跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

Hello,

見你地呢度咁熱鬧真係好啦。

CF,

多謝你分享呀,你栽培得仔仔好好呀。

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

子爵府

好媽媽勳章

Connie,

Long time no see.

今年輪到你啦,希望你一擊即中。不過,真鐸真係有記錄的。如果你每一次都未中,佢會下一次特登打電話去提你架。即係,如果第一輪無,佢會打比你,提你可以統一派位再黎過。如果又無呢,佢地又會係結果公布後打電話比你,提你幾時去交表。

所以,如果你從一而中,我覺得可唔會入唔到呢。

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

子爵府

好媽媽勳章

Iwanbb,

其實, 小學有無宗教背景好睇你自己意向. 基督教/天主教都唔緊要嘅, 係咪?

如果你重點係鄰近, 有愛心 同 有託管, 咁基慈都可能配合到你需要. 好似佢地會幫有需要嘅小朋友看管到 6 點幾 7 點都有架. 你去留意下啦.

原文章由 IwanBB 於 08-7-17 10:51 發表
cf, connielam, kariswinnie & all mama,

你地好! 原來呢幾日咁多回應, 真係好開心^^

雖然我係基督徒, 但我好少返教會同未洗禮, 囝囝唔肯返時又要培佢唔返...可能我唔識教仔, 成日都無佢辦法. 所以入真鐸(我好鍾意 ...

子爵府

好媽媽勳章

CF,

我係誇網幫囡囡揀了基華 (九龍塘). 如果你考慮過交通嘅問題, 你都可以誇區架. 不過, 以我所知, 如你揀馬小, 慈雲山校車係好早架, 如我無記錯, 好似 7 時就要上車.

子爵府

cf,

嘩, 你D方法好得意好掂!! 要學吓你^^

grace_xian,

你囝囝派邊間呢? 記得聽你講過, 佢成日表演同得獎, 叻仔, 真係好羨慕...

大宅

grace_xian / lamlammama / iwanbb :

多謝你地既分享先真啦, 做媽媽真係唔容易, 如果在職既, 更加辛苦!
一方面又要為頭家搵錢, 一方面又希望可以教好自己子女!

如問我邊間學校好, 我就會覺得而家間間學校都應該好過我地以前讀書既學校, 不過現在呢個年代爭得太犀利, 香港現在又轉形, 唔係好似以前咁有手有腳就搵到食. 選小學程度又唔可以太深, 驚佢地壓力太大, 大淺又升中時跟唔到.
講硬件, 45網好多學校都新校舍, 唔洗擔心. 但講到教學方面, 就唔係間間都知得咁清楚.

平時我返工既時間, 我都會見到唔少基慈既學生, 佢地都守規舉過馬路, 校風好似唔錯~

本身我自己無特別喜歡乜野宗教學校, 不過我覺得如天主教或基督教學校, 有聖經學都係一件好事, 我以前讀書都好鐘意呢科, 嘻~

我上星期去左英華聽簡介會, snoopy校長講既說話, 真係會錯架, 子女第一個老師就係佢地既父母, 係學校只不過佔一部份時間, 大部份時間就係同家人相處. 所以我反思自己有無教錯個囝, 有無比到佢一個壞榜樣. 雖然我個囝得5歲, 不過佢都知道媽媽辛苦, 有時會同我講, 媽媽無自己時間架, 全部時間都比晒我架啦! 呢樣野係我既安慰!
雖然我buy snoopy校長既理念, 不過間學校實在太遠, 我都唔會考慮lu~ 不過教育界有這樣的人材, 都係一件好事黎~ 聽完之後, 我又諗到d新既教法比我個囝, 都總算有收獲.

大宅

lamlammama :

基華係九龍塘 (以前係英華中學舊址), 呢間學校好嗎?

7:00就要上校車? 咁樣真係好side時間囉~

子爵府

好媽媽勳章

CF,

好多謝你分享呢. 你真係一個好盡責的好媽媽, 你囝囝好幸福呀.

同你一樣, 而家嘅小學已經同我地個年代好唔同, 樣樣野都豐富咗, 資源多咗, 照顧周到咗.......不過, 學校同小朋友嘅壓力亦都大咗.

