嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

yau ma tei 是什麼意思?

原文章由 Krymum 於 07-8-19 11:50 發表
羅醫生也睇過, 以前唔錯, 睇完你case, 宜加就差d了, 佢以前都係青衣城卓健做的, 之後自已出來開舖, 講開, 我見有廣告有個霍建中醫生係青衣城, 係咪同yau ma tei 個一樣呢, 佢係九龍幾出名架喎

男爵府

油x地 (地方), 我唔識打中間個'ma" 字呀, sorry

原文章由 ki9527 於 07-8-19 13:28 發表

:-P

大宅

麻=ijcc

原文章由 Krymum 於 07-8-19 13:39 發表
油x地 (地方), 我唔識打中間個'ma" 字呀, sorry

男爵府

oh, thank you very much

原文章由 Kanix 於 07-8-20 01:16 發表
麻=ijcc

:-P

大宅

Agree that d 醫生無料就成日叫病人照呢樣果樣.
原文章由 yy0000 於 07-8-16 23:19 發表

小心選擇有醫德的醫生真的不容易,我最怕d醫生無料就成日叫病人照呢樣果樣,小朋友照肺照x光你估好好咩,有複射架,無良醫生真的要杜絶,不如開個題目是講邊個醫生又好又有料啦

大宅

我個 b 都睇過 law kin wah, 我都好唔鐘意佢, 又唔好相語,
我拿佢支葯問第二個醫生, 原來佢 over dose 隻葯係 for 12yr 以上, 唔怪得一食就好, 好似同 d 病人好夾咁啦! 咁重份量實即刻好啦! 同埋最鐘意叫人聞氣, 雖然聞完會好 d 唶, 但係又唔話比人知會有 side effect!

都係你果句........... 無醫德!!!!
我以後都唔敢睇佢, 咁開葯比人想食死人咩! 一 d 責任心都無!!!!

原文章由 CHRIS-媽咪 於 07-8-14 22:22 發表
其實我都知好多醫生濫用抗生素,但由於羅建華開抗生素是兩星期還有多,太離譜了,點解我信他基於我有親戚在其中一間做姑娘,她介绍此醫生给我,而羅醫生亦知是熟人介紹,真係唔知係咪似熟賣熟,真係 ...

子爵府

原文章由 629 於 07-8-13 13:40 發表
我bb剛患感冒+氣管炎, 聞了幾日氣, 是轉睇羅e生的, 他講解病程ok wor, (因之前睇青衣城周xx醫生3次, 他的藥對bb無效, 有返燒, 仲開抗生素, 有d藥仲吃4ml o甘多tim). 羅e生說bb細, 不應吃這多ml數藥.

我又係覺得青e城周e生開重藥比bb,後來轉左睇羅e生,覺得羅e生ok喎:-P

複式洋房

我仔仔由細都睇佢喎,我覺得佢幾好喎,唔係chris咁講!如果您唔相信位醫生,點解仲call佢呢?佢冷血?我完全唔覺得佢冷血,我次次都好多人排隊等睇醫生,係咪講得咁嚴重?您有冇到醫管局投訴?我怕您係唔知咩人係度"唱衰"個醫生,漁人得利.
我仔仔有晚肚潟,當晚成8點先打去,佢都專登等我地,好有耐心處理我仔仔問題!佢有提及抗生素問題,佢有提及小朋友唔應該用抗生素,點解您所講既野完全唔同既?!背道而馳既說法!!我諗您應該俾的証明大家睇下,您發生既事,如果唔係,人地有權告您誹謗.
我完全唔相信您講既野,我都係朋友介紹到羅醫生睇!

民房

你是否羅醫生的親戚?所以維護他?

我的遭遇是千真萬確,,因我有仔仔入院的記錄,reciept,,,,我亦不希望告任何人, 只是不希望再有受害者,當然有醫生會差過佢,但我睇過好幾個兒科醫生...趙長成、趙祟就、馬國超醫生和其他耳鼻喉科,羅建華是最太冇人情味的!,佢真係要改進,唔好累到小朋友,因太無辜,若我自己反而冇問題,見到小朋友辛苦真係好痛心。:-(但我幸運地遇到馬國超醫生,他能醫者父母心及醫術精湛,甚至我的仔仔也能感覺到馬醫生的温暖,他的專業操守很值得所有醫護人員學習,!

