嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

幾個月前睇完報到都有轉用chu chu ppus樽,
雖然貴成倍,但真係好好用,
亞仔鍾意飲飲下拿出來看看再飲,
以前用其他牌子奶樽,
都會攪到成面奶同張床仔濕,
但用了chu chu後唔會滴奶,好好用

大宅

我係avent個web site 見到:

鄭重聲明

本公司出售之 AVENT 產品全部由英國進口, 每個奶瓶均印有 "MADE IN ENGLAND " 英國製造字樣, 製造膠料符合 "BS EN 14350 Child use and care articles - Drinking Equipment" 兒童食具使用及保障絛例

咁即係好安全, 定係冇交代有關PC奶瓶釋出雙酚A既問題
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

民房

原文章由 YYZ 於 07-8-7 17:37 發表

鄭重聲明
本公司出售之 AVENT 產品全部由英國進口, 每個奶瓶均印有 "MADE IN ENGLAND " 英國製造字樣, 製造膠料符合 "BS EN 14350 Child use and care articles - Drinking Equi ...

小弟認為文中, 肯定地, 未有交代雙酚A的問題:tongue:
另外, 文中的安全標準係幾時訂立? 是否已過時? 當時O既知識水平或科研有冇考慮過雙酚A的影響?:-x

洋房

原文章由 heikibb 於 07-8-7 19:28 發表

小弟認為文中, 肯定地, 未有交代雙酚A的問題:tongue:
另外, 文中的安全標準係幾時訂立? 是否已過時? 當時O既知識水平或科研有冇考慮過雙酚A的影響?:-x

電視都講好多都達安全標準, 但佢都話未肯定如果長期用對 bb 有冇問題, 話如果有問題會影響佢地可能會有前列線或乳癌既問題, 所以我都諗唔怕一萬, 最怕萬一, 博唔過

大宅

唔好意思 , 我想請問係未所有透明膠奶樽都係 PC 料呢?

pigeon 係未呢 ?

民房

you can check the bottom of bottle and if you find a triangle mark, that means it is a PC bottle and its better to use another brand.

I will use 'Bfree' for my Nov baby.

複式洋房

原文章由 YYZ 於 07-8-7 17:37 發表

鄭重聲明
本公司出售之 AVENT 產品全部由英國進口, 每個奶瓶均印有 "MADE IN ENGLAND " 英國製造字樣, 製造膠料符合 "BS EN 14350 Child use and care articles - Drinking Equi ...

問題係

禁止訪問

複式洋房

原文章由 cfunallc 於 07-8-8 04:19 發表
請問有邊d奶樽係 PES? 我啱啱要同囡囡轉奶樽...
thx~~~

市面有 B-free PES, CHU CHU PPSU, Dr Brown's PES (Sold out). 玻璃有Pigeon, Nuk, CHU CHU ,日本同台灣Pigeon有PES and PPSU 香港Pigeon代理無入

洋房

好同意你的睇法,始終BB都係自己命根,博唔過,博唔過!!!

原文章由 鰲希 於 07-8-7 21:51 發表

電視都講好多都達安全標準, 但佢都話未肯定如果長期用對 bb 有冇問題, 話如果有問題會影響佢地可能會有前列線或乳癌既問題, 所以我都諗唔怕一萬, 最怕萬一, 博唔過

大宅

原文章由 tinghai 於 8-8-07 08:56 發表

市面有 B-free PES, CHU CHU PPSU, Dr Brown's PES (Sold out). 玻璃有Pigeon, Nuk, CHU CHU ,日本同台灣Pigeon有PES and PPSU 香港Pigeon代理無入

請問你意思係未市面上嘅 pigeon 奶樽係 pc 料

大宅

原文章由 AJ25112007 於 8-8-07 00:49 發表
you can check the bottom of bottle and if you find a triangle mark, that means it is a PC bottle and its better to use another brand.

I will use 'Bfree' for my Nov baby.

有就一定係 PC 料, 我見 PIGEON 冇但有個 5 字, 甘代表咩呢 ?

別墅

absolutely agree !

其實 PC 奶樽呢個話題都講左接近十年, 年年都有環保組織/專家重覆發表相似既言論.

外國 D 親子網站都好攪笑, 每次有人問起呢個話題, 大部分回應既家長都會話, 生活中被冠稱為"致癌物質"既材料成千上萬, 包括太陽光線 / 防腐劑 / 顏料 / 油炸食物 / 農藥 / 代糖 / etc., 數之不盡, 只要係唔超過國際訂明既安全戒線, 根本唔需要去擔心, 或專登去防備, 與其花時間擔心, 不如花多D精神同阿B玩, 唸落都幾認同.

其實中大教授陳竟明都不只一次講過, 無證據顯示 PC 奶樽會致癌.

