興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我上網搵左好多貓食譜但比獸醫講一講搞到我

原帖由 sumsum_so 於 14-05-23 發表
我上網搵左好多貓食譜但比獸醫講一講搞到我唔知煮唔煮好
網上好多所謂貓食譜, 好多都係唔夠營養, 唔可以當為主食, 小心選擇

男爵府

引用:獸醫都係咁講,佢話因為貓係肉食動物,唔可

原帖由 sumsum_so 於 14-05-23 發表
獸醫都係咁講,佢話因為貓係肉食動物,唔可以只食乾乾
咁呢樣佢又講得啱, 貓係絕對肉食動物, 比起狗, 更加肉食

大宅

回覆:貓貓要一日食一餐罐罐

另外好多乾糧入面都有好多碳水化合物,如果吸收過量會轉化成脂肪,脂肪過多又會引起糖尿病

大宅

回覆 sumsum_so 的帖子

一開始轉 乾糧+自煮, 可以慢慢轉ar!!
煮煮下就有信心(因為見到佢鍾意食,係好開心就有動力去煮)同知貓貓口味,材料又會多 ,直到再唔洗俾乾糧

伯爵府

回覆:alice_6699 的帖子

明白哂

伯爵府

回覆:Snoopy_Mom 的帖子

nutrience original
剛剛轉左呢隻,之前食1st choice ,頂佢原來有問題既,好彩發現得早!!!!
呢隻都係入寵物店問人邊隻係天然糧就轉

伯爵府

主食又唔會呀,我諗住主食係乾乾,之後一星期一至兩餐咁咋
因為我之前都有養狗,佢咁大個女都未食過罐罐唔明點解貓會話係必須

伯爵府

原來係咁!!!
但真係唔想日日心罐,好似好多化學野

伯爵府

回覆:allychoy 的帖子

唔係掛.......我隻貓好鍾意食乾乾

伯爵府

回覆:luckystar3 的帖子

可以乾糧都唔需要再比咁好???
但變左餐餐肉會唔會令到佢個心好野??因為就黎有小朋友出世,我驚食過肉之後,佢會惡左

男爵府

引用:可以乾糧都唔需要再比咁好

原帖由 sumsum_so 於 14-05-24 發表
可以乾糧都唔需要再比咁好???
但變左餐餐肉會唔會令到佢個心好野??因為就黎有小朋友出世,我驚食過肉之後, ...
貓本身就係食肉, 惡唔惡唔關食肉事, 反而食得多碳水化合物, 貓貓脾氣可能會差d添

大宅

引用:nutrience original剛剛轉左呢隻,之前食1s

剛剛轉左呢隻,之前食1st choice ,頂佢原來有問題既,好彩發現得早!!!!
呢隻都係入寵 ...
基本上寵物店自己賣緊咩糧,就一定係同你講嗰隻好,所以要自己小心選擇。

男爵府

引用:nutrience original剛剛轉左呢隻,之前食1s

呢隻都係入寵 ...
係咪呢隻?

如果係, 建議轉過第二隻

男爵府

luckystar3 發表於 14-5-24 02:14
回覆 sumsum_so 的帖子

一開始轉 乾糧+自煮, 可以慢慢轉ar!!
但完全自煮 , 一定要計算得好均衡 , 否則也會不夠營養 , 有些好似牛磺酸 , OMEGA 3 ...... , 只是自家蒸雞肉是不能提供比貓咪 , 所以罐頭也有它的好處 , 當然是講有質素的罐頭 , 不是偉+ 呢D味精罐

大宅

alice_6699發表於14-5-24 18:39
但完全自煮,一定要計算得好均衡,否則也會不夠營養,有些好似牛磺酸, OMEGA 3 ...... ,只是自家蒸雞.. .
一開頭我都覺要自煮去加牛磺酸等等營養會好似好煩又多野,
我都係慢慢轉又唔係想像中咁難, 因為計起黎長期食用又健康又平過俾較有質素的罐頭,
同便便靚尿臭真係清新好多,唔洗煩臭味ga

男爵府

Snoopy_Mom 發表於 14-5-23 17:59
我覺得其實食乾糧係夠營養, 食罐罐主要係吸收多d水份
絕對同意

大宅

引用:Quote:alice_6699發表於14-5-24+18:39+但完

原帖由 luckystar3 於 14-05-24 發表
一開頭我都覺要自煮去加牛磺酸等等營養會好似好煩又多野,
我都係慢慢轉又唔係想像中咁難, 因為計起黎長期 ...
有興趣,可否教下點煮?

伯爵府

係咪又有問題呢隻

伯爵府

回覆:allychoy 的帖子

我錯了又轉,可憐的小朋友

伯爵府

回覆:luckystar3 的帖子

係囉,你煮咩比小朋友食??
我諗到多春魚,雞,普通菜咋

首頁