自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我生左2個,1仔1女,我後生生,所以大仔細時我諗住隔10年再生第三個,我好鐘意小朋友,我係ftm,但而家hk咁嘅時世我開始唔知生唔生好而家強國咩都落黎搶,奶粉,尿片,床位,學位,公屋。。。搞到咩都貴哂又要同人搶,我1516緊

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有無jm有計劃地生三個?

計掂條數咪生囉,好多野煮到埋黎就食,擔心唔到咁多!
左諗右諗,時間唔等人,年紀大左就唔想生架啦。
我都生左3個,多個細路…多份辛勞、多份懮心,但整體黎講都算開心既。

男爵府

你地好有勇氣啊,我倆個都搞到想S了,自己D脾氣又唔講得話好好,又耐性,我兩個夠了。

wcpcelia    發表於 14-2-6 19:09
LedTV  我一個都夠,我無耐性,而家已預計讀小學嘔血  發表於 14-1-5 04:37
小肥楊  x2  發表於 13-12-13 16:26

男爵府

我好想,我地係外國,冇係香港咁辛苦。不過付擔真係好重。岩岩生完2仔3個多月,原本諗住下年生第3個,但係真係湊唔掂(我總有4隻老狗要湊)。我依家諗住等2個仔大曬,d狗byebye曬先再生。

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

黎緊計劃生第3個,已有2仔

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

最緊要湊得掂,教得掂,養得掂,以上階掂生幾多唔係問題

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

如果你中意小朋友, 生係無問題
最緊要係經濟,得老公穩錢.

BTW,我一個已夠晒,頂唔G ...
本身想生2個, 但完來,湊一個B 係超左我既諗法.

1.錢
2. 辛苦而家就話有父母幫手, 3,5,7年後,我唔知有無人幫
3.乜都搶,我無咁好氣, 奶粉都要訂, 學位排通屑...

我同老公已決定左就唔會後悔,
距仲應承我, 一年同我去一次旅行..等阿B 大個,帶埋阿B 去.

男爵府

畀面勳章

生第1個時就好想生3個,到生第2個時就唔想生3個。

想像同現實喺2回事的!現在我有2個已足夠了

男爵府

BK Milk勳章

引用:我生左2個,1仔1女,我後生生,所以大仔細

原帖由 easonkinki 於 13-12-13 發表
我生左2個,1仔1女,我後生生,所以大仔細時我諗住隔10年再生第三個,我好鐘意小朋友,我係ftm,但而家hk咁 ...
Kinki : 生啦!

你兩個咁乖咁叻

公爵府

我大仔3歲細仔1歲,諗緊過2年生多個,我認我係想追個女 我中意小朋友年紀相近可以一齊玩,接受唔到相差10年8年,不過可能2年後唔想生,就封肚啦

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

我, 係有計劃地生3個

大女今年13歲, 大仔10歲, 本來, 可能好多人覺得, 一仔一女已經係好美滿, 但係兒童心理學家提出過, 兩個人的相處, 是單向的, 但三個人, 就能夠形成一個小社會, 當中, 有投票, 爭執, 各行其是, 都係一個社會的縮影, 令小朋友長大更能容易自處, 多左包容, 所以, 我決定生多一個, 細仔8歲, 即係5年生3個, 5年的原因, 係唔想細細佬同家姐年齡相隔太遠

我覺得真係好好

eggcarol  多謝分享  發表於 13-12-13 20:04

伯爵府

好媽媽勳章

想生第3個,但經濟 & 時間唔許可

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

有,拍拖已經同老公2個都共識生3個

民房

畀面勳章

我同c6都計劃過多幾年生第3個,而家細女4個月,可惜我地都對未來前景冇乜信心,物價貴,屋唔夠大,生意又慘淡,生多個好似好勉強咁,都係呢幾年睇定啲再算

子爵府

我4年抱3的,雖然辛苦,但超開心!

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

easonkinki 發表於 13-12-13 09:42
我生左2個,1仔1女,我後生生,所以大仔細時我諗住隔10年再生第三個,我好鐘意小朋友,我係ftm,但而家hk咁 ...
我的計畫係4個
而家有左第2個

子爵府

好媽媽勳章

我生左兩個女,我媽成日叫我生多個,博仔我其實有兩個女已經好滿足,我仲後生,99話我過多10年或者再想生,不過我一定唔會再重新湊過所以唔會再生!
但樓主你有呢個想法,如果經濟環境許可既,就儘快生喇,唔好隔太耐!

終於有褲着!

首頁

尾頁

跳至