跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

all,

不如我地10月既pg改去元朗大棠荔枝山莊呀...

10月28日(星期日)
報名:
senny.....2a1b
ada........2a1b
duck.......2a1b

男爵府

好媽媽勳章

manyu,

你試o左咁多playgroup, 有邊間好介紹?

珍珠宮

all,

不如我地10月既pg改去元朗大棠荔枝山莊呀...

10月28日(星期日)
報名:
senny.....2a1b
ada........2a1b
duck.......2a1b
靖...........2a1b

大宅

講到食野,逸逸就係食得最小果個,呢排好似厭食症咁,成個星期都無食過一匙羹飯,唔知係咪出牙仔呢?而家佢都係靠奶為生咋.仲要係一日四餐,飲5安都飲剩果隻.唉.....佢而家越黎越瘦,得番個頭同對眼咋,再係咁可能要同佢睇E生添呀.

男爵府

好媽媽勳章

唔得呀bor, 粥粉面飯, 是但佢大少鍾意食都要整d, 唔係第日jason瘦過justin點數?

原文章由 marcusmom 於 07-10-8 14:25 發表
講到食野,逸逸就係食得最小果個,呢排好似厭食症咁,成個星期都無食過一匙羹飯,唔知係咪出牙仔呢?而家佢都係靠奶為生咋.仲要係一日四餐,飲5安都飲剩果隻.唉.....佢而家越黎越瘦,得番個頭同對眼咋,再係咁可能要同佢睇E ...

男爵府

all,

不如我地10月去元朗大棠荔枝山莊呀...可於19日(重陽節)或28日(星期日)

網址:http://yl.hk/taitong/
設施:http://yl.hk/taitong/1_faci.htm

我地到時可以食麻BBQ, 連入場費每位$65(只是燒烤包, 如當日有團體BOOK任食, 則$85)

19或28號
報名:
senny.....2a1b (both)
ada.......2a1b (both)
duck....2a1b (both)
靖....2a1b (both)

男爵府

原文章由 duck_duck 於 07-10-8 14:41 發表
唔得呀bor, 粥粉面飯, 是但佢大少鍾意食都要整d, 唔係第日jason瘦過justin點數?

係呀, 食乜都好呀, 唔可以淨係飲奶呀, 依家都就黎20個月啦, 就算佢只係食餅仔, 或者麵包都要俾佢呀

大宅

曦曦:
8:00 7安奶
11:30 大人碗爛飯仔
1:00 生果
3:00 包包
6:30 爛飯仔
8:00 生果
10:00 8安奶
中間提子乾, 餅餅, 基本上由朝食到晚, 食食埋埋, d肉都唔知長咗去邊 :tongue:

大宅

原文章由 sennywoo 於 07-10-8 14:47 發表

係呀, 食乜都好呀, 唔可以淨係飲奶呀, 依家都就黎20個月啦, 就算佢只係食餅仔, 或者麵包都要俾佢呀

係lu, 淨係食奶唔得bor, 唔食飯, 蛋糕, 包包, 烏冬果d 食唔食呀

珍珠宮

萱萱都係喎,呢幾排都唔係次次食得晒d奶奶,正餐飯仔都食得唔多,但餅乾,我地食個d,就好鐘意食,最慘係唔長肉,星期6個日同爸爸同事食飯,佢話萱萱連塊面都瘦埋:tongue:

大宅

o甘快又PART 7 啦, hi hi hi 我係到

大宅

我都知到逸逸唔食野係唔得,但真係無佢符,打又打過,氹又氹過,佢都係唔食,我老媽直頭比佢玩到痴,成日好好心機煲野比佢食,佢都唔食,仲要一日煮成五六餐比佢(仲要係唔同款喎e.g.飯,烏冬,通心粉,粥,米粉,意粉咁.....)諗住佢是但一餐肯食下都好,點知大少佢都係唔食,最多應酬一兩啖咁大把.而家佢先得果21磅.所以一講到食野,就係我湊逸逸由細到大的最大問題,細個時就唔食奶,而家大個又唔食野,真係無佢收,我都唔知可以點樣,我同老媽都就黎比佢玩C了.

講得啱呀,逸逸得21磅,但小B而家已有12磅了,分分鐘好快就追得到哥哥了.細細聲講拉:小B食野真係好過哥哥好多,而家4安奶一次過飲晒,仲要3個鐘飲一次喎.而家佢手瓜已經起摺了 ,

大宅

技安穎熙:
8:00 8安奶加1粒魚油
11:30 1碗爛飯仔or 通粉
3:00 8安奶
7:00 1碗爛飯仔
10:30 8安奶
中間有生果及包包或餅餅, 尢其同佢去街市買餸一定要有包包或生果比佢食, 唔係佢會係我買餸時係架車度爬出o黎, 佢食既仲多過我, 我就要等佢瞓晏覺先可以CC 服服煮個面食

男爵府

豬B食野如下:
0900 食8安奶
1200 同公公婆婆去飲茶
1600 食2碗飯
1900 食1碗飯(佢碗飯仲多過我呀!)
2100 我地食雪糕佢就有得食,我地食生果,佢又有得食,我地唔食,佢咩都無得食,呵呵
2300 食8安奶

