樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

買到樓嗎?

我同 C6 一個月人工加埋得一萬八仟,依家有積蓄約廿萬,有無可能買到樓?

等買居屋好,抑或買私人樓好?

我地都唔係大貪,只係想買一層一百二十萬左右的住宅,但好似要問銀行借好多錢,咁還利息咪好慘?

珍珠宮

畀面勳章

Re: 買到樓嗎?

如果諗住自住, 梗係睇住自己銀包. 我會買居屋/二手居屋. 錢實要借既. 試問有幾多人可以全數/大半數真金白銀比出黎? (炒家/投資者除外)

大宅

供樓佔收入的四分之一會保險d,有些人覺得三分之一都ok,佔二分之一就會危險d啦!
你計下數,以你們的家庭收入18000元的四分之一是4500元,三分之一是6000元,二分之一是9000元。能控制供款在6000元以下為佳,不然加起息上黎,供唔起就大鑊。
其實買樓除左首期及供款要考慮,都仲要考慮埋裝修,電器,點樣都要預幾萬蚊裝修下或買少少傢俬電器吧!買完樓也總不能是一貧如洗,總要留返幾萬,做後備現金,緊急資金都要啦!計下計下,比果份首期不可多於十萬。
如果同意以上的計法,咁選擇一層樓應不要多於100萬樓價的樓為佳。
可能我個人比較保守啦!
我自己都係租樓住,剛結完婚時,存款都係得二十幾萬,所以沒有買樓,租樓住,存多d現金,兩年了,到現在才再考慮買不買樓。

王國會長

王國會長

借9 成, 買少於一百萬會好D.

寶貝兒 寫道:
我同 C6 一個月人工加埋得一萬八仟,依家有積蓄約廿萬,有無可能買到樓?

等買居屋好,抑或買私人樓好?

我地都唔係大貪,只係想買一層一百二十萬左右的住宅,但好似要問銀行借好多錢,咁還利息咪好慘?

子爵府

點解咁急要買樓既?而家咁既形勢,租屋會好D喎!

王國會長

王國會長

而家咁既什麼形勢?
經濟環境唔算差, 最緊要睇自己能力.

Mrssslui 寫道:
點解咁急要買樓既?而家咁既形勢,租屋會好D喎!

複式洋房

我就會買二手居屋>>>看你會買那一區>>>籃田或者馬安山都ok>>>空氣好
快快快 ☆  ╱╲ ╱╲ ☆    ☆ ☆  ╱╳+▲╱  ╲ ╱╲ ☆    ☆  ╱╱ ◢◣+   ╳  ╲   ☆   ╱ +◢█◣  �    ╲☆   ☆  ☆ ◢██◣ __▂▂█▂▂__

大宅

No need to hurry.
Now the stock market is crazy. If it falls all of sudden then the reality market will falls too...
Save more $$ sin la...
The chance will come very soon... i think

侯爵府

如果我是你們, 一定吾會買樓..................

除非你們諗住吾生bb

禁止訪問

複式洋房

買樓這決定會影響一生,都係小心計算才行動。

你打算供多久年期﹖你們兩夫婦未來10多20年工作是否都穩定﹖有無小朋友﹖

1.供款年期太長,會影響生活質素。
2.如果其中一人失業半年以上,還能否維持生活加供樓呢﹖
3.小朋友越大開支亦越大,校車,補習,興趣班。
4.以現時樓價,120萬左右單位好細,未必合你心意
5.如果未來息口回升,供樓壓力更大
6.現時不少人採用二按減輕短時間的供款壓力,最終問題更大
7.有些人話租樓住,長遠付出差不多(可能各人有各人看法)據我認識,銀行不會做賠本生意,如借100萬,最終本息要多付接近100萬,仲有未計差餉,管理費及維修。

在這個時候,我都係相信cash is king.

買樓係好事,但等銀根鬆動d,選擇又多d,唔係仲好咩!

