後係打我對手。
但我有時都會諗點解會離唔開佢。如果有我老公係我身邊,我充滿朝氣,無左佢又成日無心機。

我老公係好正面,好多興趣,好有趣味嘅人,對人有禮貌,出面有好多朋友,但也可以說好少朋友: 有趣令女性焦點落係佢身上而令佢被朋友疏遠(未結婚前),結婚後,因為時間放係屋企,基本上有比較明顯人格性格缺陷嘅男性女性朋友都疏遠,話無時間應酬唔可以算係朋友嘅人。咁我老公就無你男朋友係出面咁火爆。

我老公好大隻,基本上係街行過,路人都避開佢兩邊行,唔同佢正面望,搭的士就算抽住榴槤都應該的士佬唔敢出聲果隻,所以出街無咩機會鬧人。

但係我一句唔岩聽就叫我收聲。

只要我一反駁就掉野落地,試過佢叫我晾衫,我話等陣先,我想做埋小小其他野(就算平時任何時候,佢都唔會晾衫,全部我做,我唔明點解要我即刻晾衫,而我做緊果少少野係幫佢整緊佢公司嘅job嘅excel表格,但有野諗唔明,仲諗緊,佢叫我擺低,等佢返公司諗,我無擺低,想諗下睇下點解決,佢就發脾氣話我唔聽佢話,即係佢要我做就做,叫我停就停,無得say no)
果下我堅持要諗多一陣間個excel表嘅問題點解決,但佢話我唔即刻晾衫就會發火。然後即爆,將我做緊佢嘅job果部佢嘅電腦掟落佢自己推落地下嘅手提電話度,車爆左部電話,電話mon斷裂。

我呢兩年已經進展到,抱住佢個女,佢都打我對手,只求我唔講佢唔岩聽嘅話,唔多問半句,唔做佢唔想我做嘅事,只做佢喜歡我去做去講嘅事。

為左唔激嬲佢,其實都好簡單,廢話少講,講開心野,唔開心嘅野,唔關佢事嘅野,我收埋同其他人傾。

如果你過到我呢種生活,你就行落去。

我而家已經好少會惹到我老公發火,因為唔岩佢聽嘅話已經過濾左,無咩重要事唔會搵佢傾,傾親都係娛樂資訊及笑料,佢半夜三更返黎,我都唔會打一個電話搵佢,佢出去我唔會問佢去邊,佢鍾意講就講,唔講我都唔想問廢事俾佢鬧,而家的確大家相處非常之開心和融洽。

大宅

sammili 發表於 16-8-5 17:51
事情的人物背景是,我:離咗婚,有兩個小朋友,跟前夫,我男友A 君,都離咗婚,都有兩個小朋友,係跟佢的, ...
無論你接唔接受都好,而家你男朋友就係要你接受佢嘅所有,包括脾氣。
我以過來人身份同你講,四個字戰戰驚驚。我成日都會擔心佢係出面會遇到令佢心情唔好嘅事會令佢易怒。
這只會令我更加少同佢接觸。

有時會諗,點解要結婚,因為我接受佢嘅全部所以嫁佢,又會問點解佢唔可以似我咁對佢,因為佢要嘅只係佢要嘅伴侶形象而不是一個完全嘅你。

你男朋友唔接受完全嘅你,但要你去接受曬佢所有,你諗下值唔值得投資落去。

除非你係富婆,可以令你男朋友打風流工唔上心,你的日子就會好過,如果唔係就要睇佢眉頭眼額做人。兩種選擇。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得佢因為照顧小朋友同工作壓力而情緒出問題,退返做朋友關係先囉 ~如果冇改善直情離開。返工大壓力大,唔係亂發脾氣既理由黎。好似我老公係藍領,返工對住一班粗口爛舌既粗人,但由相識到拍拖到今時今日,就算鬧左交,佢一句粗口都冇鬧過我呀~因為返工幾爛口都好,對住親人就要識專重嘛~

你都離過婚,何必又痴埋去另一個火坑度?佢有啲野比你前夫好姐,但同得前妻離婚都肯定有佢自己方面既問題,而家比你睇到個問題咯,趁未到更深入就應該冷靜退後。

男爵府

引用:Quote:eelenomis 發表於 16-8-6 02:38 我覺

原帖由 sammili 於 16-08-06 發表
之前曾經大部份時間都喺佢度住,佢小朋友都好接受我,係有一次佢發我好大脾氣,喺機場比佢一路鬧我一路喊 ...
佢見你淨係weekend先喺佢度,有無關心點解?有無氹番你?
如果你講到同佢一齊係咁有壓力,不如分開一段時間,睇下自己個心係點仲好。始終人的生命有時限。

翡翠宮

回覆樓主:

NO

大宅

好媽媽勳章

eelenomis 發表於 16-8-6 09:58
佢見你淨係weekend先喺佢度,有無關心點解?有無氹番你?
如果你講到同佢一齊係咁有壓力,不如分開一段時間 ...

之前我放工就會返佢到,而近來我愛上做運動,放工會去做兩個鐘運動先回家,但佢係生活好有規律,晚上6點就食飯,9點幾就熄燈上床準備瞓覺嘅人,而我做運動都成8點幾,返到佢屋企,佢都可能準備瞓覺,所以我就有同佢講我做完運動返自己屋企,因為又要整野食,又要沖涼,會嘈住佢瞓,所以大家都有共識係weekend 先過佢度,當然自己心入面除左呢個原因之外,就係唔想見咁多,減少佢發脾氣同比佢鬧嘅機會囉。。。

翡翠宮

一開始就唔應該縱容佢,有壓力就去釋放,唔應該拿身邊嘅人去出氣

大宅

好媽媽勳章

yoddo 發表於 16-8-6 03:36
我想分享下我嘅遭遇。老公同我一齊已經有5年幾,個女兩歲,初初我老公發作係鬧我,之後掉野落地,之後係打 ...

