論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔贊成出手提比工人LOR!

日日搭MTR見到D工人由上車講到唔記得落車,唔係一個半個, 差唔多個個都係咁講,最慘係坐係隔離,煩都比佢地煩死呀

多左手提,又多左古惑野(姐妹教呢教路)。

複式洋房

唔比唔比

佢黎打工定識朋友
你番學都要守校規
你點知佢識d mug 朋友

原文章由 constance0801 於 07-10-24 16:46 發表
我唔贊成出手提比工人LOR!

日日搭MTR見到D工人由上車講到唔記得落車,唔係一個半個, 差唔多個個都係咁講,最慘係坐係隔離,煩都比佢地煩死呀

多左手提,又多左古惑野(姐妹教呢教路)。 ...
Jolin

大宅

吾可以比,一比就出事!

佢地勁多電話要講,又會不停send SMS。一手抱亞B,一手襟襟襟......無心機做野!頂佢個X呀!

我罵佢都無用,率之要同agent講,agent就打比佢,叫佢比個電話我keep住,放假先准用!

大宅

i disagree on giving mobile phone......
but my maid had 3 mobile phones (so rich), like to send sms even day time......before she even use my home phone to chat until we forbid her to use. But who knows, she may use the phone when we are working. As long as she make less mistake at work, i have nothing to say.

別墅

It is very true that the more they use their phone, the more careless mistakes you will find. And they will easily forget things becaues their mind is at their friends, not in your home.

大宅

我第一個工人做左兩個月, 偷我 99 一個舊手提, 即炒.
第二個工人, 即係依家喱個, 做左一年, 偷偷買電話, 部機成日震比我發現, 但我冇出聲, 但我暗示我知佢有電話, 兩個月後, 佢晚晚點幾鐘仲頃緊. 我同佢講, 唔可以傾咁夜, 日頭 BB 瞓左你可以傾一陣, 跟住有改善, 但三個月後, 又打回原形, 仲成日袋住個電話用 SMS, 冇心機做野, 發夢, 連亞女要食邊樽葯都唔記得, 我決定明天三月完約旦, 唔會同佢續約.
我聽人講, 工人真係中電話毒, 傾開就失晒魂.
我開頭覺得唔好咁絕, 因為自己番工都會傾電話啦, 但我發覺對工人唔得囉, 掛住傾電話, 火災都唔知啦, 送亞女番學, 一路行, 一路傾點算.
諗起就嬲.

別墅

我請我工人時份合約已經寫明唔准工人出手提。但係在工人生日時,佢話家姐買左個手提比佢做生日禮物。我同我公問佢要個手提做咩,因為我每兩個星期就比工人打電話返屋企,如果要找家姐我都會幫佢SMS,話完之後,我老公問佢知唔知合約寫明唔可以出手提,佢話知,跟住我老公叫佢寫封信寫明工作時間唔可以用電話,或比我地見到個電話,如果唔係就帶佢返agent到。So far I haven't seen her use the phone. I also told her I will send the letter to the agent law.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原文章由 bbdou 於 07-10-24 11:02 發表
我家工人姐姐係異類,上工時我有講過我唔想佢出手提電話,因為唔想佢影響工作,但係我冇講話唔準出,佢一路好乖好聽話,冇出電話。到今年我個仔要返課外活動,要工人姐姐接送,咁我地出左個電話俾佢,話出街記住要帶同埋要開,有事可以 ...

我個工人開頭都無電話,因我女個時仲細,一定會係屋企,除左買送,但而家我個女要返學,咁我出左張卡比佢,$35/550min,都好平呀,電話就比左個之前我個仔個舊電話佢用,方便我搵佢,有咩事大家都有得聯絡,佢都用左成3個月,都唔過既,而且我有check佢,亦無打過私人電話同send msn,我都只係方便自己姐,佢都算係咁啦

別墅

I also gave phone to my maid. One is signed for only contact employer not for her personnel call. This phone is using added value SIM card in order to control the no of calls.

We will give her another one if we are out on Friday or Saturaday night for dinner and borrow her on her holiday. We paid the 1st $50 value and add value by her.

I think give her the phone, we can control it more than they buy it by themselves.

If you don't let them have the phone, they are no face!

伯爵府

好媽媽勳章

agreed with 方方媽媽

原文章由 方方媽媽 於 07-10-24 00:22 發表
我工人無問過我已經出左,但我都唔覺有咩問題.
我都有電話啦,我老板都無得反對架!
工作時間當然唔可以傾電話啦!
但有時吊頸都可以抖下氣既.
最緊要係佢有心機同我湊女,打理家務又OK就得啦. ...

[ 本文章最後由 PANCO 於 07-10-25 11:08 編輯 ]

子爵府

原文章由 Pokoyo 於 07-10-24 16:09 發表
比唔比佢出電話? 如果我有say既話,我會答你: no no no no no no no no no no .....

不過佢地又無自際能力,又唔守諾言做野時唔用電話,個電話又係佢自己出$買既, 咁我地可以點:-( ...

agree,梗係唔好, 但你冇可能做到

洋房

我個工人都係咁, 晚晚傾電話到2,3點,
第2日成隻panda咁,話佢就嗰晚唔講,
之後又講, 有幾次仲笑得好大聲吵醒我
同我c6, 真係激死我啦! 佢一日到黑手
機不停響, 我個仔每日下午係屋企只有
1小時, 佢都響10幾次... 真係....

原文章由 jovyw 於 07-10-24 19:20 發表
我第一個工人做左兩個月, 偷我 99 一個舊手提, 即炒.
第二個工人, 即係依家喱個, 做左一年, 偷偷買電話, 部機成日震比我發現, 但我冇出聲, 但我暗示我知佢有電話, 兩個月後, 佢晚晚點幾鐘仲頃緊. 我同佢講, 唔可以傾 ...

首頁

尾頁

跳至