自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 幾多歲至比仔女自己落街去買野

[quote]
babyhowie 寫道:
我個女都由舊年(10歲)開始自己行返學,
佢身上有防狼器同手電,其實依家有手電已經好過以前,
不過以前街上冇咁多車、冇咁多壞人。

兩睇啦,仔女始終要大,
我好似佢咁大,出去搵食咯(part-time),
所以我好獨立架,都全靠我父母train成,
我小四就自己搭船過澳門(代父母出席uncle嫁女

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己就睇情形, 如果屋企附近範圍係安全o既, 11-12歲都會開始俾佢自己落樓下, 慢慢開始擴大佢離開屋企o既範圍.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我家姐個仔小三,8歲, 比佢放學自己返家, 學校同屋企只係隔離座樓, 無馬路, 真係唔駛1分鐘路程,姐夫知道了, 罵"痴線, 唔准"。

我叫5歲女搭lift 去 security 度幫我取垃圾袋, 我比婆婆罵"搞錯呀"。連大廈門口都唔駛出,有幾唔安全 ?-(

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

[quote]
娃娃菜 寫道:
[quote]
babyhowie 寫道:
我個女都由舊年(10歲)開始自己行返學,
佢身上有防狼器同手電,其實依家有手電已經好過以前,
不過以前街上冇咁多車、冇咁多壞人。

兩睇啦,仔女始終要大,
我好似佢咁大,出去搵食咯(part-time),
所以我好獨立架,都全靠我父母train成,
我小四就自己搭船過澳門(代父母出席uncle嫁女

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

晴B媽 寫道:
我叫5歲女搭lift 去 security 度幫我取垃圾袋, 我比婆婆罵"搞錯呀"。連大廈門口都唔駛出,有幾唔安全 ?-(

唔係喎,呢樣又真係幾得人驚喎!
事關搭lift期間唔知會唔會有意外(touchwood)!
大吉利是俾人捉左入屋,你都唔知去邊搵返個女!

個陣我幫人湊個小朋友唔跟實我,自己入左另一部lift,
好彩部lift另一位太太見佢一個女仔(4歲)咁細覺得奇怪,
我地部lift又未close我就發現唔見左佢,
出lift見佢係另一部lift出黎,嚇死我!
我鬧佢呀,唔跟住,58層樓,一層8個單位,點搵呀?

我細佬試過去女友屋企"cool"煲(佢住唐樓),
帶埋我個女上去(當年我個女小一),
佢女友唔肯開門,我細佬留低我個女係佢女友門外,
自己走左落樓架車到

禁止訪問

水晶宮

最起碼要小學6年級

珊瑚宮

我阿囡而家返學行緊個條天橋同我細個返幼稚園ge天橋係同一條,我未到高班已經自己返學(不過同阿哥一起行),個日我先同阿囡講,你地而家幾幸福,小學都仲有人接你地,又唔洗自己揹書包,你地仲嘈嘈閉 :evil: (又話遠,又話熱)
不過我估佢地去到小六,婆婆都唔比佢地自己落街,因為而家太多傻人啦

大宅

at least secondary school.

大宅

我女8歲時已經比佢由將軍澳出來九龍灣, 而家諗起都驚驚, 好彩無事發生, 而家10歲最多比佢自己去隔離邨補習, 但盡可能都會帶她去的.

首頁

尾頁

跳至