跳至

首頁
12345...79

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 Venuscheng 於 08-6-20 15:16 發表

咁我唔會放第一志願, 因為始終最心儀的係一呂/沙呂

可惜一呂/沙呂都唔係我杯茶.

子爵府

原文章由 kittypo 於 08-6-20 16:16 發表

多謝你提點,咁佢供應商D鞋得唔得???

唔知呀! 因為我無在這裏買

子爵府

原文章由 km1357 於 08-6-20 16:30 發表

可惜一呂/沙呂都唔係我杯茶.

咁你心儀邊間學校? 津校定私校呢?
我見以往嘉德麗的學生去直資私校的為數不多. 唔知係考唔到定係無去考??? 我就打算讓阿仔去考好幾間直資私小

侯爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-6-20 16:47 發表

咁你心儀邊間學校? 津校定私校呢?
我見以往嘉德麗的學生去直資私校的為數不多. 唔知係考唔到定係無去考??? 我就打算讓阿仔去考好幾間直資私小

我只係鐘意d好普通既好學校(主要係d老師校長有心教果d), 直資私小 我一間都無考慮過. 我個仔都係一名好普通既小朋友,唔想佢有大太壓力, 仲要佢親身入過間學校睇過, 佢接受先比佢讀. 當年揀嘉德麗都係一樣咁.

子爵府

原文章由 km1357 於 08-6-20 16:52 發表

我只係鐘意d好普通既好學校(主要係d老師校長有心教果d), 直資私小 我一間都無考慮過. 我個仔都係一名好普通既小朋友,唔想佢有大太壓力, 仲要佢親身入過間學校睇過, 佢接受先比佢讀. 當年揀嘉德麗都係一樣咁. ...

我認為現在香港間間學校都多功課, 要求高. 鍾意沙呂/一呂, 唔係因為佢地多能人異士, 唔因為深. 而係佢地校長的教學理念, 又係基督教學校, 兩個校長都係對教學好有熱誠. 一呂的校長專重每個家長, 每個叩門的都會回覆信, 比人重視你的小朋友的感覺. 沙呂的校舍一見就令人覺得在這裏讀開心, 佢地的課外活動攪得好好, 令人覺得佢的小朋友係活潑可愛的. 校長也為學校積極爭取資源. 而在教統局的評語也相當好. 這些都是成績以外的優點. 佢地的學生也出名純樸的.

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-6-21 11:17 發表

我認為現在香港間間學校都多功課, 要求高. 鍾意沙呂/一呂, 唔係因為佢地多能人異士, 唔因為深. 而係佢地校長的教學理念, 又係基督教學校, 兩個校長都係對教學好有熱誠. 一呂的校長專重每個家長, 每個叩門的都會回 ...

很同意你的說法,說真的有時我覺得讀書要有天份,
但當然後天也要努力,一咪靠逼...我就唔贊成

今日去學校拎書包校服...好多人呀~我抱住細女..拎完就走
太多人有d焗,又多人掛隊影相買鞋,所以我無影...
同校長講左同阿仔由am班轉full day 班,佢都話無問題
不過7/5家長會要同阿仔轉返d名牌...,佢通告寫全日班
加左要3980一個月

侯爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-6-21 11:17 發表

我認為現在香港間間學校都多功課, 要求高. 鍾意沙呂/一呂, 唔係因為佢地多能人異士, 唔因為深. 而係佢地校長的教學理念, 又係基督教學校, 兩個校長都係對教學好有熱誠. 一呂的校長專重每個家長, 每個叩門的都會回 ...

如果你真係咁清楚呢兩間學校既情況, 就一心一意報呢兩間喇, 一定有機會既.
好多叩一呂d 家長仲未收到回覆, 打電話去都係無消息, 不過一呂已經收哂d叩門小一. 希望校長真係正如你言, 會回覆每個叩門家長,唔駛佢地係到等喇.mouth:

侯爵府

原文章由 kittypo 於 08-6-21 14:25 發表

很同意你的說法,說真的有時我覺得讀書要有天份,
但當然後天也要努力,一咪靠逼...我就唔贊成

今日去學校拎書包校服...好多人呀~我抱住細女..拎完就走
太多人有d焗,又多人掛隊影相買鞋,所以我無影...
同校長講左同 ...

今年d鞋轉左另一個牌子, 好似靚左d. 算係有進步.

子爵府

原文章由 km1357 於 08-6-22 11:06 發表

如果你真係咁清楚呢兩間學校既情況, 就一心一意報呢兩間喇, 一定有機會既.
好多叩一呂d 家長仲未收到回覆, 打電話去都係無消息, 不過一呂已經收哂d叩門小一. 希望校長真係正如你言, 會回覆每個叩門家長,唔駛佢地 ...

我有朋友去年叩門的, 佢收到回覆, 雖然無收到佢個仔, 但佢仍然讚不絕口, 話校長在信中的言詞, 令她覺得非常舒服.
相信我會揀沙呂的機會大一點, 因為沙呂的環境, 我個仔係非常active的, 所以在這類學校會開心一點. 其實有老師話他似乎更適合直資私小, 選比較活動的學校, 但你揀人, 人揀你, 報我會報的, 但問題係要學校收我個仔先輪到我地揀.

