論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

winniecws,
Sorry, because too busy, 現在才覆,因為太young,佢地好易受引誘,不過if she married,then much better.
Because I have employed one maid that she only 23 yrs. She needed to help me take care the new born baby. But after 7 months, she always talked on the phone in the toilet and she always do some facial every day, and never take care of my baby, so I fired her. 但之後佢仲告我 !
The second is now still working in my home,
she has worked in Singapore before, only 21 yrs.
but also very bad after 7 months. So I am afraid
too young maid.

大宅

我個工人o係中東 & 馬來西亞各做過2年。而家o黎o左hk個幾月, 我地大部分時間要用body language + 廣東話(單字)溝通, 好似教bb講o野咁。 :-( :-( :-( (如果要等半年至溝通到, 我真係想c)
佢做清潔絕無問題, 但唔多曉煮餸, 煮任何o野都要教。

我地揀佢係因為agent 話佢夠聽話, 咩都肯做.的確, 佢係好勤力, 老實, 又早起身過我要求既, 但笨o左少少。

因為佢要長時間對住2個老人家, 如果我地唔搵番個聽話既, 棧攪出六國大封相.

男爵府

係好.......唔掂, I've this experience

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

多謝你地既Comment, 我最後放棄左。

原文章由 mom5354 於 07-10-15 14:59 發表
係好.......唔掂, I've this experience

民房

唔好意思, 講少少以前自己聽到的知料.

曾經聽過有印印講, 話佢地唔prefer去中東一帶做野, 因為好多時去到好委屈, 最重要係, 果邊d女人本身已經完全冇地位, d男主人又可以娶幾個老婆, 而且, 有d男主人仲會周圍攪女人, 甚至...攪印印, 所以, d 印印好多都唔like去中東.

大宅

太後生唔好呀,佢哋個個十月芥菜,恨拍拖,結婚,成日諗住放假,寫信,煲電話粥,唔係撈嘢架,除非佢好大家庭負擔啦,大女好d啦,結埋婚,有一兩個仔女又穩陣d,不過到尾都係講彩數架啦,

原文章由 BBHooHoo 於 07-10-11 18:11 發表
winniecws,
Sorry, because too busy, 現在才覆,因為太young,佢地好易受引誘,不過if she married,then much better.
Because I have employed one maid that she only 23 yrs. She needed to help me take care the ...

男爵府

我果個都係中東做過架, 不過, 人工少, 又係要搞掂晒成間屋, 又要湊細路, newborn 之類, 佢做左一個contract就走, 想來香港. 我最初都唔知, 係佢之後講我知. 我個工人最初都幾唔掂架. 都係想殺左佢同撕開佢兩邊. 因為佢好似唔多識湊newborn.

佢又話自己以前係中東, 訓得好少. 不過, 來到香港, 就好好訓囉, 我果時個仔, 真係我好辛苦, 自己湊掂架, 因為真係唔想過佢手.

不過, 後來, 阿仔大個左, 就無咩所謂, 基本嘢佢做得好左, 可能我又要求唔係好高啦. 佢的中文, 都係慢慢先學到, 英語都係唔多得既. 只好, 你demo 一次俾佢, 佢記住,再試. 講多幾次俾佢聽, 佢先明.

係就一定教到有多少嘔血, 不過, 我果個都幾純, 我已同佢續約, 因為, 佢都算乖.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我印印話阿拉伯喲先生成日打太太,甚至工人,:tongue: 人工只有hk$1000,但吾使比agent扣糧,佢家姐而家响阿拉伯做緊,我問佢家姐點解吾鵖黎hk?(人工高喲)佢話印尼公司吾要過25喲工人黎HKand台灣,但阿拉伯可以40以下,我印印36,可能咁,佢都珍惜而八家份工
:lol:

首頁

尾頁

跳至