跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

12月媽媽心情如何??

我仲有2個多月就會見到baby, 除感覺踏實左, 心情有d緊張... 你地呢?
但唔知係咪個肚愈來愈, 覺得愈來愈重, 好想快d拆左呢舊大鐵餅出來!!!
仲有近排開始有d燥... 點算好??
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大宅

Re: 12月媽媽心情如何??

我ho想快d拎走舊重野
條腰骨成日都痛到訓ng到坐ng到
ho緊張r~仲有2個月jar

洋房

踏入第7個月開始就明顯覺得辛苦左, 但我都好 miss & 珍惜同 bb 相處既時間, 佢郁一下我都已經好開心, 而且一齊食, 一齊訓, 一齊返工 ..... ..

我心情好矛盾呀, 一方面好想快d 見到 & 抱下我第一個 bb, 另一方面又好怕到時生既時候會好痛! :-( 我都好緊張呀 !!

我相信好多 mama都有同感!! :-P
Dec 07 - 7.41 lbs/Dec 14 - 7.59 lbs/Feb 08 - 10.78 lbs/Apr 10 - 19.23 lbs/May 26 - 22lbs :-)

洋房

我都係仲有兩個幾月就見到bb,
心情都好奇怪,
可能一路做野,又未有得放假,
但腰骨痛,胃又脹住痛,夜晚又瞓得唔好,
成日都好唔舒服,所以好想快d放假休息,
d野未預備晒,都怕等到放假自己又行動唔方便,
做唔到,無端端自己又會好x,
不過都會同我佬公講,等自己可以舒緩吓囉!

該用戶已被刪除

大宅

感覺好神奇, 因為你會好愛好愛一個素未謀面的人, 而呢個人好快就會出現係你眼前, 而你會無條件去付出. 真係好期待
bb既來臨呀. 呵呵呵

大宅

感覺踏實左.........而個肚真係大得好快........
好想快d同bb見面.......亦都有d擔憂生產既痛楚......
真係幾矛盾下....

大宅

超級同意呀~~~
"心情矛盾, 一方面好想快d 見到 & 抱下我第一個 bb, 另一方面又好怕到時生既時候會好痛!"

其實我都幾享受大肚婆呢個身份. 因為個個都對自己特別照顧. 好warm. 同埋bb依家郁多左. 感覺又好得意喎.

別墅

Agree!

好想快d見到亞b,但又唔想佢早產,希望佢足月先出嚟,身體會好d.

男爵府

我係一個好緊張的人, 無論對人對事都係, 可以講係性格.
有左阿b之後, 每個月都好似有好多難關要過, 好似oscar, 抽洋水, 照結構性超聲波發現阿b個心有個小孔, 血糖超標, 跟住又聽見之前有bk媽咪係38周都發現胎盤脫落, 真係成個孕期都充滿憂慮, 其實做人媽媽真係好偉大, 要面對甘多關口. 我時時都想, 有甚麼方法, 可以令自己同bb都開心d, 唔好甘擔心, 唯有想下將來, 希望bb健健康康, 就已經好開心啦.
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

我就懷住期待的心情等BB出世囉, 我希望BB身體健康, 正正常常. 自己就唔好咁痛就好了..

hellokitty1011,

希望你唔好咁緊張同担心, (其實我有時都會係咁), 不過老公安慰我話相信天下好多媽媽都可以平平安安咁生個bb出黎, 呢d變數都係少數, 唔好諗咁多!

kogo

大宅

畀面勳章

係啊, 呢排小b郁多左, 我好開心 (因之前成日都feel唔到, 好驚佢有問題!)
至於生時會好痛呢個問題, 我一有左就已經好驚, 不過後來諗諗下, 自己阿媽都係甘生自己出來, 個時仲冇甘多儀器同止痛藥.... 佢地咪都係甘生.... 之後我又豁左出去lu

hellokitty1011,
都明白係有好多野要擔心, 但一切隨緣la, 話唔定你以平常心去面對/享受呢幾個月, 到時你個baby健健康康上成長時, 你個滿足感會多我地多d tim!

反而我見到其他媽媽會d媽媽, 好緊急甘去安排自己個小寶寶學呢樣學個樣, 得個3個月人仔, 又要玩數點咭 (都唔知咩?!)等等... 係咪真係有甘既需要?? 我等日係咪都要甘去"谷"小b去做 "天才"?! 真頭痛

"做人父母甚艱難"....
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

男爵府

kogo & Tata1668, 好多謝你地的支持, 我會盡量令自己同小b都開心d架啦, 我都相信希望在明天, 而明天會更好, 我地都要努力呀, 真係要好好享受兩個月同阿b一齊返工的日子.
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

畀面勳章

hellokitty1011, 唔駛客氣.

YEAH! 我今日終於30周喇!! 仲有1/4路程咋!

回想之前頭3個月時間真係過得好漫長, 個時仲比私家醫生話個B細左成個幾星期... 幣在我未知有左BABY時, 同屋企人去左大連玩, 食左無數"生冷野" 同飲左好多酒 & 二手煙! 返到HK肚瀉左2日兼睇醫生食藥.... 諗起都有D唔開心, 有D對阿B唔住... :-(

後來個SIZE都追番近D (現在一路都差幾日), 都冇甘驚. 跟住之後自己又 "生蛇", 又瞓唔到覺, 又冇胃口食野, 個人又重得慢, 又唔多覺阿B好似各位媽咪講既「郁來郁去, 彈彈下」等情況.... 都幾唔開心同超擔心!!

到早幾個星期開始幫BABY買野, 見多個私家醫生聽多個人意見, BABY郁多左, 感覺辛苦左好多之後, 依家就定D, 期待到時BABY可以健健康康, 在聖誕節出來見Daddy & Mommy喇!

禁止訪問

大宅

cherrymuimui,

HI, 好耐無同你交流了, 你個BB都真係好乖噃, 我個反斗B就成日係到打晒交咁, 有時係個肚皮到都見到佢勁郁, 一定是個百厭星呀!

禁止訪問

大宅

心情好矛盾, 到家陣仲有時會嘔. 真係好想快d 12月生咗出來就唔洗咁苦. 但係佢係個肚入面踢吓踢吓有好可愛, 生咗就無咗d 咁溫暖ga感覺. :wink:

別墅

我就开使紧张, 因为没买野. 可能系第二胎, 好多都有齐洗.

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cherrymuimui, Tata1668 ,hellokitty1011,

我勁驚呀開始..仲有2個月到JA
初初4個月,,而加禁快就8個月..仲就快生
最近個人都辛苦左,,又重又訓得唔好,,仲有小小頭痛

首頁

尾頁

跳至