如果你結左婚,有埋小朋友就真係好難就咁走,而且你都搵到一個方法去配合,而又可以令到大家關係會更融洽,真在很好,我知我能夠做到你咁,少說話,多d 四萬咁口對住佢,佢同街外人發脾氣要企佢隔離(佢曾鬧我,每次佢同人嘈,我都彈開,唔比面佢,佢落唔到台,要我每次佢同人嘈都要企响佢隔離,但正常見佢同人嘈,我梗係拖埋佢兩個女企開架啦,不過佢唔係咁諗),如果我做到,其實係冇問題,我嘗試過,但好難,因為做唔番自己,好辛苦,有時佢發完脾氣,第二日都會同我say sorry,佢又會知錯,所以令我好矛盾。。。

大宅

好媽媽勳章

wahiuma 發表於 16-8-6 10:41
一開始就唔應該縱容佢,有壓力就去釋放,唔應該拿身邊嘅人去出氣

可能佢生話太規律,又冇消遣,放工返屋企,6點幾食飯,9點幾準備上床,唔做運動,唔賭馬唔賭波,最多間中weekend 同佢果兩三個fd 出街食下飯,飲下酒吹水,好似冇地方可以減壓。

男爵府

比我會走!

大宅

好媽媽勳章

可能以前我前夫同以前d 男朋友,都係有外遇,令我心淡,繼而唔再愛對方而離開,我未試過要因性格問題,要離開一個大家都仲愛嘅人,令我好唔開心,好似好可惜咁。

侯爵府

回覆:真的要繼續包容?

前排先有一個躁夫殺妻入左罪。。脾氣大既人。。可以有得簡。。做咩要簡呢D.人。。。唔好覺得自己會忍到,會改變到。。係消耗自己人生係個唔值得既人身上。。除非佢係真係有病,,否則就係一個衰人。。

複式洋房

yoddo 發表於 16-8-6 03:36
我想分享下我嘅遭遇。老公同我一齊已經有5年幾,個女兩歲,初初我老公發作係鬧我,之後掉野落地,之後係打 ...

我覺得你EQ好叻啊,睇得出你對你老公既愛同包容。我發覺自己都有少少情緒病,但就無求醫。直至琴日我男友第一次提出分手,我同佢一齊只有11個月,我當時意識到佢係好認真,我心好亂好慌,我先下定決心去改變自己,唔再傷害人,而佢亦答應原諒我,畀時間我。
p.s. 不喜勿插 因為我真心朋友少,我不善交際,朋友圈都只係工作上既關係。希望可以得大家鼓勵

瑪瑙宮

KarenGerard 發表於 16-8-6 02:10
唔會要囉!

其實,你自己唔多唔少都睇緊佢D條件嚟keep住佢,明知個品咁差,朋友都唔想同佢friend。。仲話 ...

我覺得樓主係對方其他條件幾好唔甘心乜都無格硬忍, 得果兩年有幾愛丫, 如果佢唔係脾氣臭到咁就真係筍盤, 唔好話四十幾改唔改到, 三十幾都唔會改到.
如果您話好愛好愛, 咁唔使問喇, 咪留响佢身邊等佢餵一啖屎又餵一啖沙糖咁過您的下半世.

無男人姐, 都唔好委屈自己.

fattymama    發表於 16-8-6 19:11

瑪瑙宮

Purple_0322 發表於 16-8-6 05:36
我覺得佢因為照顧小朋友同工作壓力而情緒出問題,退返做朋友關係先囉 ~如果冇改善直情離開。返工大壓力大, ...

same same 我 ex 係粗人都唔會鬧我更唔會對我講粗口, 其實我係未聽過佢講粗口.

話做金螎壓力大, 全港大把人做緊金螎喇, 唔係向人發洩的籍口.

男爵府

引用:Quote:eelenomis 發表於 16-8-6 09:58 佢見

原帖由 sammili 於 16-08-06 發表
之前我放工就會返佢到,而近來我愛上做運動,放工會去做兩個鐘運動先回家,但佢係生活好有規律,晚上6點就 ...
咁你真係要聽下自己個心嘅聲音~

伯爵府

以前識人做金融, 佢講隔一段時間會去一些寺院一星期嬋修, 因為壓力好大, 可能不足為外人道, 我自己平時買小小股票都緊張, 可況係同客大上落。加上你男友可能本身有脾氣。

你同佢分開住係好d, 有私人空間, 我一開始睇你post就諗你或者煮/買去肝火, 肝鬱的食物/飲品, 會有幫助, 愛佢都想佢好, 生活開心, 發脾氣傷肝又傷心。 我男友都大脾氣, 佢都係屬肝鬱型, 我成日叫佢食蘋果果膠

不過發脾氣講難聽野呢個要佢改, 不過從心底改, 要俾時間。

伯爵府

sammili 發表於 16-8-6 11:31
可能以前我前夫同以前d 男朋友,都係有外遇,令我心淡,繼而唔再愛對方而離開,我未試過要因性格問題,要離 ...
我以為你已經有咁豐富嘅歷練,應該比其他人睇得更通透啦.
本身個情況已經複雜,
要處理得好已經唔容易,
仲加上個男人臭脾氣,
我就睇唔到有"幸福嘅將來".

伯爵府

sammili 發表於 16-8-5 19:11
佢工作壓力大因為佢單親爸爸帶住兩個女,要供樓供車,佢係做金融,所以個市差又會影響佢收入,所以我都明白 ...

未落搭(未結婚前)我係你
我會走
一世人流流長點頂
落了搭
唯有忍及帶他看醫生

首頁

尾頁

跳至