自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我結婚7年, 叔仔一聲"呀嫂/大嫂"都冇叫過, 佢大過我(5年), 我唔介意佢叫我名, 英文名都冇所謂, 佢衰到連hi & bye都冇... 勁唔勁?
我想要9999呀...

複式洋房

我老公係大仔, 而佢細佬妹大過我, 所以我唔係好慣佢地叫我阿嫂通常佢地叫我個名!! 而我就跟阿女叫佢地阿叔同姑囉

子爵府

原文章由 靖嵐 於 08-1-7 23:58 發表
我結婚7年, 叔仔一聲"呀嫂/大嫂"都冇叫過, 佢大過我(5年), 我唔介意佢叫我名, 英文名都冇所謂, 佢衰到連hi & bye都冇... 勁唔勁?

我結婚16年,佢淨係我結婚果日叫咗我一聲呀嫂,重係要我(針)茶比佢飲,佢先叫一聲,佢都無回返柸茶比我.e16年黎無叫過我,只係眼超超,呢個人係唔係重勁.

子爵府

原文章由 KarenaMama 於 08-1-8 00:14 發表
我老公係大仔, 而佢細佬妹大過我, 所以我唔係好慣佢地叫我阿嫂通常佢地叫我個名!! 而我就跟阿女叫佢地阿叔同姑囉

我老公都係大仔,但我想唔慣都無.
如果由拍拖開始就叫名我都無所謂,因為都慣晒.
佢連跟仔女叫都無.

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫英文名

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-1-8 00:17 發表

我結婚16年,佢淨係我結婚果日叫咗我一聲呀嫂,重係要我(針)茶比佢飲,佢先叫一聲,佢都無回返柸茶比我.e16年黎無叫過我,只係眼超超,呢個人係唔係重勁. ...

你做咩針(茶)比佢呀, ?-( 唔喺佢地針茶比你咩. 亂晒籠.
以乎喺你99啲惡作戲, 蘇州屎.
你喺咪得罪咗你叔仔.

[ 本文章最後由 alvinchanmama 於 08-1-8 00:33 編輯 ]
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我老公3兄弟, 大家都係互叫名。

論年紀, 最細是大嫂, 我係二嫂, 最老是3嫂
我入門時,主動問大嫂佢本人,點稱呼佢, 咁佢話叫名。

子爵府

佢兩公婆初初教仔女叫我伯娘,我老公做×伯,唔係大伯或伯父,而係叫名+個伯字,覺得好無禮貌 叫咗3年,我地無出聲,跟住去拜山時比親戚聽到,d人話點解咁無禮貌架叫名+伯字,有人以為我地鄉下興添,我話我忍咗好耐啦,不過廢事幫人教仔,咪等人睇下边個無家教囉

子爵府

原文章由 alvinchanmama 於 08-1-8 00:32 發表

你做咩針(茶)比佢呀, ?-( 唔喺佢地針茶比你咩. 亂晒籠.
以乎喺你99啲惡作戲, 蘇州屎.
你喺咪得罪咗你叔仔.

唉!當時99、老爺、老爺細佬個個都話要針,以為係佢地鄉例,咪針囉,佢地話新抱茶係人都飲得,後黎問人人地話係飲得不過要回返柸比我,如果唔回係佢唔好,我連堂叔仔都要針:-(

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

叫我名, 叔仔年纪大过我,我又叫返佢名。

印象中好似叫过我一,两次阿嫂。

子爵府

我見老公叫大嫂...

大宅

原文章由 YongXin 於 08-1-8 01:02 發表
叫我名, 叔仔年纪大过我,我又叫返佢名。

印象中好似叫过我一,两次阿嫂。

大嫂/嫂嫂

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-1-8 00:53 發表

唉!當時99、老爺、老爺細佬個個都話要針,以為係佢地鄉例,咪針囉,佢地話新抱茶係人都飲得,後黎問人人地話係飲得不過要回返柸比我,如果唔回係佢唔好,我連堂叔仔都要針:-( ...

屈得就屈, 邊有前輩針比後輩架. 你叔仔喺要回比你.
我99用水上人結緍禮儀,
我有2個叔仔, 細果個結婚先, 我地後, 我地就要站立針茶比佢地飲, 相方都喺站立. 到佢地針茶時, 我地會坐下, 佢地針茶比我地飲, 我都覺得合理. 大叔仔未緍唔洗針.
大叔仔結婚, 咁我地又唔洗針比佢地, 喺佢地針比我地, 我地喺要坐喺道飲, 好威架.
反而姑仔結婚冇針比我地, 唔知喺佢地習俗定我大肚, 定話我地遲咗去, 阿99話我大肚, 唔準咁早上去, 連到我老公佢阿哥都冇得飲, 成日都冇飲比我地, 我都有問老公, 佢地話算數, 過咗咁多年我都冇同99講番喱依事.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

男爵府

畀面勳章

原文章由 Yau_Cheung 於 08-1-7 23:23 發表

Agree.

一樣...叫名羅..又方便...........

子爵府

原文章由 alvinchanmama 於 08-1-8 01:11 發表

我有2個叔仔, 細果個結婚先, 我地後, 我地就要站立針茶比佢地飲, 相方都喺站立. 到佢地針茶時, 我地會坐下, 佢地針茶比我地飲, 我都覺得 ...

我針比叔仔都站立,長輩就要(櫃)係到針
我自己係圍村人,我大佬結婚時都唔洗(櫃)(係廿幾年前),呀嫂叫我同我細佬都係叫名.

子爵府

原文章由 alvinchanmama 於 08-1-8 01:11 發表

我有2個叔仔, 細果個結婚先, 我地後, 我地就要站立針茶比佢地飲, 相方都喺站立. 到佢地針茶時, 我地會坐下, 佢地針茶比我地飲, 我都覺得 ...

係喎,乜大肚唔飲得咩?-(係咪男家唔鐘意,定係水上人d例.
你就好啦,唔洗比針茶(利事)袋袋平安

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-1-8 01:33 發表

我針比叔仔都站立,長輩就要(櫃)係到針
我自己係圍村人,我大佬結婚時都唔洗(櫃)(係廿幾年前),呀嫂叫我同我細佬都係叫名.

算罷, 啲人一般禮貌都不懂, 咪當佢地喺蠻人. 自己做番本份孝順99, 相夫教子, 咪得多. 咪等人地教囉. 還有己後佢唔叫你, 你都唔好叫佢. 最好聽唔到, 見唔到.
我向99敬茶唔駛跪, 站立就得. 反而我阿媽阿爸對上長輩先要跪, 所以連帶我老公都要跪.
飯婦人Blog

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-1-8 01:47 發表

係喎,乜大肚唔飲得咩?-(係咪男家唔鐘意,定係水上人d例.
你就好啦,唔洗比針茶(利事)袋袋平安

咪喺...
真喺唔知, 我就知99話大肚時唔準理佢出嫁啲哩. 甚麼都唔可接觸, 連個新娘出門都唔可以喺道.

[ 本文章最後由 alvinchanmama 於 08-1-8 01:52 編輯 ]
飯婦人Blog

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-1-7 22:35 發表

同以叫x嫂或x姑姐
唔好介以,姑拉你叫佢個名?我覺得唔係咁好,如果係我會跟老公叫家姐.

如果咁叫佢
實比佢剷啦
佢實話仲駛溝仔搵食咩
嗌到佢老哂

首頁

尾頁

跳至