婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

加上未來多數係港女、公主病女子!睇來情況不樂觀呀!第時呀仔找個公主病返來~根本我點識做都無用!現時養仔我都比唔少!全力投資!但我應點計未來好呢!叫佢唔比家?(接受唔到,但養父母是應該的)有無好提意?

fattymama  唔好俾個仔娶老婆陪你過世咩得囉.  發表於 12-9-3 11:13

別墅

培育仔女, 我相信唔係要求未來有回報,如果只想要回報的父母,不是真心愛自己的兒女.太自私. 我認為只要仔女婚後有開心幸福的家庭, 做父母就心滿意足,唔係下下計錢..............
希望各位父母對仔女有無私既愛

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

回覆 gisoleung 的帖子

我就覺得父母給孩子無私的愛~但子女應該有責任心要贍養父母,不是錢的問題,是責任的問題~

LuLuKiuKiu  Agree!  發表於 12-9-7 17:02
lovelyec  贊同!  發表於 12-9-4 10:51

大宅

咁就要睇下條命生得正唔正lu!你睇蔡少芬,佢亞媽咁嘅人都有個孝順女不停幫佢還賭債!冇得恨!

我已經說話唔避忌!點解生活仲係咁乏味?

複式洋房

回覆:見在大家講99,我好怕第時做人99呀!

無錯!我都係想佢有責任!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:培育仔女,+我相信唔係要求未來有回報,如果

原帖由 kerororabbit 於 12-09-03 發表
培育仔女, 我相信唔係要求未來有回報,如果只想要回報的父母,不是真心愛自己的兒女.太自私. 我認為只要仔女 ...

那是因為妳末盡全力去爱自己孩子,所以妳没有把妳的所有全給孩子!
試想想,我識一個父母(倆個都是打工仔),他兒子没考上香港的大學,於是把自己已供完了的房子貸給銀行,借了150萬給兒子去海外升學!當兒子畢業回港後 ,就帶了個女友一起回來住在父母家,每月只給3k家用......
又過了兩年,倆人説要結婚。這時父母正好退休,根本就沒有能力每月還房子的借貸!加上為了再幫兒子一把,只好把房子賣了,把餘錢給兒子用來辦婚禮!當然,兒子答應了會負責租屋與父母一起住......但不再給父母家用,因父母有生果金!
又過了一年,兩口子有了孩子(快出生),老婆決定做ftm(因不放心倆佬揍bb),但卻認為家庭負擔太大(一個養五個),所以想盡辦法迫兩老搬走:包括不準兩佬在家煮飯(用煤),不準兩佬用冼衣機(用水)......
最過份的是,這倆口子還到處對人説:天下間那有這樣不是的父母,生孩子養孩子的目的是老了要孩子供養自己,一點也不體諒孩子的難處,真是一對自私的老人家!

LuLuKiuKiu    發表於 12-9-7 17:04
kerororabbit  這個是極端的例子, 這個直情係賤人  發表於 12-9-6 13:40
Rainyfung  真係人渣中既人渣...睇到好嬲..!!!!!  發表於 12-9-4 18:37
小肥楊  嘩~~~我想講依個唔係人, 直情係人渣  發表於 12-9-3 16:14

大宅

我第時都係人地99我咁驚因為我唔會好似我99咁

子爵府

BK Milk勳章

gisoleung 發表於 12-9-3 10:44
加上未來多數係港女、公主病女子!睇來情況不樂觀呀!第時呀仔找個公主病返來~根本我點識做都無用! ...

現時養仔我都比唔少!全力投資!但我應點計未來好呢!===>生小朋友, 養育兒女是一門投資嗎??

如果真係希望自己老來有人養, 根本就唔應該投資小朋友身上.

因為風險太大,回報率無得估計.

尤其係而家, 由N班開始到大學既費用, 包括嘔心瀝血既裁培..(TOUCHWOOD小朋友到成年後都無發生意外,誤交損友,能健康成長)呢D野都係估唔到, control唔到.

應該將D錢放係其他投資工具,老時請返幾個看護都唔駛咁多錢.

