少年成長

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

打完阿囡不會改善,自己又內疚.
有無其她共同話題/興趣?

侯爵府

回覆 pigpig1971 的帖子

反叛期通病,你講東佢做西,你話佢咩!佢又覺得你識條Spring咩!
教小朋友真係要活到老學到老

侯爵府

回覆 CACACAROL 的帖子

我地真係要拋棄尊嚴,投其所好

一之蘭太太    發表於 15-6-25 21:40

珍珠宮

QUINCY121HK 發表於 15-6-19 17:18

沒法啦!總好過攪到關係差,要修補好難

侯爵府

好似e+興韓流,攪到我都要去追劇,如果唔係就無共同話題

珍珠宮

QUINCY121HK 發表於 15-6-19 17:40

我同囡睇running man

大宅

回覆:CACACAROL 的帖子

亞囡: 你地講麥都岩, 我樣樣都錯
我話唔比佢考試其間同同學温書,回家自己温
因為佢心散, 唔專心, 己收電話, 關電視, 以為佢可以專心啦, 但佢偷睇漫畫書,仲要比我發現後, 駡完收書, 都要睇其他書, 係唔温課本。

最重要係, 校長因為佢操行問題, 又欠交功課,提議佢留班,

佢話去青年中心温書, 個度人來人往, 有電視, d 同學又唔係叻人

大宅

現今D細路真係好難教,不過打只可以發洩自己的不滿一D教育功效都冇
妳細女9歲已經超級反叛+駁嘴, 我試過趕佢出門口,又試過出手掌佢嘴,點知佢即時狂標鼻血攪咗半個鍾先止血...... 其實件事 [考試冇心機讀書]都冇解決過。我都好後悔但又好難忍佢哋的態度。我用咗好幾年時間先慢慢修補我同大女的關係,現在又輪到細女我真係要

男爵府

QUINCY121HK 發表於 15-6-19 17:40

上次電視播過……有個阿媽(好似幾有米),為左個女去追韓流,記者訪問個女……竟然冷言話佢阿媽根本唔c咁做……你話E家D细路……1D都唔会感動……哂氣

男爵府

honeysara 發表於 15-6-19 21:26
現今D細路真係好難教,不過打只可以發洩自己的不滿一D教育功效都冇
妳細女9歲已經超級反叛+駁嘴, ...
請教……點修補

大宅

回覆:wimmie 的帖子

修補?!

要認同佢地, 附和,企佢地立塲睇野, 其實抽離佢係自己仔女, 當佢係朋友, 同佢傾心事, 唔好將自已个套套入佢身上, 比佢自由選擇, 多鼓勵, 多認同.....

講好易, 人行難

我試過, 但對亞囡好似反而竉壞更多, 因為佢認為亞媽咁做, 係應份, 老馮,你怕左我, 所以更要求多, 要全世界跟著佢走...

但我遷就佢, 但出面社會會就你咩?
要睇佢面色做人? 將來点揾食打工?

大宅

回覆 wimmie 的帖子

當日有陪女去見輔導同心理醫生,好彩佢當時只係小5、小6易攪D。上到中學都難攪,單單叫佢早D沖涼、早D瞓都唔理我。但我會盡量當佢係大人同佢傾或分享家中大、小事務。佢有時D態度都差,冇禮貌……我要忍亦話呀妹會跟佢的做法要佢有壓力。有時要佢教妹妹令佢覺得自己有用又試吓妹妹反叛的態度……日日都要同佢哋鬥智鬥力

男爵府

pigpig1971 發表於 15-6-20 06:32
修補?!

要認同佢地, 附和,企佢地立塲睇野, 其實抽離佢係自己仔女, 當佢係朋友, 同佢傾心事, 唔好 ...
好有同感

複式洋房

引用:修補?!要認同佢地, 附和,企佢地立塲睇

原帖由 pigpig1971 於 15-06-20 發表
修補?!

要認同佢地, 附和,企佢地立塲睇野, 其實抽離佢係自己仔女, 當佢係朋友, 同佢傾心事, 唔好 ...
同意,我個仔初中一,問題一樣,他令我心痛,後來找了心理輔導,雖然好貴,但他最近有少少改進,大家意見不合時,他少了頂撞,會收聲,開始有反思,其實輔導都幫到我自己放手,我發覺,我和阿仔是互相影响,當我放手,放下,不煩他時,他會有反思,所以我現在衹提一次叫他自己安排時間温書或做功課就算,没有再理他是否有温書,大家關注比前好了。

男爵府

引用:Quote:原帖由 pigpig1971 於 15-06-20 發表

原帖由 Apan 於 15-06-20 發表
同意,我個仔初中一,問題一樣,他令我心痛,後來找了心理輔導,雖然好貴,但他最近有少少改進,大家意見不 ...
心理輔導在那裏揾 收費如何?

複式洋房

回覆:林嬌嬌 的帖子

黄重光搞的全人發展中心

珍珠宮

引用:Quote:honeysara 發表於 15-6-19 21:26 現

原帖由 wimmie 於 15-06-19 發表
請教……點修補
青春期少年人一般都反叛, 反叛即係啊媽講嘜都唔啱聽,既然講嘜都唔啱聽,最好唔講囉

你亦對佢講嘅野唔好咁上心,佢駁你嘴,試下你先收口,如果佢要講由得佢,試多幾次佢會講少d.

我一直都唔會同d仔口舌之爭,講完該講嘅就收口,費時自己動氣。 至於態度問題,等啖火下左,再揾機會溫和d同佢傾,如果講講下又火,咪又停囉!再揾機會。 最緊要自己把口都要好忍得!

我明白同呢個段嘅少年溝通真係好痛苦,但始終階段會過,如果係呢個階段破壞左關係,要修補就用多好多倍時間同心機。

另呢個時期朋友大過天,絕對不能講佢朋友壞話,除非佢講先,就算唔like佢d friend, 揾啱時機才講,否則又有交要哎了

一之蘭太太    發表於 15-6-25 21:41

複式洋房

引用:Quote:原帖由 wimmie 於 15-06-19 發表請教

原帖由 薯圈 於 15-06-21 發表
青春期少年人一般都反叛, 反叛即係啊媽講嘜都唔啱聽,既然講嘜都唔啱聽,最好唔講囉

你亦對佢講嘅 ...
同意

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

QUINCY121HK 發表於 15-6-19 17:18

我老公以前吾識嫁, 同亞仔札哂馬, 又有打仔, 因為老公EQ低, 亞仔又不斷挑戰老公底線。但我老公每次鬧完都會主動氹番亞仔。到中3後我老公變得低聲下氣, 又陪仔打機, 投其所好, 咁關係先好D, 我地真係要讓步, 佢地知我地讓左步, 反而收歛左, 吾會同你撐到咁行....有時知佢心情吾好, 問佢野答得好晦氣, 我地都無鬧佢無禮貌, 都當聽吾到, 之後再同佢講番, 咁佢就會一五一十咁告訴我們點解頭先咁晦氣

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 wimmie 的帖子

有時我仔不斷駁咀我會收聲吾會再理佢, 咁佢都吾會再講, 你試下吾答佢, 吾洗打既, 咁大個你仲打佢, 佢走左出去吾返來咪又係自己擔心。以前我老公鬧仔, 趕佢走, 我都叫我老公吾好咁, 佢走左你又要周圍搵佢, 而且佢地成日話大個搬出去住, 咁呢幾年應該好好珍惜, 和平相處, 我仔16同18歲, 我老公而家大聲同佢地講野都吾會, 反而佢地仲少左駁咀, 乜野都話得喇, 做吾做一件事

首頁
12345...10

尾頁

跳至