烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 kaiyui_BB 於 08-3-18 09:56 發表
係呀! 我宜家都係一次買多d餸, 25元2磅雞翼有24隻可以分3餐食, 佳寶宜家賣緊10元/PACK 既龍利柳 又可以分兩餐

我都一次過buy幾日送la,慳到少少la,話時話,我e邊間佳寶d龍利柳好"霉"呀,你個邊係咪咁架?

子爵府

我荃灣都好霉,一洗就爛,最後掉左,唔敢食呀!
原文章由 hinhofion 於 08-3-18 10:52 發表

我都一次過buy幾日送la,慳到少少la,話時話,我e邊間佳寶d龍利柳好"霉"呀,你個邊係咪咁架?

子爵府

唔係"化", 我擺落冰格到未食呀:;pppp:

原文章由 garfield097 於 08-3-18 12:36 發表
我荃灣都好霉,一洗就爛,最後掉左,唔敢食呀!

男爵府

佢好麻煩, 一唔啱胃口就剩番係度, 真係食一兩件就唔食, 攪到我成日自己一個食晒啲餸尾 其實佢唔係唔食菜架, 我地買一斤菜, 兩大兩細係食晒冇剩架, 不過配搭上就要花功夫

例如就咁蒸豆腐唔係好鐘意食, 加埋帶子一齊蒸就食多啲囉, 節瓜煮燒肉, 佢就唔食啲燒肉, 淨係食啲瓜, 就係因為佢唔食啲肉, 又要另外買啲肉/雞翼黎煮比佢食囉 mouth:

你話C唔C 所以日日都整3個餸, 唔計湯喎 :;pppp:

原文章由 召藥師 於 08-3-18 01:52 發表

咁唔得架喎!淨係大魚大肉唔健康,迫佢食多d菜啦!

大宅

宜家乜都貴,30餐餸都真係好難mouth:好似今晚咁
蘿蔔炆排骨,芽菜炒魚鬆,蟹柳炒蛋
排骨-$13,蘿蔔-$3,魚鬆-$7,芽菜-$3,蟹柳-$12,都要$38..仲要唔煲湯喎

[ 本文章最後由 Didi711 於 08-3-18 17:12 編輯 ]
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-15/oscar_fung.html

子爵府

順帶一問, 佳寶d 凍肉ok 嘛?? 我見佢賣o個D煲湯骨 5/磅, 巴西排骨粒1X/磅

大宅

20 - 25 蚊 一餐送

好多年前, 係呢度有人討論過,
我copy 留低, 大家分享.

$25蚊,如何可做兩(食送)一湯

雞蛋蒸豬肉$6
清炒時菜$4
大豆牙菜大眼雞魚湯$12

蒸水蛋$5
chicken wing$10
時菜肉片湯$10

梅菜蒸豬肉$7
時菜炒魚鬆$8
薑蔥則魚湯$10

蒸烏頭$8
清炒時菜$4
節瓜肉片湯$10

番茄紅衫魚$12
時菜炒牛肉$8
粟米湯$5

煎豆腐$7
芽菜炒魚片$5
西洋菜生魚湯$13

雞蛋蒸豬肉$6
清炒時菜$4

蒸水蛋$5
時菜肉片湯$10

梅菜蒸豬肉$7
時菜炒魚鬆$8
薑蔥則魚湯$10

蒸烏頭$8
清炒時菜$4
節瓜肉片湯$10

番茄紅衫魚$12
時菜炒牛肉$8
粟米湯$5

煎豆腐$7
芽菜炒魚片$5
西洋菜生魚湯$13

我仲有野加:

麻婆豆付 $7.5
煎紅衫魚 $5
三文魚頭粉絲煲 $12.5

加里肉碎煮薯仔 $7
白飯魚煎蛋 $11
生菜魚肉湯$7

節瓜蝦米煮粉絲 $5
豆付乾肉絲炒炸菜 $10
東瓜東古肉顆湯 $10

魚香茄子 $7
菜莆炒蛋 $3
大豆牙炸菜炒肉碎 $7
加里薯仔雞wing $8

鰻魚蛋絲飯 $20
瓜粒古粒炸菜湯飯 $10
雞絲牙菜冷面 $10

面'死'豆付湯 $5 (買一大包加?#92;溒湯都得, 煮面又可以做湯底
蒸大眼雞 $10 (有兩只, 蒸左先去skin, 再點是油, 好味)
木耳炒肉片 $7 (木耳好有益, 又平)
洋蔥炒肉片 $7 (洋蔥1個$2, 肉$5)
大蔥炒肉碎雞旦 $8 (大蔥$2.5+肉$5+ egg $0.5)
涼拌青瓜 $3 (夏天最岩)
青蕉/節瓜/茄子襄魚肉 $7-9
肉碎欖菜炒肉豆 $9
蒸排骨 $7.5 (買$15分兩次食)
蕃茄煮肉碎 $10 (一斤蕃茄$5 + 肉碎$5)

