論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

nurse_a 發表於 14-7-31 02:55
自從大仔出世我就做左ftm , 有左細女先請工人。我工人沒有大過錯,但非常蠢卻又硬頸唔聽人講,不肯改,動作 ...

支持你!

我既情況同你一樣,不過我好快加入你既行列,我家工人同你個工人一樣,我簡直請個廢人返嚟,又成日病,病咗仲要照顧埋佢。所以9月我都同佢say goodbye。好期待!
We live by faith, not by sight............

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:分享沒有工人的日子

我都係FTM, 2小孩, 有工人, 工人只做家務清潔買餸煮飯, 孩子自己湊, 從未帶過工人出街... 我想講, 其實如果我冇工人, 自己做家務同煮飯都唔係問題... 不過, 當孩子開始上幼稚園, 學校會邀請媽媽做家長義工, 除非完全拒絕參與, 否則細B要有人照顧... 另外, 大B少不了會參加一些課外興趣班, 一般情況下, 大B上興趣班我都會孭埋細B接送的, 不過遇上細B唔舒服或大風大雨, 細B留在家中會比較適當... 我大B返下午班, 放學後上完興趣班回家已經係晚飯時間, 冇工人的話就多數會食外賣/快餐; 有工人的話, 就回家即開飯...
其實我生細B前都係極度抗拒屋企多個陌生人㗎, 亦怕孩子會變得依賴, 但最終都屈服請咗工人... 其實因為大B越大, 活動會越多, 工人真係可以幫輕下, 我自己亦冇空閒咗, 更比之前忙咗... 我算是好彩, 工人OK的...

964000  係呀,大D反而吾掂  發表於 14-8-11 10:09
nurse_a  多謝你分享,我暫時小   發表於 14-8-7 00:55

大宅

我嚟緊都一湊二, 本身冇工人, 不過大仔開學就返全日, 咁平日我唔會再安排興趣班, 就算有都係join club house, 唔會揀要坐車去嗰d, 等weekend c6喺度先去!我反而係擔心如果小朋友半夜班要去睇Dr, 唔好彩要留院, 咁就難搞好多, 仲要屋企人住得遠幫唔到手, 呢個反而令我考慮要請工人既主要原因!

大宅

回覆:CAT0112 的帖子

講真, 小朋友有幾可病到要入院? 為咗咁請工人…
我ftm 老公都堅持要請工人, 請倒個好既就唔駛煩, 唔好彩既好似我咁日日對住個懶惰黑面工人真係好辛苦, 佢哋喺阿sir 面前又一個樣。

仲諗住兩個仔返學,有個可信任既工人,我就可以返下工,但請咗兩個都怕怕…而家仔仔返學,終於黎炒得工人喇….唔駛再辛苦, 但就無得返工, 都無計!

nurse_a  我都無得返工,但自己   發表於 14-8-7 00:55

大宅

真是好慘...請工人是想全家人健康快樂...但換來只是煩惱。依家掙扎中想唔要工人。等我分享下我自己的情況,大家比d意見。
我因為想多d時間比屋企同bb,所以做home office.
最初bb出世時,諗住可以自己、陪月加鐘點搞 dim...
好快就知道太不自量力...雖然日間有人煮飯清潔幫手湊b,但6點後,我是單獨對付個野蠻b.
日日望住個鐘等c6放工接力...個b又痴身...倆公婆辛苦到爆燈。
眼見陪月好快就走,我home office都差不多要開工,掙扎一輪都要向現實低頭請左個工人。
開頭2個月有工人的日子好似不錯,諗住可以重過美好生活...

我的惡夢才開始...
工人有好多時好好...但係唔知點解,越做越衰...佢話會改,叫我比機會...
接二連三出事,冼碗唔乾淨,steam唔steam得的野...(全部錯超過3-4次)
仲要清潔bb的用品唔乾淨...哎呀,救命。

要花心機再教佢?
請第二個工人?都可能有第二樣麻煩...
還是學樓主唔要工人...咁我要開會的日子,就要頻pok搵人湊b。
惨!

nurse_a  有無4大長老可以幫手?   發表於 14-8-7 00:56

大宅

我就係唔想請工人先心煩, 我個仔由出世至依家4歲都發過幾次高燒, 其中一次肺炎要留院, 我個朋友個仔又係病到入院都有兩,三次, 仲要唔係住一,兩日走得嗰隻, 但佢都叫有自己阿媽幫手湊住另一個!同埋依家d菌好勁, 傳染得好快, 一個小朋友喺學校染到就好快傳染埋屋企兄弟姊妹,我朋友以過來人同我分析, 兩個一齊病,就算唔係嚴重到要入院都做到你癲, 唔好彩自己中埋招仲大鑊!唉, 工人呢家野冇事冇幹嗰陣又真係覺得佢好多餘,但一有起事上嚟,就算佢平時幾多餘, 嗰一刻佢都變咗你既救星, 總之就係有又煩冇又煩啦!