男爵府

風師弟...好彩入黎睇到你哩個post,我剛剛先同老公決定唔好再諗買樓,依家我更加堅決 多謝你呀~ :mrgreen:
風師弟 寫道:

你打算供多久年期﹖你們兩夫婦未來10多20年工作是否都穩定﹖有無小朋友﹖

7.有些人話租樓住,長遠付出差不多(可能各人有各人看法)據我認識,銀行不會做賠本生意,如借100萬,最終本息要多付接近100萬,仲有未計差餉,管理費及維修。

王國會長

王國會長

如借100萬,為何最終本息要多付接近100萬 ?
借100萬, 4.85%, 20年, 總利息係56.4萬
利息比左出去係冇左, 但同一道理, 租金比左出去一樣係冇左. 56.4萬除20年=$2350利息一個月. 長遠係好過租.

風師弟 寫道:

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Yes!!
good calculation.

侯爵府

好媽媽勳章

瑩瑩老豆 寫道:
如借100萬,為何最終本息要多付接近100萬 ?
借100萬, 4.85%, 20年, 總利息係56.4萬
利息比左出去係冇左, 但同一道理, 租金比左出去一樣係冇左. 56.4萬除20年=$2350利息一個月. 長遠係好過租.

Agree!
And you should also consider about your age 20 years later. Do you still have the ability to earn money and pay the rent in your elder age??

Tell the truth, I am poor, so I will buy the flat when I am young.
If I was rich, I would rent a flat as I don't need to consider too much about my life when I become old.

伯爵府

mm...我個人就覺得兩睇....買樓有買樓好,老左唔駛諗住屋問題! but,如果年輕時死慳死抵先買到層樓,又要供養父母子女,支出好多,跟住無錢for saving,咁...老左有屋住,but...食咩呢? 同埋,買樓要受風險,除非係D藍籌屋苑,如果唔係,唔升之餘仲跌價,有起事上黎要賣樓吐現都吐唔到! 租樓唔同,彈性好大,無錢時可以租平樓,租間平D慳到D錢去做投資(唔係炒呀),長線都會有增值!OR唔買樓,將手頭上D錢作投資,第時老左都有舊錢,到時買層平平地,無雷公咁遠嘅村屋都仲得,唔駛諗交通便唔便,多唔多野買....!

所以,我自己個人覺得,買樓好~不過,我會有大舊D錢先會去買,買完無晒SAVING的話,個個月仲月月清,好驚囉~

大宅

如你倆月入萬8, 就算供層1.2M樓都會幾辛苦, 以我自己為例, 早幾年我哋兩公婆未有小朋友, 月入共3萬, 得十萬元積蓄, 買了層1.4M 的樓 (同銀行, 屋企人和政府借錢) , 每月要合共還11000(還15年), 10萬元積蓄裝修買傢俬律師費等己用哂, 當時計供款只是總人工1/3應該無問題, 但2年後女兒出生後再要請印印, 現在要讀幼稚園, 我每月要用起碼用3萬元先惦, 好彩呢幾年我哋人工加咗好多 , 但如果我哋還是當年的收入更本唔夠錢生活 ,

如果你哋買樓, 可能會好似我同事咁為咗要供樓己決定唔生仔囉, 如果你哋打算5年內要生仔會租樓好的呢 !

伯爵府

無錯!我都經驗過,不過好彩我賣到樓,有賺,先可以應該女兒出世同自己湊番個女做full-time ma! 有bb真係要諗好多野,所以買樓要諗埋哩樣! 我決定短時間內唔再買樓都係因為個小朋友炸,留番d cash flow好d

如果你哋買樓, 可能會好似我同事咁為咗要供樓己決定唔生仔囉, 如果你哋打算5年內要生仔會租樓好的呢 !

[/quote]

王國會長

王國會長

我同意, 最緊要係自己考慮供樓能力, 同埋應變能力.
例如: 如果有bb, 失業, 加息等會有什麼影響

我覺得應最多用入息35%供樓, 而年期唔好太長(<15年).

米水 寫道:
無錯!我都經驗過,不過好彩我賣到樓,有賺,先可以應該女兒出世同自己湊番個女做full-time ma! 有bb真係要諗好多野,所以買樓要諗埋哩樣! 我決定短時間內唔再買樓都係因為個小朋友炸,留番d cash flow好d

複式洋房

好同意幾位嘅講法,所以我租屋6年,决定買樓.

首頁

尾頁

跳至