懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

順產的mama,請分享!

過程怎様?用了多少時間?痛嗎?Thanks!!!
bowie_p ;-)

民房

Re: 順產的mama,請分享!

我在美國生, 全程用咗17倘鐘, 係穿水先入院架, 我陣痛咗一個鐘就打咗支止痛針, 大約兩個鐘之後就做咗無痛.

真係push就大約9個字至一個鐘到, 都幾幸苦, 生完痛哭咗幾分鐘, 好在老公一路陪住我.

男爵府

過程就係好似想痾篤 ”大屎 ” 咁..但又唔會立即比你痾得出..個種痛..好似 m 黎攪肚痛咁..(痛多少少啦 )大痛就痛左 4 個鐘到啦..都唔係好痛姐..頂得住啵..

大宅

hellosandy,

After you use 無痛, do you know how to push the bb out. I heard from other mum said if you do not feel pain, you will not know how to push the bb out. Plesae give me some advice as I am plannng also to use 無痛順產

elbb

別墅

我生個女時開頭就嘔
入左醫院都未痛(6:00p.m)
到左12:30a.m開始痛
好似想大大咁....去左toliet 坐
就穿左水......係咁痛...係咁痛
訓唔到....坐唔到
到左5:00就生得...

別墅

我就見紅入院既.. 等左成晚都係少少陣痛.. 但唔多痛..
之後 第2朝 早上10點醫生就幫我穿羊水, 同用左d 吹生藥.
就開始好痛.. 我係腰骨痛.. 痛到想死..後尾打左支止痛針,
就冇咁痛.但就個人暈暈地.. 係止痛藥既副作用. 前後5個鐘就開哂10度. 推個下就用左1個鐘多d..
推出黎個時其實唔多痛..只係個好似個人要去大 便秘咁..
要用力去咁law!

民房

早上10時開始痛

一痛就10分中痛一次
個時以為自己有排先生得(因為人地話第一胎要生好耐)
仲慢慢去醫院,

點知一入到去,床都未坐暖,醫生一探手入去就話我開左三度.要入產房喇,

一入到去產房d姑娘仲話:”有仔真係襯嫩生,你好快就生得喇!”(我生個時20歲)

中間打針聞氣都止到痛,仲訓左一陣

之後大痛左兩三下.生個時先幫我穿水,push左10分中(大約5下)
同日下午5點bb就出左黎喇

出世bb5磅2左右
成個產程總共用左7至8個中咋.

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我朝早見紅但未痛,夜晚先入院,夜晚9點幾醫生仲話有排先生得,點知半夜2點幾有少少痛,清晨6點幾好急cc,仲or到穿水,姑娘幫我檢查時話個頭出緊黎,叫我唔好用力,即刻推我入產房,我好辛苦先忍到去產房(因為真係有好急cc感覺),用o左幾下力唔駛2分鐘bb就出o左黎啦
好彩我or or下知道唔對路,如果唔係我個b可能跌o左落廁所

成個過程唔係好痛,最痛我覺得反而係聯針同埋生完之後o個一,兩日...不過好快冇事ga!!所以唔駛擔心...加油呀!!

大宅

我係27號夜晚11點見紅入院,28號下午開始好痛,夜晚12點開到4度入左產房,已經超痛,凌晨2點半開到10度生得,2點9呀仔出世,痛到癲左...生左佢出黎果一刻..........超舒服!!!

大宅

我就穿水入院既
8:00 am 入院
12:00 noon 吊催生藥
9:00 pm 開0左1度 (仲未痛)
9:30 pm 開0左3度 , 開始痛, 打止痛針
11:25 pm 10 度開始生
11:42 pm 亞 b 出世
真正痛都係3個鐘左右, 其間有好想 "開大" 0既感覺

別墅

謝謝分享!
因為係第一胎,所以十分緊張,D人成日話第一胎要痛成十幾廿個鐘先生得,似乎又唔係喎
bowie_p ;-)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我朝早7點幾痛.8點幾先見紅.9點入到院.10點幾11點穿羊水(仲要係醫生幫我篤穿 )12點幾生左.

別墅

bowie_p ;-)

男爵府

好媽媽勳章

我由陣痛到生,痛咗30個鐘,最辛苦係聞咗笑氣個幾個鐘,成個人失控,唔知自己做緊乜,好辛苦,生個陣反而唔痛,推咗一個鐘都生唔到,結果要吸出黎,吸一下就生咗啦。終之最辛苦係入到產房個幾個鐘,好辛苦。

大宅

30 hours is long time and finally 吸出黎? Do you mean 無痛分娩?

elbb

別墅

其實,順產易唔易生到,同之前有冇做運動or體質or其他因素有關呢?
bowie_p ;-)

複式洋房

我半夜見紅入院, 住左一晚, 到第二日早上生左lu,
不過陣痛都有20幾個鐘, 但最痛都係差不多生之前的6個鐘,
我大痛係由1點開始到3點問姑娘開到幾多度, 佢話仲未開, 但已流好多血, 跟住到6點左右再問已經開到8度, 即刻上產房到8點就已經生左, 我淨係姑娘教點樣聞笑氣先聞左一口, 我都冇再聞啦!因聞完好想睡覺, 返而到聯針時就有聞多一口, 因
有感覺好痛.

大宅

我想知道有d mami痛成10幾個鍾.. 但有d又好快喎.. 咁究竟係關年紀事定個體形事呢?? 唔該再分享吓..

複式洋房

我把過程用文字紀錄下來, 因為太長, 不在此張貼,
請 按入看自然分娩 產程激烈

大宅

Dear Fanny,

I just read your blog for the whole delivery process. Very helpful to me. I just have the pregnant exercise last Sat. and the tutor also taught us that we need breath hard and and cannot release 啖氣, You need to 忍住啖氣很長. Even you cannot stand for such long time, you need to exhange 啖氣 very fast, otherwise BB的頭會縮回入去。 Thank you for you sharing. My delivery period is August and I still cannot decide to have natural delivery or surgery.

elbb

首頁

尾頁

跳至