洋房

回覆 nurse_a 的帖子

我家工人走了,可否介紹你個鐘點姨姨給我呢?

nurse_a  我位鐘點姨姨話太full   發表於 14-8-7 00:52

別墅

引用:自從大仔出世我就做左ftm , 有左細女先請工

原帖由 nurse_a 於 14-07-31 發表
自從大仔出世我就做左ftm , 有左細女先請工人。我工人沒有大過錯,但非常蠢卻又硬頸唔聽人講,不肯改,動作 ...
我想問你炒人果陣你係補錢要佢即走定係一個月通知呀?

nurse_a  一個月通知,我日日在   發表於 14-8-7 00:53

複式洋房

回覆:分享沒有工人的日子

$200/3hrs真係好扺!而家鐘點有好多都成舊水一個鐘!
我工人都剛辭職,我諗緊再請定轉鐘點

大宅

我都係剛剛無工人,懶慣左,以為自己一定唔得,依家頂硬上加請鐘點,一星期一次,但屋企仲乾淨過之前,女女又生性左,希望可以維持落去。

nurse_a  我都覺小朋友生性左,   發表於 14-8-8 01:53

大宅

回覆 happyBirds 的帖子

我爸媽住好遠,62 99成80歲...

nurse_a  Home office 真係好難   發表於 14-8-10 01:04

複式洋房

回覆 yiyiau02 的帖子

試下錄音比工人吩咐做野未有證有據,一係寫紙仔?我工人一向唔錯,但最近叫佢做野成日九唔搭八,叫佢焗,佢就煲,叫佢浸水,佢就放雪櫃,來左四年今日竟然同我講做錯野係因為我英文難明!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

引用:我就係唔想請工人先心煩, 我個仔由出世至依

原帖由 CAT0112 於 14-08-05 發表

我就係唔想請工人先心煩, 我個仔由出世至依家4歲都發過幾次高 ...
我想話,搵到個好工人就係幫到手,搵到件衰既,你都唔敢依賴佢幫你。我上年仔仔川崎病入院,連住四日,我踩足咁多日,中間只係老公同姑奶幫手頂吓,我回家沖涼小抖。個醫生問點解我唔搵工人幫我,我話我工人連餵我仔食藥都唔睇時間,我點敢放心俾佢黎睇我仔,叫佢黎形同虛設,有用嗎?個仔唔舒服,回家問佢食藥了嗎?問了大半天都問唔到,最後答我,佢冇睇時間…個刻,我真係對住佢喊…
成年前既事,但諗起,個心都滾動緊!

Btw我係在職媽,沒用工人都大半個月了,我現在都唔知幾爽,家務雖然勞累,但家是自在的。唔洗再擔驚受怕啲工人玩野,或發生奇怪野。

Childhood is journey, not a race.

複式洋房

引用:自從大仔出世我就做左ftm+,+有左細女先請工

原帖由 nurse_a 於 14-07-31 發表
加油,agree 你

nurse_a  Thx. ^_^  發表於 14-8-10 01:04

伯爵府

回覆:Catjuicy 的帖子

聽完大家甘講,請工人係惡夢開始,我又係一凑二,ftm,老公做自己也幾乎係全年無休。甘年初細仔出世,家務加兩兩個魔鬼,簡直累到爆,所以我地兩公婆真係頂吳順,決心想請工人,但聽完又覺得工人好煩,自己一個真係無得吃無得訓。最慘個大女又跟住我吃快餐或者餓一餐。我係想有個人可以幫輕下,至少我可以分身煮兩餐飯被個女吃,距宜家瘦左好多,好肉切,而且是但一個吳舒服都好慘,無人可以幫到手,搞到我心大心細

大宅

回覆 oscarBB 的帖子

你三個幾大呀?

oscarBB  12歲, 5 歲 ,14個月   發表於 14-8-10 14:00

大宅

引用:Quote:原帖由 CAT0112 於 14-08-05 發表本

原帖由 是是但但 於 14-08-09 發表
我想話,搵到個好工人就係幫到手,搵到件衰既,你都唔敢依賴佢幫你。我上年仔仔川崎病入院,連住四日,我踩 ...
如果小朋友入院我都唔敢交託工人啦,入得院又要問醫生野,小朋友又唔舒服,一定好多細節野要留意!! 基本上只有機會返屋企沖個涼。。。
咁你小朋友而家邊個湊?

大宅

引用:聽完大家甘講,請工人係惡夢開始,我又係一

原帖由 瀟灑兔兔 於 14-08-09 發表
聽完大家甘講,請工人係惡夢開始,我又係一凑二,ftm,老公做自己也幾乎係全年無休。甘年初細仔出世,家務 ...
其實你可以試下好似我咁,請鐘點幫手買餸煮飯,一個月我用2千5左右,以前請工人一個月開支至少6,7千了。如果只為煮飯其實未必需要請多個人在家。
家務做少d 唔緊要,煮食比較重要!! 有時懶或者太熱我都唔煮的,咪搵間質素好少少的店買外賣回家。千其唔好唔食。
我覺得最辛苦就是自己病左的時候 >_<

請工人不一定是惡夢開始,有些僱主都請到好工人,很幫得手又愛錫小朋友。但真係by luck。。。

伯爵府

回覆:nurse_a 的帖子

可否PM俾我?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+瀟灑兔兔+於+14-08-09+發表聽

原帖由 nurse_a 於 14-08-10 發表
其實你可以試下好似我咁,請鐘點幫手買餸煮飯,一個月我用2千5左右,以前請工人一個月開支至少6,7千了。如 ...
科否pm俾我,thx

首頁

尾頁

跳至