蔔白片魚旦湯 (一條蔔白$3分三次食, 魚旦$10分2次)

蠔仔煎蛋$5.5
番茄炒蛋3.5
番茄薯仔大眼雞魚湯$15
青瓜炒肉片$7
芽菜肉片撈noodle+柴魚花生粥 1家四口吃都不用hk$20又一

凉伴青瓜
將青瓜連skin 切一片片, 加D鹽同糖, 放(雪櫃)十分鐘等?#92;出水, 倒左D水, 加蒜泥同麻油攪拌, 試下味睇下點, 唔夠再加D鹽.

首先買到$5蠔仔, 我指明要大隻d
放在'沙''基'內加d 鹽開個水喉洗洗洗, 洗去d dirty
用個煎pan加 d 水滾後, 放d蠔仔下去, 再滾後倒在'沙''基'內隔水,
打2隻蛋加d 鹽,把蠔仔倒入蛋內,
用煎pan 下1湯匙油, 滾後把已準備好的蠔仔及蛋放下
煎下;, 再放d 蔥花,再煎下;便可以關火

d 蠔仔出了水不會水汪汪, 我不喜歡下薯粉, 及我喜歡多蠔仔的
大蝦米炒青瓜(蝦干係買七十蚊一斤的,咪道很香且甜的那種,一斤可以煮廿次咁上下啦,每次都几多下架,而且都係用黎掉下味,好過成日都係清炒同埋唔駛雞粉)$9
豆豉蒸肉餅(好香架,可能唔係好多人食過,不過我地屋企人個個都係咁煮架,一蚊一包豆豉用成四?#92;)$15豬肉分兩?#92;
豆豉蒸水蛋(呢樣就唔係個個O岩食,起碼我老公唔鐘意食)$2(唔計豆豉)
蝦醬蚊芋仔(落多D"聰")$4(未計買菜時送的聰及蝦醬)(蝦醬我買無防腐劑自己晒果D,所以貴少少,但好香,$18蚊大樽的,平均一個星期用一次,可以用半年)
豉汁炆日本南瓜$8,一個中SIZE的
仲有好多好平的菜式,有D一碟送兩味菜
蒜茸蒸聖瓜
矮瓜蚊塘魚尾
涼瓜煮蝦(蝦可以不用買游水蝦)
冬菇蝦米蒸肉餅(用好少冬菇同蝦米,因為剁碎了)
橙皮蒸牛肉餅(通常我都係買在街市牛柳肉,$8己經可以蒸好大碟)
榨菜蒸瘦肉(買一包包真空包的辣味榨菜$1包可以夠一?#92;,又好味)
蕃茄薯仔炆豬扒(又有豬扒,又有番茄汁,又有薯仔,豬扒買冇骨抵D,如果想再慳D可以買急凍,一送三吃十蚊都唔駛)
最值得推介係
雞腳豬骨煲
雞腳豬骨買急凍的,$10雞腳有柄的都起碼有十五隻,十蚊左右一斤急凍豬腳或豬手(因為唔鐘意淨係選骨,所以買豬手)食多肉因為沒有需要買新鮮的,白胡椒半兩$2,蒜頭數粒,雞粉,糖,鹽
成個胡椒雞腳骨煲三十蚊都唔駛己經可以買埋菜買埋鮮付足都得囉!夠晒一家三口食.

蝦一斤 $10
蒜泥聖子(新鮮會郁) $10一扎約斤多
蕃茄粉絲牛肉湯 $10
合掌瓜肉片湯 $8
牛肉餅 $10
紀子蒸牛肉片 $10 (紀子另計)
油什菌 $10
冬菜九吐魚 $6
豆腐讓魚肉 $6.5
銀芽豆卜x菜絲 $5.5 (唔記得點打個x字, 請見諒)
lemon雞扒 $11.5 (可以用雞脾自己起骨)

