嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今早bb什麼都不肯食: 奶, 米糊, 粥, 全不吃. 今天只得我一個人照顧bb ......

大宅

回覆 #1 Brian'sMom 的文章

ai... 我的bb也有這問題, 昨天早上她麻麻話她在凌晨3點飲完奶(我諗都係得3-4安)之後, 7:00個餐便唔食....直到11:00....食左160ml(5安半)....之後當然又有剩....
今早重恐怖, 飲得1.5安....
3月8日時磅得6.2kg....ai.....how can I help her??? 有無媽媽可幫忙??

民房

我BB囡大約三個月大開始有厭奶嘅情況,
就係每一次將奶樽準備放入佢個口度時,
佢就會好似打針咁扭計喊咁.....
BB四個月大時去到健康院姑娘問我BB食奶點,
我順便同佢講埋,
姑娘答我話唔使怕,亦唔洗迫佢,
因為有D BB大約喺四至七個月大時會出現厭奶嘅情況,
祇要佢仍然好似平時咁精精靈靈,
體重正常增長就OK嫁嘞....

大宅

原文章由 evawa 於 08-3-11 17:40 發表
我以為我呀b係咁, 原來咁多b都有呢d問題. 呀b一食奶就哭到隔黎屋都聽到. 佢試過一日都食唔到10安奶. 我擔心到諗住如果第日都唔食奶就帶佢去睇醫生.

跟住週圍問人, d人講話如果bb唔食都冇計. 一係試下食糊 ...

如果係純粥仔無味無剩bb未必肯食架,我囝囝果陣時都係,一食到白粥就瞄咀 ~

你囝囝有6個月大,可以用d蔬果茸加落粥仔度(要茸喎),紅蘿蔔番薯菠菜南瓜...每樣都輪住比佢試下,多d唔同營養之餘亦唔會令佢偏食~當中南瓜同番薯既甜味,仲可以增加bb既食慾添!

當初我囝囝6個月既時候,我都係由米糊轉粥仔,不過我就煮稀飯,因為我想佢飽肚d同唔駛水滴滴咁難餵~初時囝囝都唔肯食粥架,可能係味道(無奶味)同口感唔同左佢唔慣啦?!為左唔浪費同想佢習慣食粥,我就o係d粥仔度加少少米糊粉,等d粥仔杰少少又有d奶味,咁囝囝就肯食喇~隨後每餐我都keep住加米糊粉,但份量慢慢減少;而家囝囝近8個月大,已經可以食豬肉稀飯搭(2款蔬果/1款蔬果+魚肉)lu~

我囝囝係肯飲奶型,5個半月大我先比佢食第一次米糊;而家每日飲3餐奶(每餐6oz)+3餐飯(麥糊早餐+2餐粥),八個月大體重8.5kg+,少少肥好健康(我覺得好重 ) ~

[ 本文章最後由 evashao 於 08-4-7 17:53 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至