喺香港, 搵學校比小朋友真係一個大難題. 所以, 一定要先認清楚想搵間咩學校比自己小朋友 (始終最瞭解同明白小朋友嘅係我地嘛).

在我黎講, 我以搵一間適合囡囡嘅學校為大前題, 但當然一些周邊條件, 和附帶因素都要好好考慮. 所以, 就要先諗好自己要 d 咩, 再去篩選同考量囉.

不過, 其實我講呢 d, 大家都已經知道啦, 分享下咋.

原文章由 CF 於 08-7-18 14:21 發表
grace_xian / lamlammama / iwanbb :

多謝你地既分享先真啦, 做媽媽真係唔容易, 如果在職既, 更加辛苦!
一方面又要為頭家搵錢, 一方面又希望可以教好自己子女!

如問我邊間學校好, 我就會覺得而家間間學校都應該好 ...

子爵府

好媽媽勳章

CF,

基華(九龍塘) 要怎樣告訴你好還是不好呢? 人人標準不同呢.

我選她是因為覺得她都適合我囡囡. 而且聽人說口啤又幾好 (BK 家長 & 我有朋友的朋友有小孩在裡面讀書). 學校採用活動教學, 不會太傳統催谷 (我囡囡是好動型) 但課程又不會很淺, 校風純樸. 未搬去 41 網前, 在 45 網內是好學校. 搬了去 41 網後, 中學校網也好. 雖然在 41 網內不是出名的學校 (我要求的也不是這些), 但也是一個好機會呢. 而最重要是, 她是基督教學校, 這是我首要考慮的.

但說到底, 真的要入學了才會更知多些, 因為到時才是真正的親身體驗. 希望我無幫囡囡揀錯啦.

馬小 7 時上校車是很早, 因為中途要經很多站. 基華則是 7 點 半上車.

原文章由 CF 於 08-7-18 14:26 發表

基華係九龍塘 (以前係英華中學舊址), 呢間學校好嗎?

7:00就要上校車? 咁樣真係好side時間囉~

[ 本文章最後由 lamlammama 於 08-7-18 15:36 編輯 ]

大宅

如真的誇區讀書, 小朋友真的辛苦些, 41網都不是太遠, 但係爭得好犀利, 自己友都爭得咁勁, 如我誇區選擇仲機會細些, lamlammama係就好好運啦, 可以中了. 真係恭喜你!
時間過得真係快, 好似先選完幼稚園無幾耐, 而家又要選小學!
學校村好似仲有慈天各埋聖博德, 唔知有無媽咪聽過佢地既口埤?

我聽聖文德唔錯, 中學又有德文德中學, 有無媽咪知道d?

題外話 : 今日, 我家印印姐姐返印尼一個月, 囝囝要放係婆婆到, 晚上我接他回家, 早上接回婆婆家, 希望佢會習慣啦~~我都要養精蓄銳先得呀!

大宅

唔該晒你的意見, 不同既意見令到大家都可以了解多些, 分享下都已經開心啦~

基華我都見bk媽咪都有講, 好似好多人說唔錯, 希望你的小朋友讀得開心啦~

男爵府

各位,

見到你們的分享,我又想加入,因阿女又係09入小學,最近成日唸選邊間而好煩惱,你地選校會考慮跨區嗎?因我地有2個地址可報,但好頭獅唔知應該報邊個好,31區同45區,又想佢試下油天,但得15分,要大抽獎,又驚抽唔到, 如果統一跨區填油天,而用返45網,係咪可以?

大宅

原文章由 yiuyiu730 於 08-7-28 13:42 發表
各位,

見到你們的分享,我又想加入,因阿女又係09入小學,最近成日唸選邊間而好煩惱,你地選校會考慮跨區嗎?因我地有2個地址可報,但好頭獅唔知應該報邊個好,31區同45區,又想佢試下油天,但得15分,要大抽獎,又驚抽唔到, ...

yiuyiu730,
你好,歡迎你.我自己不會選跨區loo,因為我要自己湊小b.