8元…味菜鯪魚菘($2+$6)
8元…鮮腐竹扒小棠菜($5+$3)有時我會加一把杞子
8元…蠔油豆泡雲耳椰菜花($3+$1+$4)
8元…豆腐乾粒冬菇粒炒五香肉碎($2+$1+$5)
8元…蝦米節瓜煮粉絲($1+$3+$4)
8元…南乳or豆板醬炒肉絲藕絲($5+$3)
8元…沙茶醬雞絲青瓜絲($5+$3)
8元…上湯洋蔥絲瓜云耳($2+$5+$1)加dd甘荀會靚d
8元…肉片甘荀燴茄汁黃豆($5+$2+$1)
8元…白汁or奶油煮津白火腿云耳($3+$4+$1)
8元…肉碎炒大豆芽($6+$2)
8元…甘荀青椒炒豆腐乾($2.5+$2.5+$3)
8元…魚菘煮豆腐($6+$2)
8元…蒸三色蛋($2.5+$2.5+$3)
8元…蝦米粉絲蒸水蛋($2+$2.5+$3)
8元…蒸豆腐泥魚菘蛋($2+$5+$1)老少平安
8元…肉碎煮豆腐($6+$2)麻婆豆腐,我有時會加小小什菜
8元…肉碎煮茄子or南瓜($5+$3)魚香茄子
8元…皮蛋鹹蛋浸莧菜or菠菜($2.5+$2.5+$3)
8元…肉絲炒青椒絲($5+$3)
8元…白汁燴火腿粒薯仔($4+$4)我有時會加芝士面
8元…沙律醬伴薯仔火腿粒or腸仔粒($4+$4)
8元…魚菘煮白蘿蔔($5+$3)
8元…韭黃炒蛋($5+$3)
8元…韭菜火腿雞蛋炒豆腐($3+$2+$1+$2)
8元…鯪魚肉蛋皮卷($5+$3)有時我會再加紫菜
8元…叉燒炒冬菇、銀芽、甘荀($5+$1+$1+$1)全部切絲
8元…五香豆腐乾炒蛋、銀芽、甘荀($4+$2+$1+$1)全部切絲
8元…甘荀青豆煮豆腐($2+$2+$4)全部切粒
8元…銀芽豆乾炒肉絲($1+$2+$5)
8元…肉碎蒸豆腐泥雞蛋($5+$2+$1)
8元…粟米or洋蔥餡釀漢堡牛肉扒($2.5+$6.5)
8元…蘋果甘荀炒火腿($2+$2+$4)全部切絲
8元…雪梨冬菇絲炒雞柳($2+$1+$5)全部切絲
8元…冬菇碎甘荀碎豆腐泥釀節瓜甫($1+$1+$1+$6)蠔油獻
9元…豆板醬肉碎、蝦米or冬菇粒or炸菜粒炒粉絲($5+$1+$3)螞蟻上樹
9元…甘荀絲青瓜絲火腿絲蛋皮卷($2+$2+$2+$3)甜酸汁,有時我會再加紫菜
9元…青椒絲蓮藕絲炒肉絲($2+$2+$5)
9元…白汁雞皇洋蔥青瓜or罐頭磨菇($5+$4)
9元…味菜銀芽炒肉絲($2+$2+$5)
9元…鯪魚肉釀豆腐($5+$4)可煎可蒸
9元…榨菜粒蝦米煮肉碎($2+$1+$6)
9元…洋蔥蕃茄炒蛋($2+$4+$3)
9元…麵豉茄子煮肉碎or魚菘($4+$5)
9元…青豆蕃茄煮雞粒($2+$2+$5)雞腿起肉切粒
10元…青豆蕃茄煮肉醬($1+$4+$5)
10元…蠔油牛肉扒芽菜($8+$2)
10元…泰汁or甜酸汁or蜜糖汁or白汁or沙薑or鹵水or茄汁雞搥or雞腿($10)
10元…糖醋排骨($10)
7元…蝦米炸菜粒冬菇粒蒸豆腐泥雞蛋($1+$1+$1$2+$2)
7元…咖哩薯仔or洋or茄子or黃豆煮免治牛肉($2+$5)
7元…午?#92;肉粒or紅腸粒or叉燒炒什菜($5+$2.5)
7元…甜酸青椒洋蔥豆泡($2.5+$2.5+$2)
7元…甜酸青椒蕃茄豆腐($2.5+$2.5+$2)
7元…薯仔絲蝦米炒蛋($3+$1+$3)加蔥花
6元…蝦米冬菇粒煮白蘿蔔($1+$1+$4)
5.5元…什菜or粟米or洋or豆角or菜甫or銀芽炒蛋($2.5+$3)
5.5元…五香豆腐乾炒什菜($3+$2.5)有時我會加冬菇粒
?元…豉椒炒or上湯浸柚皮(食得晤好side)

☆得閒就去裕記入貨,真係慳好多架!!!
☆雪藏肉類會平d,尤其係大昌有$30一大碌豬柳,成呎長架!