原文章由 natalielin 於 07-8-7 02:12 發表
其實早幾個月都講過啦,不過我唔擔心,
因為冇人check過其他pes/ppus係冇問題,
而家只check左幾隻牌子之嘛,隻隻物料都會有唔同問題,
我大b用avent,細b用dr.brown, 我會繼續用,唔覺有問題,
到小朋友大d時一樣會 ...

[ 本文章最後由 ginnylau2 於 07-8-9 02:00 編輯 ]

複式洋房

原文章由 xoboy1125 於 07-8-8 23:21 發表

有就一定係 PC 料, 我見 PIGEON 冇但有個 5 字, 甘代表咩呢 ?

5 字係 Polypropylene PP 無 BPA.

7 字先至係PC 含BPA.

雙酚A BPA係近似人旣雌性激素的活性,可能令小孩痴肥,影響記憶力,Hyperactive etc..

別墅

歐盟有關兒童產品內含 biphenol-A 既安全標準係07年1月最新 update 既, 好似係每年更新, 都唔算過時卦.

之前都有本地傳媒列出過d研究數字, 講明d環保團體/專家既所公佈既釋放劑量, 距離歐盟/美國衛生組織既安全戒線有幾百倍既差別, 亦因為咁, 呢個話題講左接近十年, 世界各地政府都從來冇改變支持 PC 物料既立場.

以上既資料全部都可以響網上搵到.

大家又唔好唸得d野咁兒戲, 全世界咁多國家, 有邊個唔緊張bb丫. 

歐盟 / 美國 FDA / 各地消費組織, 肩負對全球產品安全標準既重任, 如果大家唔信"把關"既機構, 而下下去相信果D獨立團體/專家既調查, 咁每買一件商品之前咪有排驚.

原文章由 heikibb 於 07-8-7 19:28 發表

........另外, 文中的安全標準係幾時訂立? 是否已過時? 當時O既知識水平或科研有冇考慮過雙酚A的影響?:-x

[ 本文章最後由 ginnylau2 於 07-8-9 02:50 編輯 ]

別墅

純粹分享...我從外國父母網站睇到既資料:

San Francisco 既 Board of Supervisors 對於禁售含有 biphenol-A 嬰兒用品既法例, 只係去年通過, 從未生效, 但07年四月, 呢條法例已經正式被撤銷.

California state 今年年中亦已經裁決, 會參考歐盟既最新既研究標準, 不會禁售含有 biphenol-A 的嬰兒用品.

原文章由 tinghai 於 07-8-7 12:39 發表

The city of San Francisco has already ban the sale, distribution and manufacturing of PC bottles. They are the most health concious city in America. Now the state of California in US are thinking of banning PC bottle state wide. ...

洋房

冇野既, 依d 咁既野梗係越少越好, 冇就更加好, 況且都係洗多少少錢, 至少買個安心. 大陸d 奶粉年年鑑定營養研究執告發覺比其他國家奶粉營養充足, 仲要冇任何污染物, 但係你夠唔夠膽俾個仔食

男爵府

Agree! 有懷疑又唔放心, 倒不如洗多少少錢, 何必要令自己咁擔心! 萬一將來bb真係有事, 棧自己一世內疾! 始終做媽咪都想將最好o既俾bb! 雖然冇人知將來又會唔會有研究顯示PES奶樽都一樣有問題, 但起碼呢一刻我知道PES係比PC奶樽安全, 將來就算有問題, 我都唔會自責, 因為我已經盡o左力!

原文章由 holenglui 於 07-8-9 09:50 發表
冇野既, 依d 咁既野梗係越少越好, 冇就更加好, 況且都係洗多少少錢, 至少買個安心. 大陸d 奶粉年年鑑定營養研究執告發覺比其他國家奶粉營養充足, 仲要冇任何污染物, 但係你夠唔夠膽俾個仔食

複式洋房

原文章由 ginnylau2 於 07-8-9 02:42 發表
純粹分享...我從外國父母網站睇到既資料:

San Francisco 既 Board of Supervisors 對於禁售含有 biphenol-A 嬰兒用品既法例, 只係去年通過, 從未生效, 但07年四月, 呢條法例已經正式被撤銷.

California ...

不幸地

大宅

原文章由 cherriemama 於 07-8-9 11:06 發表
Agree! 有懷疑又唔放心, 倒不如洗多少少錢, 何必要令自己咁擔心! 萬一將來bb真係有事, 棧自己一世內疾! 始終做媽咪都想將最好o既俾bb! 雖然冇人知將來又會唔會有研究顯示PES奶樽都一樣有問題, 但起碼呢一刻我知 ...

agree 2~~~ 唔知有問題就話0者, 知道有問題都照比亞 b 用, 我就過唔到自己果關0羅~~~

首頁

尾頁

跳至