複式洋房

引用:Quote:gisoleung+發表於+12-9-3+10:44+加上

原帖由 chowchow2012 於 12-09-03 發表
現時養仔我都比唔少!全力投資!但我應點計未來好呢!===>生小朋友, 養育兒女是一門投資嗎??

如果 ...
唉!知唔係投資先煩心!大家唔解啦!我意思不是話投資錢去仔到要回報,回報現已收獲中(因ftm,每天對住佢真係好開心)又因太愛他,我把所有的都放係佢身!現實我係未都要計劃下我未來呢~未來也不想兒子太大壓力!(新抱千其唔好同我住呀)第時可能開過99版囉!

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 ac321 的帖子

睇到好心酸......
認真就輸了!

珍珠宮

我第時都會做人99,我冇諗過阿仔會否養我,但我生得佢出就有責任照顧佢養大佢愛護佢,等佢健康成長,有個快樂既人生,至於第時老左我反而想佢地得閒黎探下我食下飯已心滿意足,兒孫滿堂真係一件開心既事,凡事睇開d,佢地有日都會成家立室有自己屋企,唔通下下都講錢,比得多唔多,如有比少少都係心意,如果掉返轉你c6成日比你99揸乾揸剩,99成日掛係咀邊話比多少錢養到咁大,含辛如苦,你會點,每個人既父母都係付出左好多養大d仔女,唔通個個都要計住?咁一命換一命果d又點計?睇開d,將心比已,互相體諒,呢一生都會過得快樂的

kerororabbit  同意  發表於 12-9-6 12:36
kerororabbit  同意  發表於 12-9-6 12:35
fattymama  講得好啱!  發表於 12-9-3 12:55

子爵府

BK Milk勳章

gisoleung 發表於 12-9-3 12:08
唉!知唔係投資先煩心!大家唔解啦!我意思不是話投資錢去仔到要回報,回報現已收獲中(因ftm,每天對住佢真 ...

好彩你咁講,如果為投資的, 我相信你仔仔一定會好大壓力!

只要教到仔仔最基本要做一個負責人既人,相信佢將來都會對父母好既~

至於佢將來既老婆...真係唔驚得咁多, 只得教佢邊D係有“教養”既女仔,搵老婆記得要搵呢D,

潛移默化佢!!

複式洋房

引用:Quote:gisoleung+發表於+12-9-3+12:08+唉!

原帖由 chowchow2012 於 12-09-03 發表
好彩你咁講,如果為投資的, 我相信你仔仔一定會好大壓力!
只要教到仔仔最基本要做一個負責人既人,相信 ...

大宅

我既想法係自己兩公婆攪掂自己,唔好靠仔女養。但求佢大左唔伸手問我攞返就心滿意足。雖然話仔女大左有責任養父母,有咪比囉。好似朋友得閒約食飯就ok架喇! 最緊要老左兩公婆有自己興趣,唔好煩到佢地,所以家陣去努力搵錢,老左同老公周圍去,咩都唔鬼理。

LuLuKiuKiu    發表於 12-9-7 17:14
小肥楊    發表於 12-9-3 16:16

禁止訪問

回覆:Sammyan 的帖子

珍珠宮

回覆 Sammyan 的帖子

珍珠宮

回覆 Leah_mama 的帖子

複式洋房

別墅

我第時做人99,至少唔會想同個新抱住,唔洗佢養我但願佢自己攪得掂自己

伯爵府

e+好多家庭都係一孩政策,我養大個囡
付出嘅心血同金錢都唔會俾人少架.
我只求個囡有個美滿嘅人生,嫁到個好
男人就更好啦.
唔好成日話d女仔有公主病,夠大把男仔
30幾歲人仲好似未戒奶咁啦,乜嘢都話阿
媽話,又唔係有本事但喺屋企又要好似大
爺咁,公一份婆一份(好多係老婆揾得多添),
佢就俾家用自己阿媽,個老婆就要孭起頭家,
d咁嘅女婿我地呢d準外母諗起都驚呀.

首頁

尾頁

跳至