自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章

引用:姐姐2015/4-5月,咁你可以2016年1-3月囉,

原帖由 Jordan_2006 於 14-09-15 發表
姐姐2015/4-5月,咁你可以2016年1-3月囉,比你原先既推遲幾個月,幾好丫,咪當送份大禮比佢囉 ...
同意呢個做法!始終結婚唔係兩個人嘅事,如果家姐、未來姐夫同父母都覺得需要避諱,我會作出有條件嘅適度讓步!原本兩件開心事,無謂搞到大家唔開心!推遲幾個月,慢慢解釋返,我諗你未來老爺奶奶可以諒解!

侯爵府

回覆:yhy146 的帖子

冇問題呀 我老公兩兄第 同一年 大家 比大家早一個月結婚 ,我們相處亦很好 so far 5年都很好

公爵府

回覆:兩姐妹同年結婚~煩惱!

我朋友兩兄弟下個月結婚 一個月頭一個月尾,兩對都唔係有左

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我地同叔仔同年結婚,叔仔仲爬我地頭添!十幾年了,兩家人一切安好,無問題喎。

男爵府

同男友同男家講...家姐都結婚...屋企人比較傳統(姐係迷信)...
想家姐嫁先同唔好同年....簡單的兩句說話..有心結婚唔差果半年幾個月...
生BB 亦唔差果半年幾個月...

重點係樓主條氣唔順要讓家姐先令自己既計劃要DELAY....

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都聽過話唔好。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

yhy146 發表於 14-9-15 13:46
我同男朋友打算2015年中下旬結婚,媽媽也知道我們有這個打算。
而我姐姐一直同男朋友離離合合,直到剛剛過 ...
有乜問題?
朋友兩姐妹同年嫁, 都已經過咗十年, 仲好地地, 女家亦無乜大事發生過.....

同埋, 你父母點睇先?

D 所謂親戚, 邊理得咁多

男爵府

不如你地先注册, 後擺酒, 得唔得呀

用戶要求終止服務

4,5月現在先開始攪都遲啦,還掂都係不如叫佢地再早d 1月前,噤佢地馬年結婚,你地2015下旬已經係下一個農曆年

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗呢個問題真係要你兩姊妹同你父母拎出黎傾....

我諗到的方法係:

1. 家姐反正都要結,佢又要早過你結,咁可否14年佢結左先?

2. 佢唔肯1的話,你又可否14年結左先?

我認為雖然係家姐...但又唔可以一定要就哂佢,要佢2選一

複式洋房

多謝大家意見呀。我的確有想過如果一日他們有什麽事賴我點算。由於他們真的超級迷信!

其實姐姐男友一直提議是農曆年前搞,因爲話他們生肖夾今年,但姐姐就堅持,吾想太急。
他們打算大搞,我同男朋友已經有共識,不會搞大龍鳳,午餐加戶外late evening wedding party,西式的簡單而隆重。

但我覺得如果真的要我推一年,我覺得好吾公平呀明明係我穩穩定定要結婚先。。。好似無啦啦被人爬頭,仲要我推遲tim。。。

同埋我男友家人都在加拿大,今年12月父母會飛過來同我媽媽見面,我真係解析不出因爲迷信就要我們遲一年。。。

男爵府

男唔同女,同年唔可以嫁兩個女,但可以娶兩個新胞

男爵府

引用:姐妹同一年結婚會唔好?真係無聽過。但親戚

原帖由 MrsSingSing 於 14-09-15 發表
姐妹同一年結婚會唔好?真係無聽過。
但親戚同一年收到兩封深水炸彈,可能會覺得唔係咁好
我之前結婚都係,本身諗住同我妹同年結婚但我媽話唔好,所以我唯有早左一年結

複式洋房

回覆 ilovemytwins 的帖子

對。。。這個也是我的考慮因素之一。。。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

eightnine89 發表於 14-9-15 14:18
我諗呢個問題真係要你兩姊妹同你父母拎出黎傾....

我諗到的方法係:
有無打錯字呀?
14年結?

得返幾個月, 點搞得切呀?

侯爵府

引用:我同男朋友打算2015年中下旬結婚,媽媽也知

原帖由 yhy146 於 14-09-15 發表
我同男朋友打算2015年中下旬結婚,媽媽也知道我們有這個打算。
而我姐姐一直同男朋友離離合合,直到剛剛過 ...
我地鄉下習俗都系話同一年嫁兩個女唔好,一嫁一娶就無問題,另外,又有人話只要個年做夠三件大事就無問題喇。
呢個要問你媽先知,始終各處鄉村個處例。
但既然你講到你地同男家系日子上都甘無所謂,點解唔推遲半年呢?

複式洋房

回覆 TMC3012 的帖子

不是的,他們大搞,我們簡簡單單就ok了。唐家姐應該問題不大吧。。。

子爵府

畀面勳章

ilovemytwins 發表於 14-9-15 13:50
遲一年無所謂既,正如你所講佢地本都離離合合,如果你地同一年結婚佢地到時衰啲講句關係唔好就瀨你呀。

...

你唔讓佢,如果佢結完婚唔好彩離婚,一定會咒你一世

禁止訪問

首頁
12345...9

尾頁

跳至