論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係好傷心,相處咁耐,一直好地地,佢又鍚我2個小朋友,無啦啦上星期日放假,居然一去不返,檢查櫃桶,發現佢自己D野無晒...唉,擺明有計劃走啦. 仲要係等我老公出左TRIP走,我又要返工...唉
真唔明點解佢可以咁做? 我個女仲好掛住佢TIM(出世湊到依家)..唉
請問媽媽們,呢D情況係咪成日有? 你地會點做?
之後都唔知點揀工人..

monreve888  我前年個賓同你果個一模一樣呀!我地相處左3年幾,好鍚我個囝架。  發表於 12-9-14 17:23
Ming C9

伯爵府

嘩, 佢可以有計劃咁走仲做足戲真係難得.

你先去勞工署同入境處report左件事先, 報警.

通知看更, 學校~

換鎖....

伯爵府

千祈唔好單方面炒佢, 向勞署追工人通知金.

即刻請過個工人先 (搵過第二個AGENT)

呢D非常時期, 哎, 希望有親友可以幫到妳.

大宅

mylulu007 發表於 12-9-13 11:27
嘩, 佢可以有計劃咁走仲做足戲真係難得.

你先去勞工署同入境處report左件事先, 報警.

呢d都做左, 不過要去勞工處咩?

Ming C9

侯爵府

BK Milk勳章

入報勞工處 入境處 報警一定要做足

工人係養唔熟架 ! 幾耐都好 距地當你水魚

唔多唔少心理不平衡 妒嫉心 距地覺得我地好有錢 做少少野就大把錢

而距地就要辛苦先搵到少少 所以我買野shopping都盡量唔帶工人去

費事距地見到一隻唇膏200幾 都多過距一日人工

一定會不是滋味呀

現在你要做的是保護自己 換鎖 通知大廈保安

警察局一定要備案 北距入黑名單

尼渡開相留資料呀

大宅

回覆 明師奶 的帖子

去勞工署係claim佢一個月代通知金~

大宅

mylulu007 發表於 12-9-13 11:28
千祈唔好單方面炒佢, 向勞署追工人通知金.

即刻請過個工人先 (搵過第二個AGENT)

多謝提醒, 剛打左去labour,我會去追佢代通知金. 錢都是小事,真唔明點可以咁無情..
Ming C9

大宅

jloklok 發表於 12-9-13 11:48
入報勞工處 入境處 報警一定要做足

工人係養唔熟架 ! 幾耐都好 距地當你水魚

你啱, 養唔熟
Ming C9

禁止訪問

大宅

聽落原來周不時都有工人咁唔出聲就走左,真不明解,一d責任感都無,仲話要加人工..
Ming C9

伯爵府

回覆:做左3年幾4年的印印(TINI ARSANI)突然走佬

四年啫....我朋友嘅印印,8年呀!湊大兩個少主人都係咁衰,無情無義,枉我朋友仲當佢姊妹:;pppp:

大宅

回覆 蕃薯仔媽媽 的帖子

8年可以有長期服務金wor, 都要咁走?! 我真傻,居然唔捨得佢.
佢地咁無情, 我都唔應該為佢地難過..
Ming C9

大宅

無錯,唔值得為呢 d 人難過...

象牙宮

惡傭招數
http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=76679

"辭工後" 反口追代通知金

"走佬" 反口追代通知金... 那又怎么辨?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 333s 的帖子

佢自己消失,係佢break個contract,唔係我炒佢,應該係我追佢代通知金才真.
我已備左案及去信海關, 應該ok
如果佢show up,佢可能追我機票, 我就追佢代通知金. 睇下邊個多d
Ming C9

伯爵府

引用:回覆+蕃薯仔媽媽+的帖子 8年可以有長期服

原帖由 明師奶 於 12-09-14 發表

8年可以有長期服務金wor, 都要咁走?! 我真傻,居然唔捨得佢.
噢...天真的「明師奶」啊!個衰印係一年前呃我朋友死老豆,預支咗八年長期服務金呀,佢一年前已plan定走佬呀,正PK黎架!

大宅

!!!!真係好衰呀!!估唔到佢仲深謀遠慮過我地. 仲諗佢地離鄉別井出來打工好慘,對佢地好d...我太有同情心,太天真了. 唔怪得有d僱主對工人特別嚴.
我都應該對新工人有所防範
Ming C9

大宅

回覆:做左3年幾4年的印印(TINI ARSANI)突然走佬

現在啲工人真係恐怖...點會做做下走

伯爵府

引用:回覆+蕃薯仔媽媽+的帖子 !!!!真係好衰呀!!

原帖由 明師奶 於 12-09-14 發表

!!!!真係好衰呀!!估唔到佢仲深謀遠慮過我地. 仲諗佢地離鄉別井出來打工好慘,對佢 ...
佢真係plan好哂架,月中預支咗月尾份量,住咗八年嘅行理竟然可以執清「放假」,以前仲成日囗囗聲聲話好錫我朋友對仔女,多過錫自己個女,我朋友對佢好似親姊妹乜都唔同佢計較,去玩去飲去食乜都預埋佢,所比唔好用中國人嘅「仁義道德」嚟諗呢啲民族

大宅

蕃薯仔媽媽 發表於 12-9-14 14:12
佢真係plan好哂架,月中預支咗月尾份量,住咗八年嘅行理竟然可以執清「放假」,以前仲成日囗囗聲聲話好錫我 ...
haha...我就係你"朋友",因為我都係對佢好似親姊妹乜都唔同佢計較,去玩去飲去食乜都預埋佢..
經一事長一智, 依家知點做了

Ming C9

首頁

尾頁

跳至