美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

洋房

冬天用好似好乾喎

公爵府

GA

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+思樂冰+於+15-11-19+發表Real

原帖由 Elenalan 於 15-11-19 發表
GA luminous silk都好,唔易出油,又較薄貼,多色,妝感自然。
Revlon Colorstay係超控油,完全唔脱妝浮粉 ...
咁我試GA

禁止訪問

引用:我覺得遮毛孔+Bb+cushion真係好掂,但冬天

別墅

回覆:思樂冰 的帖子

用過Armani luminous silk foundation ,整體效果都唔錯,不過控油唔算特別強
上粉底前可以揸d 控油base 先

大宅

引用:Quote:原帖由 shanhaha 於 15-11-19 發表貴

原帖由 Elenalan 於 15-11-19 發表
Revlon Colorstay好過double wear好多!!!
但Revlon好臭,haha

男爵府

回覆:皮膚易出油,求推介好用粉底

治本好些,我是乾到出油。
現日日敷面膜,用保水面霜,減少用酒精,用礦物質碎粉,一個月後有改善。

大宅

回覆:思樂冰 的帖子

用 Christian Dior air nude Light la! Excellent for 油面!無得輸!
完全不變黃
但是如果天氣太乾的話要用保濕 Base

水晶宮

iisan 發表於 15-11-20 12:38
治本好些,我是乾到出油。
現日日敷面膜,用保水面霜,減少用酒精,用礦物質碎粉,一個月後有改善。

...

agree, 我以前都好乾, 唔敢用compact foundation, 轉左用油護膚, 用手工皂洗面後, 皮膚冇以前咁乾, 接近中性, T-zone亦出少左油。
我現在日常都只係用礦物粉餅化妝, 完全唔乾, 又少面油。

男爵府

引用:Quote:iisan+發表於+15-11-20+12:38+治本好

原帖由 Elenalan 於 15-11-20 發表
agree, 我以前都好乾, 唔敢用compact foundation, 轉左用油護膚, 用手工皂洗面後, 皮膚冇以前咁乾, 接近中 ...
請教下怎樣用油護膚?

我用精華液溝保水面霜塗面,不錯。想知更多,謝謝。

水晶宮

iisan 發表於 15-11-20 13:04
請教下怎樣用油護膚?

我用精華液溝保水面霜塗面,不錯。想知更多,謝謝。

我toner (花水後)直接用油massage面頸, 吸收後再噴少少花水。
油我用緊d 香薰治療師blend o既複方精油, 亦有樓上店買到o既現成牌子, 牌子唔講喇, 因為我只係用家, 唔係傳銷or seller, 我咩牌子都試下咁law, 我對於香薰o既藥用成份唔熟亦冇深入研究分析, 只係自己睇下資料和做白老鼠。

另外之前用過Elizabeth Arden Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum (Sasa代理), 呢隻oil serum勁好用, 獨立capsule包裝, 冇香料防腐劑, 所有成份都係有效抗氧化和cell-communicating成份, 用Vitamin E oil做base, 全面連eye contour用都好快吸收, 有效去紋。外國reviewer Paula's Choice 評分好高。我一到冬天就用佢。
含低濃度Retinol, 孕婦小心使用。

男爵府

引用:之前用SKll既two+way+cake,+方便但好易出油

原帖由 思樂冰 於 15-11-19 發表
之前用SKll既two way cake, 方便但好易出油而且last得唔耐,而家用BB cushion, 冇出油情況,但過左3個鐘開 ...
試下浮上嚟時用噴霧噴面,再用紙巾印乾,然後撲返粉餅,又會keep到的,咁咪唔駛轉嚟轉去囉。我用cushion的,都係咁做呀

大宅

引用:Giorgio Armani luminous silk foundation

原帖由 Fanpui507 於 15-11-19 發表
Giorgio Armani luminous silk foundation
有冇變黃變灰嘅情況?

mrsmacaroon    發表於 15-11-24 17:48

大宅

引用:fancl 個powder 控油好好!

原帖由 secretbb89 於 15-11-19 發表
fancl 個powder 控油好好!
有冇相睇下?

珍珠宮

去了GA

珍珠宮

另外送了

珍珠宮

珍珠宮

希望有用啦!隻BB cushion 甩到一達達

別墅

引用:Quote:原帖由+Fanpui507+於+15-11-19+發表G

原帖由 小小魔天使 於 15-11-20 發表
有冇變黃變灰嘅情況?
無呀,仲無出油!之前用YSL, 中午已經又黃又灰,T字位出晒油。

別墅

引用:希望有用啦!隻BB+cushion+甩到一達達+ +

原帖由 思樂冰 於 15-11-20 發表
希望有用啦!隻BB cushion 甩到一達達
我覺得用GA隻CC cream打底個妝靚好多,下次可以試下

首頁

尾頁

跳至