在選擇那一個net之前,你可先考慮清楚自己的需要及小朋友suit那一類的學校.你會給小朋友報直資/私小嗎,你小朋友讀活動/傳統學校?31區除了油天,你仲有邊間心儀的學校?45net呢?

大宅

原文章由 yiuyiu730 於 08-7-28 13:42 發表
各位,

見到你們的分享,我又想加入,因阿女又係09入小學,最近成日唸選邊間而好煩惱,你地選校會考慮跨區嗎?因我地有2個地址可報,但好頭獅唔知應該報邊個好,31區同45區,又想佢試下油天,但得15分,要大抽獎,又驚抽唔到, ...

yiuyiu730,
若你報45net,統一派位時,甲部份(不受校網限制的學校選擇)是可以報跨區/本區首選的小學,所以你可以在甲一填油天,甲二填其他跨區/本區心儀的學校.

男爵府

connielam,

實在都好煩,如果31區,我會考慮油天.新油天,ST.MARY,而45區我會揀嘉諾撤同錦泰,個人覺得傳統同活動都岩阿女,不過活動好似開心D,我都會同佢報私校做定後備,佢間幼稚園都有小學,都會去考,你呢?有咩心水?會點揀?

原文章由 connielam 於 08-7-31 13:56 發表

yiuyiu730,
若你報45net,統一派位時,甲部份(不受校網限制的學校選擇)是可以報跨區/本區首選的小學,所以你可以在甲一填油天,甲二填其他跨區/本區心儀的學校. ...

大宅

原文章由 yiuyiu730 於 08-7-31 23:20 發表
connielam,

實在都好煩,如果31區,我會考慮油天.新油天,ST.MARY,而45區我會揀嘉諾撤同錦泰,個人覺得傳統同活動都岩阿女,不過活動好似開心D,我都會同佢報私校做定後備,佢間幼稚園都有小學,都會去考,你呢?有咩心水?會 ...

yiuyiu730,
你囡囡讀那一間幼稚園?聖母?錦泰是好,不過出名多功課及谷.嘉諾撤是活動教學.我心水是真鐸,因我有20分,應該有機會的,最緊要是真鐸是基督教學校,而且無論教學理念,師資,學校環境,課後輔導班是好.

男爵府

Hi,

好耐無黎呢邊睇,原來呢度都有咁多 2009 年升小一媽咪,其實我而家都係心大心細幫細仔報邊間學校,當年大女First round 派左去女校,所以我都唔係好識選學校策略!!而家又要為細仔煩惱!!我聽聞基華幾好,佢九龍塘區近邊度架??可能因為我住黃大仙區,所以覺得九龍塘唔係咁遠,我大女返九龍塘都係 10 分鐘車程,我覺得都—可以接受。希望大家都入到心儀小學喇!!!

子爵府

好媽媽勳章

basbyy,

Hello.

基華(九龍塘) 正確位置係九龍塘宣道同拔萃兩間小學嘅後面.

原文章由 basbyy 於 08-8-4 01:11 發表
Hi,

好耐無黎呢邊睇,原來呢度都有咁多 2009 年升小一媽咪,其實我而家都係心大心細幫細仔報邊間學校,當年大女First round 派左去女校,所以我都唔係好識選學校策略!!而家又要為細仔煩惱!!我聽聞基華幾好,佢九龍塘區近邊 ...

男爵府

connielam,

我阿女讀krs ar, 依家都未唸點報邊間,我連用31定45網都未決定到ar,九月都唔知點算好!希望大家分享下,有d啟發!

原文章由 connielam 於 08-8-1 08:49 發表

yiuyiu730,
你囡囡讀那一間幼稚園?聖母?錦泰是好,不過出名多功課及谷.嘉諾撤是活動教學.我心水是真鐸,因我有20分,應該有機會的,最緊要是真鐸是基督教學校,而且無論教學理念,師資,學校環境,課後輔導班是好.:iloveit ...

大宅

hi,
我本來是準備找幼稚園的,見到這個topic都來望望,發覺對我都很有用,我都想知邊d小學好.....睇定都冇防

首頁

尾頁

跳至