自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

有無人住過7層公屋.....好懷念

今天開始清拆石硤尾村,雖然唔係住個度,
但係係公家走廊煮飯已成絕響,個時伸手
入個鐵箱點火水爐真係有d驚

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 有無人住過7層公屋.....好懷念

我都住7層公屋,住2樓!

男爵府

有ar, 由出世至到~11yrs都是住7層公屋ga, 個時最驚返學/放學同要幫家人買野, 因住7/f, 落樓梯還好,到上翻7層就辛苦law...........

另外去toliet & 沖涼都麻煩, 要行出去公家的, 由其是冬天, 更加.........

珍珠宮

我住了數年...幾歲就遷走了, 一點都不懷念仲好興幸..因為toliet & 沖涼都麻煩

公爵府

牛年勳章

5 樓, 住到8 歲, 在對面座天台返幼稚園添 :mrgreen:

男爵府

哈, 我反而上一層就返幼稚園, 到返小學時落就地下...

CMMANDY 寫道:

5 樓, 住到8 歲, 在對面座天台返幼稚園添 :mrgreen:

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我細個時婆婆揍我, 所以我都住過有7年, 住係六樓, 返幼稚園係天台, 返小學就係地下

子爵府

好媽媽勳章

我都係屋邨長大,真係好懷念以前隔離鄰舍守望相助,好似一家人咁,而家茅咯.童年屋邨生活雖然無機打,無街去但同成班細路一齊去探險,捉E因,踩單車一樣好開心
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

翡翠宮

我細個時係跟婆婆大既, 佢果時住黃大仙下村, 我好記得果度每一層都係打通哂既, 我地果時係通層跑既 ......

公爵府

牛年勳章

830mama & kwan0520

原來大家兒時, 都是咁方便, 唔似得現在, 3歲就搭校車了.

renren

妳令我諗起, 家家戶戶開哂門鐵閘, 自由出入, 隔離金晚食咩送都知, 炆冬菇成巷都知, 我仲間中幫下隔離串膠花, "痴: 波仔啊! 玩下捉蒼蠅, 搓樓梯級, 跳象筋蠅 :mrgreen:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我都係住7層高, 由出世到6歲, 住大窩口,
你地呢.

大宅

我冇住過,不過我小學響石硤美對面,已經30幾年前。
早排經過,見到全部都係老人家,好似好蒼涼。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

由出世到18歲, 住kwai fong estate!

大宅

出世到~8歲,都住在7層樓的7樓.(大窩口2座)
好懷念細個用透明膠袋捉烏蠅,
同對面樓鬥點"立"燭.
同埋亞婆咩住檐挑大叫"齋老尾"

大宅

qq媽媽咪 寫道:
我都係住7層高, 由出世到6歲, 住大窩口,
你地呢.

你都住大窩口,我住2座...
讀唔記得邊坐地下既"德貞幼稚園及小學"

珍珠宮

我都係住大窩口第7座, 好懷念飛機南

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

kwan0520 寫道:
我都係住大窩口第7座, 好懷念飛機楠

我住14座. 山頂.

珊瑚宮

tamannabel 寫道:
你都住大窩口,我住2座...
讀唔記得邊坐地下既"德貞幼稚園及小學"

我讀完全幼稚園, 都唔係好記得係邊座. 跟住小學
讀林炳炎

大宅

我住東頭村,5樓,2間屋打通架,不過係公眾浴室隔離

珍珠宮

我唔記得間幼稚園既名潻, 係7座天台架, 小學就係增城小學係7座地下

首頁
12345...6

尾頁

跳至