夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

全為愛 發表於 16-7-16 18:01
JM,你心理醫生說得很對,你將自己想法/排行壓得很低,你都在問有關他怎樣、他會如何想?

不要再花太多心 ...

全為愛:

謝謝你!我希望有一日能夠話你知我每日都過得好開心!

謝謝!

珍珠宮

回覆 全為愛 的帖子

全為愛:
之前嘅事我剛剛勉強放低. 下星期C6放假, 佢話成個星期唔約人, 叫我計劃一些節目.

很不幸我昨晚又忍唔住睇佢手機whatsapp. 見到佢同另一個女人嘅談話, 又係話人地靚, 好掛住人. 但今次呢個佢約人出嚟食飯, 拍下散拖. 我有問佢, 佢話係一個識咗幾十年嘅朋友, 好熟, 所以講下笑. 個女人知佢已婚有仔女.

C6好輕鬆咁話呢個case就可以引證佢對任何人都寫D咁嘢, 至在玩下. 我真係心力交粹, 已到達臨界點, 離婚嘅邊緣.

還是真係我諗得太多?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

回覆 worthy 的帖子

worthy JM:

看來你c6可能有 flirting 調情癮,他大概在尋求某種滿足,去填補心中的一個大空洞,而這很有可能跟他的原生家庭有關。

另,你為何要查看他手機?你一直在害怕什麽?為什麽?

此外,他的事令你心力交粹,已到達臨界點 ...... 你可以再深入一點去說出自己的感覺、感受嗎?他的事令你感覺怎樣?是怎樣的情緒?令你感到什麽?

你有看以下這篇嗎?你願意先去探索這件事背後的目的和意義嗎?

(附81:再談留下與離開)如何面對c6的背叛
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18146563&fromuid=240655

珍珠宮

回覆 全為愛 的帖子

多謝你回覆.
我都好想知佢要填補一些甚麼, 以及點解要咁做. 佢唯一有講過就係年多前退休後, 做慣政府官員的他要去做司機 (因為個仔唔生性仍在讀書, 我地經濟上有壓力). 佢有時做嘢會覺得激氣, 有時等人時又會覺得悶, 就揾人whatsapp. 久而久之就成癮. 又碰啱有人肯同佢傾, 就不能自拔.

加上佢好害怕無工作後無晒同事會悶, 所以就喺退休前瘋狂add 朋友嘅whatsapp圈子, 又不停參加人地嘅活動.

我就係從來唔check佢手機所以佢先會咁離譜咁同人打情罵悄. 依家知佢咁樣就梗係唔放心啦, 成日都想check住作攪乜鬼.

我地傾好多, 我都有好認真將自己感受同要求同佢講. 但佢就認為無親密接觸無上過床就無問題. 我真係唔知點講落去.

水晶宮

失落感,寂寞,自我價值感低了。
他想證明自己仍有能力以及想填補空虛。

以上是根據你的描述而我感到他是這樣。

他用的方式是不健康及有危險的,也對你造成傷害; 然而,你願意對他表示理解嗎? 我意思不是叫你認同他的行為,只是~ 你能理解他內心的空洞和需要嗎?

珍珠宮

回覆 全為愛 的帖子

全為愛:
我願意去理解. 我有反省過. 以往我太大安旨意, 唔係太care老公感受, 睇死佢喊惡得咩出樣. 佢同我講嘢有時唔睬佢, 掛住睇電視或上網. 因為我萬萬想唔到佢都會有要求, 可能因為咁再加上佢工作上嘅轉變而令佢有外慕.

但事情發展到依家, 我對佢無咗信任, 我覺得被背叛. 呢一刻叫我不但要原諒佢重要去了解並接受佢我真係做唔到. 我都有感受同底線.

但咁樣落去我怕大家會越行越遠. 只要佢再有少少做得唔係我所預期的我地就會完結.

請問現階段我該如何自處及面對他, 去填補他的空洞和需要? 真的要同出面的女人一樣同佢日日喺whatsapp打情罵悄? 我肯做佢嘅感受都未必一樣.

水晶宮

worthy 發表於 16-7-18 23:27
回覆 全為愛 的帖子

我對佢無咗信任, 我覺得被背叛. 呢一刻叫我不但要原諒佢重要去了解並接受佢我真係做唔到. 我都有感受同底線
我該如何自處及面對他, 去填補他的空洞和需要? 真的要同出面的女人一樣同佢日日喺whatsapp打情罵悄? 我肯做佢嘅感受都未必一樣

worthy JM:

是的,現在受傷的是你,反而要你去理解他及接納他,是難為了你。然而,這樣去思維,只是把重點放在 "對與錯"、道德倫理、個人自尊之上去量度。人際關係、感情問題這等事,真的只能以愛與慈悲作為基礎,並且要放下少許的自我,而這正是我們要去學習的一個大課題。

當然是不容易的課題!所以,你要先面對和處理了自己的情緒和內心的部份,這是我上次已問道的 ...... 他的事令你心力交粹,已到達臨界點,你可以再深入一點去說出自己的感覺、感受嗎?他的事令你感覺怎樣?是怎樣的情緒?令你感到什麽?

