在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Ftm 既好處系對小朋友好D,但對我就吾好,做左差不多1年ftm ,有D想重投社會。再遲D先揾,都吾使冧啦!
唉,可給點意見?

大宅

回覆:Apple_Orange_T 的帖子

我初時都唔慣,但而家選擇左開心地接受,當仔女日漸長大,你就會發現自己湊同交比人湊的最大分別,有時生活係悶,但快樂是自己尋找的,做ftm也有樂趣,試下發掘下吧!

伯爵府

醒目開學勳章

Apple_Orange_T 發表於 13-1-31 19:32
Ftm 既好處系對小朋友好D,但對我就吾好,做左差不多1年ftm ,有D想重投社會。再遲D先揾,都吾使冧啦!
唉, ...

唔係人人都岩做ftm
你覺得係唔係??
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

珍珠宮

人人不同。我好享受做ftm

smallfoothk    發表於 13-2-13 17:51
MariaTsui  x2  發表於 13-2-3 12:32

男爵府

回覆:Ftm 既好處

我以前都每日趕住收工,因為掛住大B,好吾like OT,啲同事老闆都知又吾鍾意,(有些朋友生完依然照OT,八九点收工,反到屋企BB都瞓左,但我就吾得同吾開心),到生埋細B就ftm啦。所以我可能適合做C9。
我都知媽咪對BB好重要,但再停工就可能再吾使做,唉,犧牲的總是媽媽。
其實自己凑和别人凑真的有很大分別嗎?我看朋友的兒女也是很乖的。唉!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

自古以來, 生仔就係對女人唔好, 特別係現今和現代社會, 因為女人有太多選擇.

問題在於你肯唔肯同埋有冇能力為個b 負責.

唔係人人都適合做ftm, 如果覺得唔適合, 咪試下做番在職媽媽, 或者做pt 或freelance.

大宅

其實做ftm真係辛苦過返工100倍。我以前係工作狂,最顛峰可以朝早6:30做到夜晚十一點收工。未有bb前從來冇考慮將來做ftm,但可能經歷咗小x,所以覺得要對自己同家庭好啲,無謂返工狂做搞到身體差晒。

到生咗b後自己一腳踢做ftm,雖然攰到暈,但每日有女萬事足,由其佢6個月大開始識第一次錫我,嗰時真係好開心,亦乜嘢攰都唔記得晒。

其實可以做ftm係一種幸運,響小朋友角度,無嘢好得過有媽媽響身邊成長,可以俾足夠嘅愛同安全感佢,對佢大個影響深遠。我做咗ftm22個月,同阿囡嘅bonding真係好close, 亦好慶幸係自己教佢,所謂三歲定80,有好多壞行為由細開始調教佢,所以覺得媽媽響身邊真係好重要,工人唔會幫妳教,長輩就多數「種孫」,冇嘢好得過親力親為,但當然我自己就零私人時間,又全天候standby, 7x24.....但小朋友大得好快,遲下有自己嘅朋友就有自己嘅世界,所以我會好好珍惜現在。雖然以個體嚟講,自己又冇咗收入(私己錢),又冇晒私人時間,但對比阿囡嘅需要,阿囡重要好多。自己嘅人生路都行咗一半,但阿囡仲有好長嘅路,我希望我全職湊佢教佢令佢有做人最起碼嘅基本德行,做一個好女孩,咁我就安樂。

baby_ada  agree  發表於 13-2-13 20:26
LeeCC  Agree  發表於 13-2-9 05:58
CJCJ    發表於 13-2-8 18:38
gingerm    發表於 13-2-5 14:54
ctt07    發表於 13-2-2 09:54
oni2    發表於 13-2-1 16:31

男爵府

引用:其實做ftm真係辛苦過返工100倍。我以前係工

原帖由 cutiebee 於 13-02-01 發表
其實做ftm真係辛苦過返工100倍。我以前係工作狂,最顛峰可以朝早6:30做到夜晚十一點收工。未有bb前從來冇 ...
講得好

男爵府

引用:其實做ftm真係辛苦過返工100倍。我以前係工

原帖由 cutiebee 於 13-02-01 發表
其實做ftm真係辛苦過返工100倍。我以前係工作狂,最顛峰可以朝早6:30做到夜晚十一點收工。未有bb前從來冇 ...
很感動,哭鳥

子爵府

2018復活節勳章

回覆:cutiebee 的帖子

謝謝分享!想問下ftm,身邊朋友同事親戚知道你轉做ftm時,會唔會比說話壓力你?例如話:「你就好啦,唔洗做有人養!」之類?

