論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

用 local 鐘點的媽媽交流下

我工人完約唔續, 而家用左鐘點 3wks, 隔日來3hrs, 負責全屋清潔家務, 來緊我想要她買餸同埋洗好當日的餸或煲埋湯, 我只係負責煮晚飯.
其實我都同時找緊外僱, 未找啱, 同埋真係無咩信心.

我講下鐘點, 第一次來我用5分鐘就講晒所有家務, 之後她就自動波, 好專業, 同埋俾意見我要買邊的清潔用品,工具, 之後幫我買晒, 但並無用左工作時間 (係她另用時間買). 就咁看她工作效率好快. 她通常早10~15'到, 遲10~15'走.
我估用外傭要train2~3個月, 總要cc下...

請問你們用開鐘點做的咩, 同埋點分配的時間架, 有咩要注意地方 ?
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

Re: 用 local 鐘點的媽媽交流下

你個鐘點幾錢個鐘呢?

珍珠宮

一至五每日 3 hrs,dinner洗熨+清潔,自動波,我放エ佢已走,一年見唔夠三次!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

$50/hr.

twins312 寫道:
你個鐘點幾錢個鐘呢?

看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

SandraLo,

你鐘點係幾點來呀 ?
我個係9:00am~12:00pm

大宅

我未請工人時都係用鐘點的. 佢都係自己波, 好快手 . 不過我俾佢成$250/3hrs, 好幾貴o架. 因我之前請過一個家務x, 佢成日係到x波鐘, 又慢條斯理咁做, 又多口水, 我都怕左佢, 所以請個貴d有保証.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

珍珠宮

rosan, 寫道:
SandraLo,

你鐘點係幾點來呀 ?
我個係9:00am~12:00pm

4:00 - 7:00pm 煑 dinner + 俾阿女放學返嚟有門口入!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

rosan,

我請過d鐘點﹐全部都快手快腳﹐好有條理同有交帶

又係1個星期黎3日﹐每次3個鐘﹐但其實2個零鐘已可搞掂成間屋3房2廳。之後會抹窗/抹玩具/燙衫﹐呢d都係輪住黎做﹐唔駛次次做。後來加插買菜煮飯﹐其他工作當然要相就番﹐都冇問題。鐘點係額外時間﹐係佢家樓下街市買黎﹐永遠只有早到遲走﹐果時我係俾$60/hr﹐有時會俾多少少$200/3 hrs。

鐘點好專業﹐自己曉分配時間。請著個好既﹐其實冇咩要注意﹐只需要張你既要求清楚講一次就得。

大宅

just just,

Your local 鐘點 so good, can u tell me where to look for her? Do u mind give me her contact? Which location she live in? Please advise.
Thanks a lot.

大宅

MonaLeung,

請外傭so far我都係麻麻地運﹐但請鐘點就好好彩。我只係係百佳招紙度請咋。我住九龍東﹐鐘點都係同區﹐搭2蚊小巴就到。

如你都係同區﹐我可問鐘點有冇意思先﹐有既話先俾電話你地自己傾啦。

註﹕我當年係全職媽媽﹐自己湊女﹐一星期3天鐘點幫手清潔打掃煮飯﹐$60/hr。鐘點唔黎果日﹐我都有掃地/拖地﹐抹玩具等。

跟住我請賓賓﹐冇再用鐘點。但轉工人交接期間都call番鐘點幫手。好唔話得﹐即call即到。但我已返番工﹐所以要鐘點一星期5日﹐朝8晚7。舊鐘點時間夾唔到﹐唔可以幫我咁多個鐘﹐就call佢d朋友(都係做開鐘點既)幫手﹐一日兩更或三更﹐總之有人係家幫我湊2個女同清潔﹐但唔駛煮飯。因為工時多既關係﹐所以我開平d﹐$50/hr。

子爵府

justjust,

一星期5日﹐朝8晚7 (14hr)﹐$50/hr = $13,750/月
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

hi SandraLo

今年亞囡9月小一 ,我都打算好似你咁用鐘點 , 想問吓幾錢 ,計時薪,還是包月計

THANKS
這是不可能的,其實"凡事都能"...................

子爵府

好媽媽勳章

jk67jk 寫道:

justjust,

一星期5日﹐朝8晚7 (14hr)﹐$50/hr = $13,750/月

不如我唔返工好啦, 我一個月都無$13000

大宅

jk67jk﹐

朝8晚7係11個鐘者。

同埋我確實時間係朝8點半﹐晚7。一日10.5個鐘﹐1日$525﹐一個月冇錯係過萬。

當時我有個極吋賓﹐未遞信前猛叫我補錢炒她﹐我講到明﹐我唔會補錢俾佢﹐有錢寧可俾乞丐都有聲多謝。當時我已揀左新人等緊﹐又信唔過工人﹐於是找鐘點幫手幫下眼。吋賓無癮亦遞信。工人俾我既通知期間﹐鐘點“目及住”工人﹐直至工人走左﹐都過左幾個星期新人先黎﹐呢幾個星期鐘點咪辛苦d﹐但之前齋“目及”工人唔駛做拉勻番。

係要用好多錢﹐但都係冇法之中既辦法﹐唔通要買工人怕﹐或因為個唔熟性既工人而辭職﹖(雖然我都試過因為咁而唔做野自己湊)......呢句說話好岩架﹐錢解決到既問題﹐就唔係問題。只爭在俾得暢唔暢快﹐我自己就俾鐘點賺暢快過俾吋賓﹗

大宅

justjust,

Thanks for your information.
I live in HK side, maybe too far la.
I just want to keep the information for reference, not really need now. Thanks.

大宅

I also hire a part-time helper to take care of my baby while the maid is on holiday. she's good as she used to be my 陪月.

珍珠宮

kitty-hello 寫道:
hi SandraLo
今年亞囡9月小一 ,我都打算好似你咁用鐘點 , 想問吓幾錢 ,計時薪,還是包月計
THANKS

初初(2003年)$50.-@ hr照計鐘,另加$300.-per month 當係買餸時間;去年加到$65.-

大宅

justjust,

聽你咁講你個鐘點真係唔錯, 希望我個都好啦. 如果做得大家開心, 我打賞多的都樂意, 所謂千金難買開心麻...
係而家找外傭, 真係好似賭咁, 少的精力都唔得...
但請到好的, 又真係舒服好多.
我總要辛苦到bb 5月返學 :-(
我 c6 偏向請外傭, 我真係15,16

民房

Dear all

I tried to hire local 鐘點from家務x, but not so good. Other than post notice in Supermarket, is there any agent or other source to find a good local 鐘點.

大宅

家x通介紹的真係好唔掂, 一個約左又唔來, 一個打電話時好似被追數咁語氣好差, 吓到我唔要, ...
好彩而家用的唔係家x通介紹, 或者試下學justjust 係supermarket or 勞工處盈廣告...

首頁

尾頁

跳至