母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

引用:我仔兩個月,全泵,奶量已穩定唔使追奶,早

原帖由 Ytfc 於 16-02-28 發表
我仔兩個月,全泵,奶量已穩定唔使追奶,早期係泵6-8次,1.5個月開始泵5次,奶量冇跌,想減到4次因為又泵又 ...
我都係全泵,初期一日泵8次,奶量穩定之後慢慢減泵到4次都仲keep住奶量,3次就會跌啲(所以我到BB食到兩餐固體先泵3次),減到2次就明顯少啲但仲夠食。

感恩

男爵府

引用:bb39日大,每日4泵,每次30--45分鐘,bb一

原帖由 於 16-02-28 發表
bb39日大,每日4泵,每次30--45分鐘,bb一日7餐160ml,好大食呀,我都想減泵,3泵舒服好多

...
我以為我個女已經好食得,點知你個bb更食得!醫生有冇要你幫bb控制食量?我個女70日大食150ml x 6,結果腸胃有d唔係幾好,醫生要佢控制食量,我係全泵冇埋身…… 我唯有間中餵少少水俾佢頂下肚……

男爵府

引用:Quote:freyachung+發表於+16-2-28+19:13+想

原帖由 Ytfc 於 16-02-28 發表
朝早第一泵隔得耐有400-500,之後果幾次就200-300
好羨慕你有200-300、甚至去到500 點先可以好似你咁多奶

大宅

引用:Quote:原帖由 香 於 16-02-28 發表bb39日大

原帖由 EudyptulaMinor 於 16-02-29 發表
我以為我個女已經好食得,點知你個bb更食得!醫生有冇要你幫bb控制食量?我個女70日大食150ml x 6,結果腸 ...
一個月打針時,bb食130ml×8餐,姑娘叫我俾150ml,次次饮完,之後,加到160ml,又係饮哂,我唔敢再加,所以3個鐘就討食:

伯爵府

chu.c9 發表於 16-2-29 08:06
我都係全泵,初期一日泵8次,奶量穩定之後慢慢減泵到4次都仲keep住奶量,3次就會跌啲(所以我到BB食到兩餐 ...
想問下你果陣減泵有冇黎返m? 我試咗兩日4泵,而家啱啱見到有血,咁快黎m

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 16-2-29 08:52
好羨慕你有200-300、甚至去到500 點先可以好似你咁多奶
我坐月果陣食好多飯,餐餐兩碗(我本身都好鐘意食飯,難得唔怕肥任食梗食盡佢)其餘都係食啲大路嘅上奶野,坐完月食刺身尤其是三文魚我覺得有幫助,好多時泵五百幾都係食咗魚生

不過最重要係唔好有壓力,唔好覺得餵唔到就唔係一個好媽媽,我陀果陣決定咗餵人奶,但我都同老公講如果追唔到奶或者好辛苦我會餵奶粉,連奶粉都揀定,當你個心知道人奶唔係唯一出路,其實奶粉都冇問題架,咁就會輕鬆咁泵

別墅

回覆:減泵問題

初頭1日8泵 依家減減下..琴日開始1日3泵
琴日個女剛剛4個月.. 依家1日5餐..每餐6-7安
減左仲夠食.. 其實又泵又餵都幾攰..3泵舒服好多

男爵府

引用:Quote:EudyptulaMinor+發表於+16-2-29+08:5

原帖由 Ytfc 於 16-02-29 發表
我坐月果陣食好多飯,餐餐兩碗(我本身都好鐘意食飯,難得唔怕肥任食梗食盡佢)其餘都係食啲大路嘅 ...
乜餵奶可以食魚生? 我都係諗住唔得就餵奶粉,拖下拖下就餵左兩個幾月啦,當然最差嘅時候有補過奶粉,放完產假要返工奶量又跌,結果要出動冰奶,追奶追咗段時間,暫時供需平衡…… 本來諗住唔夠奶就算,可能係母性掛,好自然就會追奶,半夜又會定時定候起身泵奶……

伯爵府

雪琪 發表於 16-2-29 13:04
初頭1日8泵 依家減減下..琴日開始1日3泵
琴日個女剛剛4個月.. 依家1日5餐..每餐6-7安
減左仲夠食 ...
我諗返起之前7-8泵嘅日子都唔知點捱得過嘅
又泵又餵真係好攞命,有時得我自己係屋企,餵完去泵奶時佢又扭抱喊,都唔知理得邊樣

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 16-2-29 14:53
乜餵奶可以食魚生? 我都係諗住唔得就餵奶粉,拖下拖下就餵左兩個幾月啦,當然最差嘅時候有補過奶粉,放完 ...
問過可以食,係驚啲野唔乾淨食完腸胃炎食藥唔餵得奶,咁我又覺得食咩野都有機會食物中毒架啦,所以我照食,之前陀住已經忍咁耐,生完真係忍唔到

別墅

回覆 Ytfc 的帖子

一日食兩次粥/軟D既飯
粥佢唔會食好多,食一碗或大半碗就唔食

別墅

引用:Quote:雪琪 發表於 16-2-29 13:04 初頭1日8

原帖由 Ytfc 於 16-02-29 發表
我諗返起之前7-8泵嘅日子都唔知點捱得過嘅
又泵又餵真係好攞命,有時得我自己係屋企,餵完去泵奶 ...
真係最無助係呢下..餵完泵奶先黎扭抱..

別墅

回覆:減泵問題

我仔食好少,我每日6:00埋身, 9:30埋身, 2:00泵,7:00泵,12點又埋身。。。返工好累,都無泵清,真係無能為力

大宅

回覆 Ytfc 的帖子

我係參考呢個方法黎減泵,而家BB八個月,減到1日2泵 =)

http://joysu777.pixnet.net/blog/post/86385574-%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%B8%9B%E6%AC%A1%E6%93%A0%E5%A5%B6%3F

伯爵府

引用:回覆+Ytfc+的帖子我係參考呢個方法黎減泵,

原帖由 amipulou 於 16-03-01 發表
回覆 Ytfc 的帖子

我係參考呢個方法黎減泵,而家BB八個月,減到1日2泵 =)
一日兩泵,多謝分享

大宅

回覆 Ytfc 的帖子

加油,祝成功!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