論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有無僱主覺得自己仲慘過工人?

唉,我地由星期一返到星期六,星期日工人放假,我地仲要照顧返個細既,想抖返一日都無。到星期一又要開工,你話係咪仲辛苦過 d 工人,佢地都話可以放返一日假,而我地放假又要在家 duty

珊瑚宮

好媽媽勳章

Re: 有無僱主覺得自己仲慘過工人?

sandwich 寫道:
唉,我地由星期一返到星期六,星期日工人放假,我地仲要照顧返個細既,想抖返一日都無。到星期一又要開工,你話係咪仲辛苦過 d 工人,佢地都話可以放返一日假,而我地放假又要在家 duty

me 2 :-( :-(

男爵府

我辛苦過工人呀!成日俾人虾
快樂的甜芋快樂的甜芋

別墅

完全認同!

應該政府檢討吓工人假期問題,假假哋佢哋僱佣稅($9600)係我哋真金白銀俾口架!

大宅

agree! when they go for holiday, they can totally releax! :-(

珍珠宮

我地肯定惨啲.....佢地淨係follow instruction 都應付到,我地响公司上要對老闆,下要對subordinates,中層有競爭,返屋企要睇佢臉色,搞仔女衣食住行返學興趣班等等,重有老公,家中大小事務.....重未必有人appreciate,回報又低....唉!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我一直都覺得係咁.............無奈接受
主 賜 平 安

水晶宮

Yes, always....... :-( :-(

大宅

絕對讚成!好彩我個仔都成3歲仲返緊全日幼稚園所以我要佢放平日等我星期日可以訓晏d! 其實我覺得呢樣都唔算慘!最慘嘅就係每日返工都成12個- 14個鍾,每個月用係佢身上嘅開支(如人工同買餸呀及其他野加埋)都要成 5,000 - 6,000蚊但今晚返嚟都要勞力嗰吓先最慘!我自己會諗我為咩咁辛苦羅!

複式洋房

[quote]
SandraLo 寫道:
我地肯定

民房

agree!agree!完全agree

複式洋房

直頭係啦....我哋兩公婆日日都要返工, 一個就帶個女返學, 一個就帶工人同仔返婆婆屋企. 工人去到婆婆屋企, 有婆婆幫手睇住個仔. 放工後, 我哋湊返3個返屋企, 工人都唔使點做, 阿仔阿女都未訓佢就去訓, 阿仔阿女醒咗佢都未醒, 我哋呢? 當然要等啲仔女訓咗先訓, 佢哋醒就即醒, 你哋話邊有咁呀, 好似我哋係工人咁....

大宅

我一直都覺得係咁.............無奈接受

大宅

先唔講工人的法定benefit, 就連工作能度都時時令我覺得我打緊佢工. 唉

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Agree..................星期日想抖下都唔得, 老公要帶女去學野, 我就係屋企睇住細仔~~~~

不過我工人放假會九點零鐘先走, 呀仔通常七點左右就醒, 佢會做野+睇住呀仔. 咁我地都可以訓到九點先起身囉......

別墅

衰政府一日唔修改法例,受苦的始終是我們一班僱主. :-(

大宅

YuYuMother 寫道:
Agree..................星期日想抖下都唔得, 老公要帶女去學野, 我就係屋企睇住細仔~~~~

不過我工人放假會九點零鐘先走, 呀仔通常七點左右就醒, 佢會做野+睇住呀仔. 咁我地都可以訓到九點先起身囉......

Poor you, 極力支持5天工作, 起碼每星期有1 day 假期除左工人放假的一天.

男爵府

Can't agree anymore.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我既夢想..係有一日個女走埋黎同我講"媽咪,我可以自己照顧自己同個妹啦,吾使要姐姐幫手啦.."唉!!!吾知幾時實現,我每個星期日晚都好失落...

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

工人放假仲多過我老公

首頁

尾頁

跳至