男爵府

多謝分享 , 不過依家樣樣都貴咗, 唔知$30夠唔夠呢? 你有冇試過?

原文章由 Miu_Miu 於 08-3-18 17:17 發表
好多年前, 係呢度有人討論過,
我copy 留低, 大家分享.

雞蛋蒸豬肉$6
清炒時菜$4

蒸水蛋$5
時菜肉片湯$10

梅菜蒸豬肉$7
時菜炒魚 ...

男爵府

我見內文有蝦一斤 $10 依家$10半斤都買唔到 mouth:

原文章由 pandacat_bb 於 08-3-18 17:25 發表
多謝分享 , 不過依家樣樣都貴咗, 唔知$30夠唔夠呢? 你有冇試過?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唉, 我仲要煮多 d 比 c6 第二日帶飯, 所以 $30 真係唔得呀!!

子爵府

有有人可以答到我呀

原文章由 kaiyui_BB 於 08-3-18 17:05 發表
順帶一問, 佳寶d 凍肉ok 嘛?? 我見佢賣o個D煲湯骨 5/磅, 巴西排骨粒1X/磅

禁止訪問

大宅

原文章由 kaiyui_BB 於 08-3-18 17:36 發表
有有人可以答到我呀

我冇BUY過呀,見到佢個樣衰衰咁 唔敢BUY黎煲湯

大宅

原文章由 rleung 於 08-3-18 18:09 發表
佳寶煲湯骨無買過.
但買過牛尾骨就好有牛味(即係穌囉)
但我全家都食得穌.所以OK架.

另外買過三文魚扒(甩色架)
魚柳...解涷後會自動分件.

係雞扒同雞翼好(可能多人幫襯啦) ...

全中呀,只有雞扒,雞亦個D先BUY得過,貨去得快新鮮D,另外我都會BUY切好GA豬頸肉,肥牛同$10二隻GA雞比,雞腳BUY黎煲湯都唔差,順帶一提,唔好BUY佢個D龍口粉C呀,唔好食,散修修

大宅

仲有呀仲有呀,住寶個D包裝金姑都唔好BUY呀,好多時入面發晒霉,一打開包野仲勁臭TIM

大宅

原文章由 pandacat_bb 於 08-3-18 17:25 發表

真係過左時lomouth: ,d送冇咁平la.....好多野都貴左好多la ,難為左我地d煮飯婆,又要煮岩口味,又要睇住荷包做人 ,少左好多腦細胞

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 hinhofion 於 08-3-18 18:39 發表

全中呀,只有雞扒,雞亦個D先BUY得過,貨去得快新鮮D,另外我都會BUY切好GA豬頸肉,肥牛同$10二隻GA雞比,雞腳BUY黎煲湯都唔差,順帶一提,唔好BUY佢個D龍口粉C呀,唔好食,散修修 ...

佳寶d野真係mouth: mouth:

我除咗雞扒之後, 其他野都唔會係佢度買, 又唔係平過人, 我仲時時都見到我樓下嗰間佳寶個凍櫃頂有倒汗水(即係唔夠凍), 又周不時見佢將d變咗色ga凍肉都攞嚟賣(買得平D),都唔驚D人食咗會出事GA

別墅

原文章由 健朗媽咪 於 08-3-18 20:07 發表

佳寶d野真係mouth: mouth:

我除咗雞扒之後, 其他野都唔會係佢度買, 又唔係平過人, 我仲時時都見到我樓下嗰間佳寶個凍櫃頂有倒汗水(即係唔夠凍), 又周不時見佢將d變咗色ga凍肉都攞嚟賣(買得平D),都唔驚D人食 ...

我十分贊成你講法

大宅

原文章由 pandacat_bb 於 08-3-18 17:29 發表
我見內文有蝦一斤 $10 依家$10半斤都買唔到 mouth:

好彩佢話係好多年前copy過嚟啫!我差d想問佢係邊區咁鬼平,搭車去掃貨都抵。

大宅

原文章由 kaiyui_BB 於 08-3-18 17:05 發表

都唔知咩豬嚟嘅!咪攪!

首頁

尾頁

跳至