嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

help! 日日都唔肯食粥/飯

help!baby宜家日日都唔肯食粥/飯/ 糊仔, 只肯飲奶, 一見到匙羹就即刻擰轉面, 都唔知咩事, 你地有無試過咁?點算呀?? :-( :-( 我應該點做?

洋房

Re: help! 日日都唔肯食粥/飯

我囝囝11個月時都係咁又係唔食同你個仔一樣,可能因為出牙仔唔想食.又可能食厭咗你平時的嘢.
試下比其它嘢BB食,如ABC粉,包包,水果等.
但唔怕架!我地有時都唔想食嘢la,佢肯飲奶就比佢飲.
你試試la,這是我囝囝情況.

別墅

Thanks a lot!

子爵府

我個女同你個仔一樣,都係粥粉面飯都唔肯食,無論用咩材料都係唔食,而家唯有比佢食奶,但你都係食好小,我都冇晒符

別墅

LittleMiyo 寫道:
我個女同你個仔一樣,都係粥粉面飯都唔肯食,無論用咩材料都係唔食,而家唯有比佢食奶,但你都係食好小,我都冇晒符

民房

我B都系甘呀!唔肯食粥仔,净系对奶有兴趣,点算? :-( :-(
我系汪俊汝妈咪,我叫BOBO

別墅

你baby幾大呀?

WANGJUNRU 寫道:
我B都系甘呀!唔肯食粥仔,净系对奶有兴趣,点算? :-( :-(

民房

雨榮媽咪 寫道:
你baby幾大呀?

[quote]
WANGJUNRU 寫道:
[/quote]

有10个月大啦!唔知要比咩先开胃!
我系汪俊汝妈咪,我叫BOBO

別墅

唉! 頭先試下轉用叉餵佢食 (意粉) 又係咁, 都未放到埋咀, 即刻擰轉面. 攞個背脊"得" 住我, 激死!

禁止發言

大宅

我阿囝呢個星期都係甘(1歲), 真係激到我c. 最慘係我係人奶媽, 佢依家成日苛索我, 真係想殺左佢.

雨榮媽咪 寫道:
help!baby宜家日日都唔肯食粥/飯/ 糊仔, 只肯飲奶, 一見到匙羹就即刻擰轉面, 都唔知咩事, 你地有無試過咁?點算呀?? :-( :-( 我應該點做?

別墅

唉! 呢兩星期我已經試過晒abc粉/米線/飯/粥, 又試過用筷子/叉/多種唔同類型嘅匙羹餵佢食, 佢都係一坐上highchair,我一想餵, 佢就即刻擰轉面,唔肯食. 我用盡好多玩具氹佢,攪咗成個鐘都係食得嗰少少 真係想死! 又攪到我自己d脾氣差晒. 所以呢兩日佢應該食飯嘅時間, 我只好比麵包佢食取代(都唔係食好多!但好過食abc粉/米線/飯/粥) 因為再咁樣餵佢食,我真係好累呀!!我好想抖一抖呀!我真係唔知仲可以點做呀!

子爵府

我個女都係一樣,已經個幾月喇, 佢唔肯食,我都冇辦法 ,唯有食得幾多未食幾多,所以次次食完幾淡,就開奶比佢食,都係食6安...其實次次煮比佢食個d abc粉/米線/飯/粥/通心粉/貝殼粉/,所有配菜,湯底,全部都係要倒晒, 好浪費

別墅

真係唔知究竟係咩原因呀?!!

LittleMiyo 寫道:
我個女都係一樣,已經個幾月喇, 佢唔肯食,我都冇辦法 ,唯有食得幾多未食幾多,所以次次食完幾淡,就開奶比佢食,都係食6安...其實次次煮比佢食個d abc粉/米線/飯/粥/通心粉/貝殼粉/,所有配菜,湯底,全部都係要倒晒, 好浪費

別墅

我上次睇過明珠台嘅電視節目係教點樣可以令小朋友對食物有興趣, 佢話小朋友鍾意模仿大人, 所以只要你同佢一齊食野, 佢就會想食你食緊嘅野. 唔好只有佢食....唔知呢招得唔得呢?

別墅

都試過喇!

Venus2910 寫道:
我上次睇過明珠台嘅電視節目係教點樣可以令小朋友對食物有興趣, 佢話小朋友鍾意模仿大人, 所以只要你同佢一齊食野, 佢就會想食你食緊嘅野. 唔好只有佢食....唔知呢招得唔得呢?

侯爵府

好媽媽勳章

有冇試過用其他野引開佢注意力?例如開dvd之類?放心啦,小朋友o既野時刻都在變,你絕對估唔到佢下一刻係點?

大宅

etbaby 寫道:
我阿囝呢個星期都係甘(1歲), 真係激到我c. 最慘係我係人奶媽, 佢依家成日苛索我, 真係想殺左佢.

[quote]
雨榮媽咪 寫道:
[/quote]

我囡囡又係呀......
由6個幾月開始介紹佢吃粥仔糊仔,日日唔同款,到而家8個幾月都係一日吃2至3匙羹咋......
我都係人奶媽媽,佢好鍾意飲奶,但我驚佢唔夠鐵質,都唔知點算好......
日日煲粥都係倒晒,真係冇晒心機...... :-(

別墅

都一早試過喇! 但係我唔知佢下一刻變時係幾時呢??

子峰mama 寫道:
有冇試過用其他野引開佢注意力?例如開dvd之類?放心啦,小朋友o既野時刻都在變,你絕對估唔到佢下一刻係點?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至