[ 本文章最後由 CHRIS-媽咪 於 07-9-6 03:02 編輯 ]

大宅

我相信CHRIS 媽咪說的話

我本身是遊客的身份睇親子王國,昨日睇到CHRIS 媽咪的仔仔的慘痛經歷,我真是替他擔心,不過好彩最後都無事,之後睇到mandyscleung 講的說話,我覺得mandyscleung講埋D好過份的說話,所以我都要在親子王國註冊幫CHRIS媽咪

CHRIS媽咪可以講得出其他替佢仔仔睇過份報告三位醫生的名,我相信她不會是有專心中傷羅建華,mandyscleung你估D媽咪真係咁得閒咩?邊個唔想同D醫生搞好關係,同埋你試下個仔只係少少鼻敏感,俾個醫生為左錢,,求其講個病出來賺錢,係咁叫佢食抗生素,食到入院,我諗你都會發火啦!
mandyscleung睇醫生不是睇佢的口才有幾好,又不是睇佢肯唔肯得埋賺你D錢而遲收工,最重要睇佢有無醫德!

大宅

我唔敢話羅醫生無醫德~
我地一家四口都睇過佢......因為近就係下面~
但佢真係斷錯過我朋友個女症~
個靚妹身體一向唔好, 有哮喘o既, 宜家3歲幾....
其實羅醫生好熟個靚妹, 因為睇得太多....
咳親就聞氣, 唔係就入廠, 因為我個friend話入院先cam到.....
不過上次個靚妹中o左肺炎lin球發高燒兼勁咳.......
但醫生話佢係感冒, 直到第二朝我個friend再去睇佢, 堅持要佢寫紙入院check先知咁大鑊.....
But我個friend都重係鍾意睇佢ga wor, 佢話睇開夾佢個女wor~
所以自己客觀D分析啦, 我地就無再睇佢啦, 寧願睇周醫生或直接去Tsuen wan港安

民房

i1010真明白事理,百分百有愛心

我唔會太介意醫生斷錯症,但我好嬲醫生冇醫德....俗語有云:醫者父母心。雖然是有利益上的衝突,但健康是比一切重要,希望所有醫生會明白病人及其家人個苦況!

別墅

我都覺得i1010佢好好,而chris媽咪你都好勇敢

chris 媽咪,其實你真係好叻架啦!如果俾著我,個仔無端端俾人害到又嘔又脫水仲入埋醫院,我諗我真係會發狂!

仲要俾人質疑,太離諎啦!無啦啦做咩要唱衰個醫生!所以i1010都好正義,我都唔會去睇羅建華,我仲會同d親朋戚友講羅醫生的問題,叫他們不要去睇他添!費事俾人無端端講個病出來賺錢!

希望睇羅醫生的病人,無事就好,唔好睇到出事先黎後悔!小朋友永遠是我們最珍貴的寶寶,小朋友唔識分好定唔好既醫生,所以找位好醫生是我們父母的責任!

大宅

我只係有果句講果句

我只係有果句講果句

民房

好多謝你們的支持!:◎

原文章由 ki9527 於 07-8-29 18:49 發表
chris 媽咪,其實你真係好叻架啦!如果俾著我,個仔無端端俾人害到又嘔又脫水仲入埋醫院,我諗我真係會發狂!

仲要俾人質疑,太離諎啦!無啦啦做咩要唱衰個醫生!所以i1010都好正義,我都唔會去睇羅建華,我仲會同d親朋戚友講羅醫生的問 ...

好感激你們的支持,其實最緊要係大家的仔女都身體健康,大家互相交流心得,因我仔仔的身體差令我也差,希望各位身體健康!生活愉快!

民房

我亦支持你~chris媽咪

[quote]原文章由 CHRIS-媽咪 於 07-9-1 00:13 發表

好感激你們的支持,其實最緊要係大家的仔女都身體健康,大家互相交流心得,因我仔仔的身體差令我也差,希望各位身體健康!生活愉快! [/quot
非常差的doctor,,,千萬不會睇佢,好可怕:tongue:

複式洋房

可怕的無良醫生

無良醫生,貪錢醫生

別墅

抗生素我都怕怕!

羅建華是青衣聯合醫務診所果個?

民房

青衣區羅建華醫生

他現在在青衣。

民房

原文章由 ki9527 於 07-9-7 19:27 發表
羅建華是青衣聯合醫務診所果個?

係呀!他在青衣。

首頁

尾頁

跳至