跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我都鐘意Renmark 既生活,美中不足係我鐘意

原帖由 Joanne.L 於 16-03-28 發表
我都鐘意Renmark 既生活,美中不足係我鐘意海灘多過條河。我朋友一家五口,老公一個搵錢,起大屋買 harley ...
我同c6都系鐘意海灘多啲!!!renmark真系冇咩唐人....好多印度人.backpacker同越南人.!
如果我地真系過去一定會搵你呀!
但我地系mel岩岩簽左一年租約...就算要走都最快一年後.....

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 16-3-27 21:54

有排都未退休,黎澳洲就係唔鐘意香港咁多人多車。
咁果度有咩就業机会呀?

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

引用:回覆 barco508 的帖子Melbourne covers a v

原帖由 DLPapa 於 16-03-27 發表
回覆 barco508 的帖子

Melbourne covers a vast area with many suburbs, with eastern suburbs being gen ...
請問有無邊區唔建議去住?
有無話邊區罪案多d?

複式洋房

Mrs.Kangaroo 發表於 16-3-28 14:45
咁果度有咩就業机会呀?
呢層我又唔清楚,我中學畢業又唔係專業人仕。做緊包裝廠,人工都唔錯。醫院應該唔夠護士,我朋友有時要頂兩更。如果係home office 既,住呢度都係一個選擇。

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 16-3-28 14:45

呢層我又唔清楚,我中學畢業又唔係專業人仕。做緊包裝廠,人工都唔錯。醫院應該唔夠護士,我朋友有時要頂兩 ...
其實做factory 都几好,系工會仲正。我公司d 倉務成日有OT, 又有bonus, 又保証每年有薪加, 我需然系屬專業人事,但佢地份糧分分中多过我。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

忙係上黎真係日日十二個鐘架,雖然年年有得加但都係0.3,0.5 咁多。

複式洋房

MrsGemmaR 發表於 16-3-28 14:43
我同c6都系鐘意海灘多啲!!!renmark真系冇咩唐人....好多印度人.backpacker同越南人.!
如果我地真系過去一定 ...
我等你,都知道有少數台灣人同中國人不過真係無香港人,backpacker 除外。

別墅

回覆:barco508 的帖子

$700/wk sounds more like the rent in Sydney. It should not be difficult to find a 3-bedroom home for $500 or less in Melbourne. For example, you can find the median rent for Doncaster East here: https://www.realestate.com.au/neighbourhoods/doncaster%20east-3109-vic

洋房

引用:$700/wk+sounds+more+like+the+rent+in+Syd

原帖由 laudrup 於 16-03-28 發表
$700/wk sounds more like the rent in Sydney. It should not be difficult to find a 3-bedroom home for ...
略作調整,以每星期計:

租屋:$550
大人生活費:$200 x 2人 = $400
孩子生活費:$100 x 2人 = $200
孩子學費:公立免費,雜費($1000/52星期), $20 x 2人 = $40
學校活動費:每term$600/6個月,$23 x 2人 = $46
全家4人Private Insurance:$3000/52星期 = $58
車保險同rego:約$2000/52星期 = $40
油費:$40

每星期支出總數約:$1374
每月大約 $6000

請問以上“大人生活費”足夠支付食物、水電及家庭一般開支嗎?

大宅

引用:Quote:MrsGemmaR 發表於 16-3-28 14:43 我

我等你,都知道有少數台灣人同中國人不過真係無香港人,backpacker 除外。
聽講有一戶韓國人...佢地屋企有好多韓國食品賣咖小形韓國超市咁

大宅

引用:Quote:原帖由 laudrup 於 16-03-28 發表$70

原帖由 barco508 於 16-03-28 發表
略作調整,以每星期計:

我覺得唔洗400...我地2大1b,一星期去買送,日用品同尿片都系2百零蚊...買野識格價同埋bulk buy可以慳好多好多..

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 barco508 於 16-03-28 發表略

伯爵府

引用:Quote:原帖由 barco508 於 16-03-28 發表略

原帖由 MrsGemmaR 於 16-03-29 發表
我覺得唔洗400...我地2大1b,一星期去買送,日用品同尿片都系2百零蚊...買野識格價同埋bulk buy可以慳好多 ...
有什麼可以 bulk buy?

大宅

barco508 發表於 16-3-28 22:59
略作調整,以每星期計:

租2房最小700。生活费全家500有找,餐餐出去食另計。
Insurance 有工先買, au同hk 不同,有:病有冇ins 冇分別, 但冇ins 就冇dental/ 眼鏡。
簡單d講,如果餐餐自己煮, 租700+每星期700(所有洗费)都夠。

大宅

引用:Quote:原帖由 MrsGemmaR 於 16-03-29 發表

原帖由 1mocha 於 16-04-05 發表
有什麼可以 bulk buy?
肉同日用品

大宅

引用:Quote:barco508 發表於 16-3-28 22:59 略作

原帖由 airforce1 於 16-04-06 發表
租2房最小700。生活费全家500有找,餐餐出去食另計。
Insurance 有工先買, au同hk 不同,有:病有冇ins 冇分別 ...
咁又唔係分別。有insurance,你可選自己醫生,有機會係快在receive treatment,選病房。。。同埋如果無indurance好多時都係剛畢業既醫生同你醫治,做手術。

別墅

我都成功申請左PR幾年,5年內住4年就有citizenship。不過始終未移民過去,因為擔心就業問題,本身是會計師,就算有工都冇香港咁高人工,又要做二等公民,好似要犧牲好多其他嘢,所以真係要睇下有幾鍾意澳洲。

大宅

回覆:一家四口生活開支

我兩大兩細買餸等一星期只用$200。對於我家庭private health insurance冇用, medicare夠哂。要求唔係好高生活費可以好平。

大宅

QQfishma 發表於 16-3-27 23:46
Aud 6000/ month !
咁多呀!

其實呢個價對係澳洲稅後收入來講係高定低。咁稅前要有幾多?

男爵府

Fatrix 發表於 16-7-9 06:19
其實呢個價對係澳洲稅後收入來講係高定低。咁稅前要有幾多?

One income or total 2 income? Generally for this, is med-high for one income, for couple, should be just around average after tax

首頁

尾頁

跳至