複式洋房

我已经远离社会好几年了
讓優雅沸騰

水晶宮

我覺得做FTM好慘.當然唔係針對FTM.而係我自己本身係鍾意返工既人,加上我唔鍾意湊BB,要我做FTM我好唔開心.但我唔係3高人士,點都要做返一兩年FTM先可以出去搵工.但我會做FTM期間搵D野讀吓唔好等自己脫節.樓主想既可以PM同我傾吓.大家同病相憐

水晶宮

lafield 發表於 13-2-1 13:52
謝謝分享!想問下ftm,身邊朋友同事親戚知道你轉做ftm時,會唔會比說話壓力你?例如話:「你就好啦,唔洗做 ...

好憎聽到D人咁講.講到好似FTM好得閒咁.

大宅

回覆 lafield 的帖子

我對於呢啲說話一概唔理,最緊要我知自己想點,自己屋企需要乜嘢同老公全力支持。我99之前成日想我返工搵多啲又俾多啲佢,我就話:「妳個仔叫我專心湊女」,當佢話「多個人搵錢差好遠」,我就答「我覺得冇嘢緊要得過阿b成長lor, 自己湊點都'京'貴啲啦99」。當我父母或前同事話「妳唔嘢'side'咗呀」,我就答「睇妳點睇啦,打工同埋份工唔會跟妳一世,但自己家庭會,如果老公負擔得到又支持,我亦願意為阿囡同家庭付出,錢係搵唔晒嘅,我深信如有須要我一定搵到嘢做,但錯過咗陪伴阿囡成長就用幾多錢都買唔到」,當我朋友話「妳就好啦,唔駛做!做少奶奶」我會答「咩唔駛傲呀,我做得金過你仲要冇假期冇人工㗎」。

SiuBBee    發表於 13-2-5 15:54

子爵府

2018復活節勳章

回覆:cutiebee 的帖子

好佩服你的勇氣+堅持
我每次透露將來想做ftm,就會感受到身邊啲人比我無限壓力+嘲諷,所以一直猶豫不決。
不過我仲未有bb,所以都唔諗咁多住!

大宅

回覆 lafield 的帖子

其實最大壓力反而係來自6299,特別係99,我做乜嘢佢都話(已經係唔同住),成日要求阿囡要識好多嘢,有時好攰冇煮飯叫外賣好似犯咗大罪咁,金句「我要我個孫好叻gor wor」,上playgroup都問考第幾係咪第一,唉,好心啦,細個叻年年考第一唔代表大個好,品德先係我最緊張嘅。但無法,老人家心態係要認叻同比較。但係,我自己父母就從來唔會咁囉!

男爵府

我黎緊就要resign做ftm, 一湊二...
我聽見大家咁講...真係好想喊...

大宅

回覆 Cassidy 的帖子

唔駛喊,呢啲係快樂嘅忙碌。曾經有位前輩同我講,「湊大一個小朋友勞心勞力,但係開心事,唔好視為煩惱,因為人有好多煩惱係唔開心,唔好嘅事,到小朋友大個後尤其有自己家庭後,妳湊佢嘅點點滴滴就成為甜美回憶」。一湊二係仲忙啲,但冇嘢難倒我哋偉大嘅母親們,母愛嘅力量可以令妳做好多impossible missions.....加油呀!

Cassidy  多謝你...  發表於 13-2-5 09:11

大宅

其實真係睇唔出做FTM有咩唔好,
可以日日睇住小朋友GE進度同埋佢地只有你就心滿意足GE眼神,
就唔覺得社會有幾重要,
出黎做野有老闆同你講心GE咩?
宜家女人陀住又要做,
生完又要做根本就係社會問題,
以前又可以有咁多人做FTM,
宜家D人工十年如一,
其實就算唔做FTM出去做野,
咪又係用到40-50歲就LAY-OFF埋,
到時先怪D仔女唔考順同你唔親密就冇意思啦~
我有不滿就話我太認真,
你對我有不滿都最好同自己講"佢唔係認真"
費事大家冇癮~

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我估大部分人都想做FTM, 不過為了家庭收入, 唯有出去做工做FTM既好處就係跟住小朋友成長, 佢有什麼需要, 可以第一時間知道, 處理, 我好享受呢!!

首頁

尾頁

跳至