想生BB

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 mankifiona 於 08-2-27 17:16 發表
我上個月18號嚟,今個月就21號先嚟,咁第幾日先開始check

岩岩個cycle 係34日, 可以由第17日開始. 或者早多2日開始.

你之前係咪 都係34日?

男爵府

好媽媽勳章

平時一向都係18或19號嚟,就係今個月遲咗3日。
原文章由 miffymiffy 於 08-2-27 22:57 發表

岩岩個cycle 係34日, 可以由第17日開始. 或者早多2日開始.

你之前係咪 都係34日?

大宅

原文章由 miffymiffy 於 08-2-27 22:55 發表

有下深粗, 表示將於24-36小時內排卵, 所以有可能係當日 或第2日. 通常穩鎮D就係深粗 +隔1日 開工

miffymiffy
明白, 不過我既d仔結果點解有咁多日都深色, 即使星期三及四係淺小小, 其實都係屬於深色

星期二早上 - 深 + 粗 (dodo)
星期三早上 - 淺小小 + 粗
星期三晚上 - 淺小小 + 粗
星期四早上 - 淺小小 + 粗 (今晚都會dodo)

想問多小小, 係唔係唔好用晨尿check架?

大宅

我想問下要開工到幾時呢?

因為我都遇到simliar既問題...
自從26 號果日有條好深好深既線之後
到而家都仲有條淺線..

[ 本文章最後由 rr101305 於 08-2-28 09:43 編輯 ]

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 rr101305 於 08-2-28 09:40 發表
我想問下要開工到幾時呢?

因為我都遇到simliar既問題...
自從26 號果日有條好深好深既線之後
到而家都仲有條淺線..

26號 + 28號 就可以啦

瑪瑙宮

原文章由 mankifiona 於 08-2-28 08:35 發表
平時一向都係18或19號嚟,就係今個月遲咗3日。

咁你或者用番 30日計, 由第13 日開始測

大宅

原文章由 miffymiffy 於 08-2-28 10:15 發表

26號 + 28號 就可以啦

thx 啊...

跟住就可以等...?

瑪瑙宮

原文章由 rr101305 於 08-2-28 10:31 發表

thx 啊...

跟住就可以等...?

yes

大宅

miffymiffy
明白, 不過我既d仔結果點解有咁多日都深色, 即使星期三及四係淺小小, 其實都係屬於深色

星期四早上 - 淺小小 + 粗 (今晚都會dodo)

想問多小小, 係唔係唔好用晨尿check架?

瑪瑙宮

原文章由 卡樂B薯片 於 08-2-28 14:14 發表
miffymiffy

星期四早上 - 淺小小 + 粗 (今 ...

其實晨尿始終唔係太好, 會較多雜質. 但有人試過郤又沒有問題.

另產品建議最佳時間係早上10時至晚上8時. ...但有人係呢段時間內又測不到, 返到用晨尿或臨睡前又可以...

可以話都係因人而異, 如果你用晨尿果次唔得, 或者轉另一個時間, 不過一定測前2小時減少飲野, 浸 3-5秒, 等10-20分鐘

瑪瑙宮

或者你另外比較一下粗度, 係咪遂漸變幼?

一樣粗 > 3/4 粗 > 1/2 粗 >1/4 粗...

大宅

miffymiffy 點樣可以向你買排卵紙呢 ?

瑪瑙宮

原文章由 littlebbcstar 於 08-2-28 18:50 發表
miffymiffy 點樣可以向你買排卵紙呢 ?

別墅

原文章由 miffymiffy 於 08-2-27 22:55 發表

有下深粗, 表示將於24-36小時內排卵, 所以有可能係當日 或第2日. 通常穩鎮D就係深粗 +隔1日 開工

唔好意思我想問問咩叫做排卵紙呀?

大宅

我想問下如果我有食排卵藥,經期是28日,day12已經有粗線,day13又有不過比day 12 淺少少,今日day14,下線已經好淺色,但醫生照蛋size又咪夠,咁係排左卵定未呢,醫生叫我過2日再照,佢話如果有分泌可以dodo,但係我好似day12 同 day13有少少.我都唔知應該點好?

pooh2005

瑪瑙宮

原文章由 Pooh2005 於 08-2-28 23:50 發表
我想問下如果我有食排卵藥,經期是28日,day12已經有粗線,day13又有不過比day 12 淺少少,今日day14,下線已經好淺色,但醫生照蛋size又咪夠,咁係排左卵定未呢,醫生叫我過2日再照,佢話如果有分泌可以dodo,但係我好似day12 ...

你照係day 12 + 14dodo, 另醫生建議日子都dodo

複式洋房

其實.....排卵紙是大陸那裏買到.....???我明天會去大陸, 所以想知深圳那裏有得買.....在藥房有得買嗎???

原文章由 miffymiffy 於 08-2-29 07:51 發表

你照係day 12 + 14dodo, 另醫生建議日子都dodo

瑪瑙宮

原文章由 ek1102 於 08-2-29 18:05 發表
其實.....排卵紙是大陸那裏買到.....???我明天會去大陸, 所以想知深圳那裏有得買.....在藥房有得買嗎???

藥房有得買, 記得講價.

民房

miffymiffy,
可否send 排卵紙的detail給我。
我來自馬來西亞﹐不知道這邊有沒有賣?

瑪瑙宮

原文章由 poohbear28 於 08-2-29 21:50 發表
miffymiffy,
可否send 排卵紙的detail給我。
我來自馬來西亞﹐不知道這邊有沒有賣?

OK 你果邊可能都有排卵條買, 不過就唔一定係大衛牌囉, 可能係外國牌子咁.

首頁

尾頁

跳至