自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Pura_milk 發表於 14-4-23 14:38
Sorry, 我係住台灣的香港人。

跟的士司機傾偈,他們說好多包車的香港人一樣講嘢大聲並且語氣不禮貌。
唔洗sorry,你可能睇漏咗我話「部分」大6人啫.....好多人一見人話大6呢樣嗰樣,就覺得係話全部,可能有人係,但其實大家都知道邊到都有好人壞人....
批評某D大6人行為時,我唔係以HK人自高自大既姿態黎講,只係佢地真係有咁既事做咗出黎,我只係直講...

好似你講既HK人惡行,我自己係HK人都深知有部分本地人係好寸兼劣質,我都好以佢地為恥....
我本身就絕對無話大6人衰=HK人好....你唔好誤會我
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

子爵府

熱血勳章

babytomato 發表於 14-4-23 14:07
成日好唔明,諗唔通,中國明明有幾千年文化曆史,我哋係禮儀之邦,學校學嘅係禮義廉恥,24孝故事,點解而家 ...
要『感謝』毛主席囉……

男爵府

引用:Quote:Pura_milk+發表於+14-4-23+14:38+Sor

原帖由 pugbb 於 14-04-23 發表
唔洗sorry,你可能睇漏咗我話「部分」大6人啫.....好多人一見人話大6呢樣嗰樣,就覺得係話全部, ...
當然每樣人都有好壞。

香港人好多悄悄的也被同化了,所以希望各位也有警醒的心,不要步那些不守秩序的人的後麈。

珍珠宮

Pura_milk 發表於 14-4-23 15:11
當然每樣人都有好壞。

香港人好多悄悄的也被同化了,所以希望各位也有警醒的心,不要步那些不守秩序的人的 ...
HK人係仲有好大既質素提升空間,而且的確有你講既被同化既危機,所以由自己出發做好自己,我都努力中,希望HK好,亦同時希望中國好.....
有恨鐵不成剛之嘆,唔係覺得自己好好所以叫其他人做好D,係想大家同一個民族都好,唔洗出國被人笑同歧視,所以痛恨嗰D唔願更正改好,仲要惡要鬧人既壞分子.....

節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

男爵府

回覆:強國之路還很長 (很長但值得一看)

俾10000佢地進步又點,100000年之後咪仲係中門大開係條街到痾

男爵府

引用:Quote:Pura_milk+發表於+14-4-23+15:11+當

原帖由 pugbb 於 14-04-23 發表
HK人係仲有好大既質素提升空間,而且的確有你講既被同化既危機,所以由自己出發做好自己,我都努力中,希 ...
Agree!

男爵府

不過我最昨天去香港 Disney 同四年前好唔同, 大陸人係守秩序左

不過至少這次排隊唔會有人楚四方八面來打尖, 又唔會身貼身咁排, 可能我要求越來越低

不過大大聲就香港人同大陸人其實一樣

唔通比陶傑講中, 我地都有小龍DNA

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

急速經濟跟教育脫軌
中國之路慢長
依家先係第一代

珍珠宮

畀面勳章

引用:好多hk人其實都好無禮貌的,佢地以自己係hk

原帖由 happyday5hk 於 14-04-23 發表
好多hk人其實都好無禮貌的,佢地以自己係hk人而產生優越感,但其實行為無禮貌,尤其去到外國旅行時,見到的 ...
香港脫變時間都好慢長

珍珠宮

畀面勳章

引用:不過我最昨天去香港+Disney+同四年前好唔同

原帖由 joel827 於 14-04-23 發表
不過我最昨天去香港 Disney 同四年前好唔同, 大陸人係守秩序左

不過至少這次排隊唔會有人楚四方八面來打尖 ...

我以前做遊客區生意
果時係沙士後時間
跟團遊客參次不得了
唔少係鄉委請農村村民黎允人數
年老長輩(成60,70歲)雖然好窮看似唔乾淨
好多都好好禮貌,又謙虛
但佢地既仔女就自大又惡
雖然都係好人

InkCartridge  佢地的子女正正係受文革的影響  發表於 14-4-23 16:16

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+pugbb+於+14-04-23+發表唔洗s

原帖由 Pura_milk 於 14-04-23 發表
當然每樣人都有好壞。

香港人好多悄悄的也被同化了,所以希望各位也有警醒的心,不要步那些不守秩序的人的 ...
可能我做左sales唔短時間,而且係97前已做
我真係唔覺香港人有被同化
因為香港爛人一直都有

大宅

BB防敏心得分享勳章 熱血金章

個問題係強國人完全唔覺自己有問題, 咁佢地又點會改丫

禁止訪問

引用:好多hk人其實都好無禮貌的,佢地以自己係hk

首頁

尾頁

跳至