侯爵府

今年嘉德麗都有差唔多十個入左沙呂, 都算幾好. 可惜我唔多接受一間學校成日換老師(從一個企業管治同人士管理角度去睇).不過好多家長唔覺有問題.

子爵府

原文章由 km1357 於 08-6-23 10:54 發表
今年嘉德麗都有差唔多十個入左沙呂, 都算幾好. 可惜我唔多接受一間學校成日換老師(從一個企業管治同人士管理角度去睇).不過好多家長唔覺有問題.

沙呂我都識有媽咪佢的小朋友曾在這裏讀, 剛畢業. 佢都有講過這個問題, 而且佢話沙呂跟得教統局好貼, 教統局成日變, 佢地的政策又好快轉變啦! 不過近年, 沙呂的老師開始穩定返, 少了轉換老師. 而佢地唔好係轉變快, 但其他學校轉得慢, 唔代表唔洗改變. 我問我朋友, 覺得沙呂係唔係好學校, 佢仍然覺得佢地係一間好學校, 佢有兩個小朋友畢業於這校, 一個去band 1學校, 一個去了band2學校, 但佢地的人品, 德性都比我覺得好好. 佢地亦都喜歡母校. 當然我講的好學校, 還要看你同邊間比較啦! 沙田的確好多好學校, 唔抽沙呂/ 一呂, 都重有很多選擇

子爵府

原文章由 km1357 於 08-6-22 11:09 發表

今年d鞋轉左另一個牌子, 好似靚左d. 算係有進步.

我無返去, 所以都唔知. 我諗緊可能買多套運動服和毛衣外套比阿仔

男爵府

沙田有咩小學係活動教學而唔係傳統既填鴨色教學呢 ? 培僑小學又如何呢 ? 另外問下你地沙田咩幼稚園好呢 ??
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-6-23 11:24 發表

我無返去, 所以都唔知. 我諗緊可能買多套運動服和毛衣外套比阿仔

...鞋果PART...迫滿晒人...我直程埋唔到去...
我又抱住個BB,怕人地撞到BB...本來想睇下
最後都係快D走...

子爵府

原文章由 babycoming 於 08-6-23 13:42 發表
沙田有咩小學係活動教學而唔係傳統既填鴨色教學呢 ? 培僑小學又如何呢 ? 另外問下你地沙田咩幼稚園好呢 ??

其實如果你選的係津校, 間間的教學方法係大同小異, 因為課程係教統局定的, 唔係學校話要點教就點教. 唔同直資私小有咁大的自由度. 通常都係睇下在那裏讀的學校比人覺得活唔活潑來決定.

大宅

原文章由 Venuscheng 於 08-6-23 09:48 發表

我有朋友去年叩門的, 佢收到回覆, 雖然無收到佢個仔, 但佢仍然讚不絕口, 話校長在信中的言詞, 令她覺得非常舒服.
相信我會揀沙呂的機會大一點, 因為沙呂的環境, 我個仔係非常active的, 所以在這類學校會開心一點. ...

hihi... Venuscheng 你都幾睇好一呂/沙呂, 咁我想問下係嘉德麗入一呂/沙呂嘅機會大唔大, 始終佢係教會學校, 可能收晒教友先, 餘下學位唔多

子爵府

原文章由 pangchaimami 於 08-6-23 17:59 發表

hihi... Venuscheng 你都幾睇好一呂/沙呂, 咁我想問下係嘉德麗入一呂/沙呂嘅機會大唔大, 始終佢係教會學校, 可能收晒教友先, 餘下學位唔多

學校每年個派上一個年度入小學情況給家長. 其實入一呂和沙呂都算是多, 但不知是叩門入還是抽籤入. 相信大部份都係抽籤入. 如是這樣, 就同學校無關, 係靠幸運. 當然, 教會學校會友優先係必然的, 因為相信教友的理念和學校會相同, 這就減少不少家長和學校的分岐. 而教統局派位計分制也有宗教分, 這樣自然會多教友入讀啦!

至於如果你相問讀邊間學校機會大d, 我都好想知呀!

子爵府

昨天學校打電話比我, 問我:「你的小朋友下個學年重讀唔讀全日班?」
我答:「可以轉的嗎? 我都想轉半日班呀! 咁請幫我的小朋友轉半日班吖!」老師立刻回應:「唔係呀! 係唔可以轉的. 我地只係象徵式問下!」
咁都得???????????

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-6-24 09:56 發表
昨天學校打電話比我, 問我:「你的小朋友下個學年重讀唔讀全日班?」
我答:「可以轉的嗎? 我都想轉半日班呀! 咁請幫我的小朋友轉半日班吖!」老師立刻回應:「唔係呀! 係唔可以轉的. 我地只係象徵式問下!」
咁都得?????? ...

下..咁佢問來把鬼...

子爵府

原文章由 kittypo 於 08-6-24 12:19 發表

下..咁佢問來把鬼...

都唔知係咪太得閒? 學校五月頭就收左留位費和回條留下個學年的位啦! 所以佢地逐個打電話問, 問完又話唔可以轉, 都唔知佢攪嘜??? 不過八月係咪都無校車服務呢?

首頁
12345...79

尾頁

跳至