細細聲講...豬B真係好少"SIDE"奶,除非病又或者真係好飽,如果佢食唔晒,我會同佢講:唔好SIDE野,食埋佢!...咁佢就食埋架啦:mrgreen:

個2日我唔得呀,我19號唔知要唔要拜山,28號我牛一呀 ...不過我既新曆生日同我婆婆舊曆生日同一日,我媽咪舊曆生日係27號喎...唉...呢個生日無得二人世界LU

男爵府

原文章由 marcusmom 於 07-10-8 16:41 發表
我都知到逸逸唔食野係唔得,但真係無佢符,打又打過,氹又氹過,佢都係唔食,我老媽直頭比佢玩到痴,成日好好心機煲野比佢食,佢都唔食,仲要一日煮成五六餐比佢(仲要係唔同款喎e.g.飯,烏冬,通心粉,粥,米粉,意粉咁.....)諗住 ...

如果逸逸真係越食越少, 你可能要去健康院問下d姑娘, 或者睇下有d乜野可以俾佢補充其他維他命, 如果唔係, 真係擔心佢會唔夠營養呀, 因為佢地仲細, 真係要食好多有營養既野至可以令到佢地健康或者快高長大架

逸逸, 你乖乖啦, 屋企咁多人錫你, 你就俾面我地一班姨姨, 食多少少啦, 至少一日都有一餐正餐落肚仔麻...如果唔係, 第時俾細佬笑你呀, 咁你就唔似阿哥, 似細佬架啦

男爵府

原文章由 sylviawong 於 07-10-8 19:17 發表
豬B食野如下:
0900 食8安奶
1200 同公公婆婆去飲茶
1600 食2碗飯
1900 食1碗飯(佢碗飯仲多過我呀!)
2100 我地食雪糕佢就有得食,我地食生果,佢又有得食,我地唔食,佢咩都無得食,呵呵
2300 食8安奶

細細聲講...豬B真係 ...

澄澄都係, 奶真係好少"side", 基本開幾多都飲晒, 有時飲完都唔夠, 最多個次試過飲左12安奶, 好左我一向係開希俾佢, 如果唔係真係驚佢唔知飽, 到時變左唔鍾意食就煩

大宅

原文章由 marcusmom 於 07-10-8 16:41 發表
我都知到逸逸唔食野係唔得,但真係無佢符,打又打過,氹又氹過,佢都係唔食,我老媽直頭比佢玩到痴,成日好好心機煲野比佢食,佢都唔食,仲要一日煮成五六餐比佢(仲要係唔同款喎e.g.飯,烏冬,通心粉,粥,米粉,意粉咁.....)諗住 ...

Carol,,昊昊表哥細時都係咁,仲之對食全無興趣,佢媽咪咩都試過,中西E都問過,但都冇計,唯有食餅呀蛋糕之類當正餐,一路到小學都係排骨仔一名,後尾係天水圍揾到個勁多人睇既中E,(我都唔太清楚,只知個中E巳經串到唔睇新証,要托人同預約先睇到)個中E話佢原來係生金積喎!(即係話人瘦到生積個積)而家巳經開胃番晒la,你可以試下睇中E,睇下有冇辦法令逸逸開胃D丫!

大宅

昊昊食野如下:
0700 食9安奶
1030 食包包or麥皮
1130 食生果
1200 食1碗飯or粉
1500 食4安奶/餅乾/包包
1700 食小食(芝士/乾果)飲果汁
1830 食1碗飯
2200 食乳酪
2300 食9安奶

大宅

原文章由 duck_duck 於 07-10-8 12:44 發表
manyu,

你試o左咁多playgroup, 有邊間好介紹?

其實我都係試過3間
1,英藝,純琗係玩同了解下間學校.
2,小孩不笨,ok不過貴左d($200-220一堂),如果小朋友夠定或大少少(個人認為over2歲)會唔錯.
3,kids corner大仔班(18m~24m)($150一堂1hr)都幾好,又係小朋友定d會好d.
4,kids corner細仔班(6m~18m)我問過都有分6m~12m同13m~18m,但其實好多都over18m,由於呢班教既野較淺,主要係唱遊,但個miss實在太生動可愛,小朋友玩得好開心,($120一堂45min)
主要係昊昊無論返邊班都係走足全堂,導師有導師講,佢自己有自己走,除左kids細仔班,昊昊好主動走埋去個miss樹,同好投入到上堂學既內容,我覺得真係幾o岩昊昊,就以執左呢班,逢星期日4點12堂,
duck你有興趣嗎?

男爵府

好媽媽勳章

係呀, 講好聽d係佢呀ba終於覺得自己個仔係屋企無聊, 叫我搵weedend o既 playground 比佢上, 其實係佢返工同隔離d c9傾開計, d c9叫佢上, 話對個仔有益, 10足10 d 學生唔聽呀媽話, 乜都係老師話點點點...

原文章由 HoManYu 於 07-10-9 00:33 發表

其實我都係試過3間
1,英藝,純琗係玩同了解下間學校.
2,小孩不笨,ok不過貴左d($200-220一堂),如果小朋友夠定或大少少(個人認為over2歲)會唔錯.
3,kids corner大仔班(18m~24m)($150一堂1hr)都幾好,又係小朋友定d會好d ...

首頁

尾頁

跳至