家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 kptsui 的帖子

再問師傅, 說有50A, 但又說只能用最多6600W的熱水爐 我不太明白...

別墅

所以你最後都係用返煤氣?

男爵府

引用:回覆 kptsui 的帖子再問師傅, 說有50A, 但

原帖由 myli2104 於 15-07-25 發表

再問師傅, 說有50A, 但又說只能用最多6600W的熱水爐 我不太明白... ...
50A 係成屋最高可用電流,一間屋咁多電器,唔會因為用熱水爐而熄晒其它野,預一半6000W 差不多..

最後是裝氣體...

別墅

謝謝你們的資訊, 我想我還是裝返煤氣, 一勞永逸~

大宅

引用:回覆+JKT33+的帖子受教了,+真的未聽過空氣

原帖由 myli2104 於 15-07-23 發表
回覆 JKT33 的帖子

受教了, 真的未聽過空氣能. 不過3呎3呎都幾大...我家廁所很細, 連儲水式都覺得太巨型.. ...
我用儲水式的,橫放式在天花上,睇唔到架喎。夠5人家庭沖涼,沖涼前早10/20分鐘開爐,搞掂

大宅

sexymami 發表於 15-7-29 23:32
我用儲水式的,橫放式在天花上,睇唔到架喎。夠5人家庭沖涼,沖涼前早10/20分鐘開爐,搞掂

真是好想知道是幾多W,幾多升缸,及每人是否要隔開10/20分鐘才開始沖涼。如每人等10分鐘,冲又10分鐘,咁即係100分鐘才沖完所有5個人?最凍天氣時,又是不是等10/20分鍾,下位便可以夠熱水沖?

大宅

回覆:JKT33 的帖子

我真係唔記得我買幾大,因為佢有好多可以選,3.5/6.5/10/15/20/25gal 。 仲有幾多kW, 個時我係打去問我5個人,2個廁所share 用,聽佢介紹買的。kW 越大咪越快熱囉。

我好似係買10/15架咋, 都好夠用啦。有時晚上全家去完街,一返屋企就開機,幫小朋友搵下衫,搞完去沖涼都15/20分鐘。沖完涼著衫刷下牙到下一個沖,又15/20分鐘。所以我都冇特別要等。會慢小小動作換衫費事唔夠熱水囉。

冬天就真係要等下的。不過我地又冇話長左好多時間等。因為以前用煤氣即熱,2邊各1個爐,我地都唔會同時間沖的,唔知點解會搶水搞到忽冷忽熱。

大宅

回覆:JKT33 的帖子

而且平好多!我那時其實因為漏煤氣,要鋪過啲喉,要幾萬仲要明喉,所以換電的。但用左1/2年,都習慣了也好滿意。買個電熱水爐先3千幾,但一個煤氣爐都7/8千!幾千蚊都夠我交幾個月電費!
依家屋企大裝修,我地都唔轉返煤氣了。連廚房都用埋電磁爐,交小一樣煤氣費。

另外電熱水爐唔會話一野就冇熱水,佢會沖沖下唔夠熱,咁你就「校」去熱啲,再沖沖下唔夠,你再校。咁都會知道快冇熱水就可以沖快啲囉。

不過小朋友用要小心啲,因為佢開的時候如果校到最熱的開,真係好熱下,但煤氣爐有恆溫,就冇哩個問題。所以我教小朋友開中間,另外要試左水溫先開始沖,唔好一野淋落個身到。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

儲水式單相電多數係3KW (15A) 或者 4KW (20A), 亦有3相 6-36KW 都有.

男爵府

睛靈勳章

回覆 sexymami 的帖子

可否PM 用什麼牌子熱水爐.

我CF 叫用德X 寶, 我想買柏林/ 真富.

大宅

sexymami 發表於 15-7-30 12:10
我真係唔記得我買幾大,因為佢有好多可以選,3.5/6.5/10/15/20/25gal 。 仲有幾多kW, 個時我係打去問我5個 ...
多謝分享。有時間可以慢慢享受親子時間,多好。

有搶熱水情況通常是由水箱到三义分2個浴空的主喉問題。如果是4分便唔夠大。尤其是距離長,最好用6分喉。

大宅

引用:回覆+sexymami+的帖子可否PM+用什麼牌子熱

原帖由 cp2004 於 15-07-30 發表
回覆 sexymami 的帖子

可否PM 用什麼牌子熱水爐.
我就係德x寶囉!用左1/2年 so far so good

大宅

引用:Quote:sexymami+發表於+15-7-30+12:10+我真

原帖由 JKT33 於 15-07-30 發表
多謝分享。有時間可以慢慢享受親子時間,多好。
哩啲咁複雜,我唔懂呀~是旦啦!
反正平日通常小朋友黃昏時分都沖晒涼,所以我地夠用就可以了!

呀!另外佢啲水都保到下溫的。有時用完我地會關制,第二朝如果小朋友要洗屁股,開水都仲有熱水喎!
不過如果一起身就要沖涼的,我估應該唔夠熱水,唔知會唔會好麻煩?

侯爵府

sallyshlau2 發表於 15-7-22 11:47
回覆 myli2104 的帖子

單相電的爐,喺可以出到佢講咁熱,但熱水的出水量無三相咁勁,洗手就唔覺,沖涼要「 ...

香港嘅住宅都好少係用三相供電

侯爵府

JKT33 發表於 15-7-23 17:21
回覆 yymcandy 的帖子

香港人認識空氣能熱水器不多。它是用冷氣機逆轉原理制熱,利用泠氣壓缩機將空氣熱能 ...

100公升的容器體積很大,有沒有小一點的?

大宅

香港有幾間空氣能熱水器公司,提供不同容量空氣能熱水器,其中一間型号較多,上網尋 '空氣能香港' 便找到。
100L水箱約34”長和高,12”厚。另外有80L水箱連壓縮機一体。 24”長,41”高,11”。應是目前香港找到最細的空氣能熱水器。

珍珠宮

sexymami 發表於 15-7-29 23:32

...
因家中用了10年的 柏林牌 UHP-6.5 (25L) 最近常跳制, 想換一部新的.

請問你裝這個儲水式電熱水爐的牌子和型號? 是三相還是單相?

價錢?

Thanks!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yiu_mimi 發表於 15-10-19 11:50
因家中用了10年的 柏林牌 UHP-6.5 (25L) 最近常跳制, 想換一部新的.

請問你裝這個儲水式電熱水爐的牌子和 ...
跳制是跳那個制? 電箱比熱水器那一個跳制? 電箱的總制? 還是其他制?

珍珠宮

引用:Quote:yiu_mimi 發表於 15-10-19 11:50 因

原帖由 clpapa 於 15-10-19 發表
跳制是跳那個制? 電箱比熱水器那一個跳制? 電箱的總制? 還是其他制?
跳總制

版主

引用:Quote:原帖由 clpapa 於 15-10-19 發表跳制

原帖由 yiu_mimi 於 15-10-19 發表
跳總制
跳總制未必係熱水爐出問題,有機會係太多電器同時用電,例如同時開熱水爐同冷氣,冷氣-著壓縮器大量用電時就跳。

首頁

尾頁

跳至