從處理情緒和內心入手,你會看到這件事揭示了你對你自己、你對愛、你對兩性關係所一直帶著的觀念、信念和制約,我認為是很好的機會趁今次去一一檢視。伴侶犯錯,伴侶令我們感到受傷,我們可以簡單直接地選擇離開、換個伴侶;亦可以選擇視此為關係中的一個風波,並且如何通過它來加深彼此的認識、了解和感情連結。當你選擇後者,你會漸漸學到及明白更多。

有看過以下這篇嗎?你的情況未至於這篇中所提及的婚變,但所面對的功課都是一樣的。
(附61:情傷的功課) 如何面對c6一次又一次的背叛
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5846584&fromuid=240655

至於要該如何面對他,去填補他的空洞和需要?先把重點放在面對和處理自己的情緒和內心的部份吧~ 你的情緒和內心要稍為平和一點,你的觀念和信念要稍為調整一下,你才有能力和智慧去面對他。同時,你也可以開始去了解男人需要什麼、日常怎樣去跟男人相處。我前幾天說過如你有興趣知道更多,可pm我。我仍未見到你的pm哩!

珍珠宮

回覆 全為愛 的帖子

全為愛:
我已很深入毫無保留的講盡自己嘅感受. 從這件事我睇到原來自己嘅道德標準係咁高, 思想出軌我已接受不了, 視之為背叛. 而我C6亦有講過: "只係紙上談兵你都嘅反應都咁恐怖, 如果我真係有第二個真不敢想像.....". 都唔知算唔算係好事, 起碼佢知我嘅底線.

我是選擇此為一個風波, 正在努力通過, 但真係很辛苦及折磨, 人是有記憶的. 每日總有一些時間情緒低落. 每每想到C6對她人的甜言蜜語, 心又痛一陣.

我會好好看看"附61". 謝了.

另外, 為何想知道更多, 要PM? 再者, 我不知如何PM !

別墅

全為愛,

事發已有兩個月了,現在跟c6生活平靜平淡(有小身體接觸,但c6無主動性需要),這算好事嗎?因為自從c6話我成日諗住果件事,有小小想叫我放手我會開心啲。我話我會盡量唔諗,到依家我地都無再提過果件事,咁樣令我更加無安全感,因為唔知佢地關係如何?我有睇你呢篇文章,我都明白亦比之前無咁抓狂,其實我現在令我煩惱既係我c6既內心,我完全唔知佢諗乜,佢又唔同我傾。我又唔想無情百事又撩起件事講,令關係變得不和諧!但又唔想長期處於不明不白既關係中,怕又被人蒙在鼓裡。

另,睇你其他文章提到。
放下c6係"丈夫"身分,放下自己係"妻子"身分。
以朋友關係跟c6相處。咁為何還在婚姻關係中?直接做回朋友不可?sorry可能我還未搞清楚你意思!請指點迷津!

水晶宮

worthy JM:

PM 即是如 email 般的私人訊息。
PM的內容不是如在post中這樣交流的公開;我有些資料可以給你看,但我不想公開 (因為在這裡公開的話,就什麼身份的人都會看到了),所以如你有興趣知道更多,請你PM (傳私人訊息) 給我,我再回覆你有關資料的linkage。

至於有關於你的情緒和感受,你說你已很深入毫無保留的講盡自己嘅感受。你意思是指向你c6嗎?
我的意思是,你向我透露你的感覺和感受 (如你願意及感到OK),讓我導引你去處理它們,以及去探究、看清自己一直帶著怎樣的觀念、信念和制約。 這有助你面對現時的痛苦和困擾。你可以 PM 我,或在這裡也可以 (或許我們的交流內容說不定對於其他 JM 也有幫助和啟發)。

珍珠宮

回覆 全為愛 的帖子

謝謝. 再有需要一定唔客氣去麻煩你.

水晶宮

filamcnine 發表於 16-7-19 12:14
放下c6係"丈夫"身分,放下自己係"妻子"身分。
以朋友關係跟c6相處。咁為何還在婚姻關係中?直接做回朋友不可?...
JM:

我們都很容易被 "身份" 而局限了自己的思維及變得執著,因而在關係裡會產生很多困難和痛苦。
放下 "丈夫" 及 "妻子" 的身份,是指~ 放下被 "身份" 而局限了的思維和加諸了的執著,是指~ 放掉身份所加諸的期望和需求的執著、並以對方本來的樣子來跟他相處、來愛他。 你可再嘗試細細咀嚼文章中的解說 < 外遇後的感情重建系列(28) ... 拿掉身份>
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17720201&fromuid=240655

我意思並不是指形式上的脫離丈夫和妻子的身份。
另,說實在,加入了 "朋友" 元素的婚姻關係,更能長久哩!

複式洋房

首頁

尾頁

跳至