親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我很久無在bk發言了, 但是, 在上星期去完baby boss 後, 忍不住要發表一下.

事發於 baby boss 的整pizza屋外, 有一位香港女仕, 她坐左在一張比小朋友排隊用的沙發上, 所以有職員請這個香港女仕起身, 這個香港女仕立即使用(普通話)講 : 我唔舒服, 食左藥, 禁都唔比坐 ? 職員好有禮貌地請香港女仕坐另外的沙發, 因為呢度是小朋友排隊用. 這位香港女仕立即發爛, 又話有病, 又話有d行李袋好重, 行唔到等等........職員有禮地幫香港女仕拎袋, 話幫手並請香港女仕坐另一度 ! 這時, 香港女仕不停話要投訴, 又話台灣人唔知道點做野......不停發爛 ! 最後, 香港女仕的其他朋友到左, (有大有小), 小的立即坐在沙發上等玩整 pizza !

(當香港女仕的小朋友玩緊時, 這個香港女仕可以不用坐低休息, 可以正正常常站全程看, 有幾病呢 ?)

成件事, 我眼見根本就是這個香港女仕錯, 根本就是她幫小朋友排隊, 人地台灣人家長很守秩序, 不會代小朋友排隊, 所以, 請香港的爸爸媽媽的自律呢 !

男爵府

回覆:去台北 baby boss, 家長不要代排隊

我前幾天去了,真係發覺好多港爸媽不守規舉

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

瑪瑙宮

大廚勳章

呢d 父母 最令人討厭 .... 重要好似做得好岩咁....唉...都唔知點教仔女..守規舉...
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

引用:呢d+父母+最令人討厭+....+重要好似做得好

原帖由 seaheart88 於 12-04-09 發表
呢d 父母 最令人討厭 .... 重要好似做得好岩咁....唉...都唔知點教仔女..守規舉... ...
我行開拎野食比個女和女兒的同學,返到來個女想喊的樣又不敢講,之後比我見到原來隔離果2個小朋友郁手推又拍我女,我即時大叫住佢,佢父母無反應,佢地是2家人,之後又一次,我出晒聲佢地都唔彩我,隔離有個大2歲到的姐姐都是港人,她同我女掉位話會保護佢

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

有咩家長就有咩既小孩
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

男爵府

好媽媽勳章

影衰晒......

大宅

怪獸家長出到台北影衰香港人,同D所謂蝗蟲有咩分別?

Kiss baby Angel  ^0^

男爵府

引用:怪獸家長出到台北影衰香港人,同D所謂蝗蟲

原帖由 猪小一妈妈 於 12-04-09 發表
怪獸家長出到台北影衰香港人,同D所謂蝗蟲有咩分別?

...
唔止,我昨天回來時在離境大堂的維格店試食區有班亞太圍實試食區狂開餐,跟住再圍實係甘迫班小朋友埋去食,我在後面排隊等試後買完上機,可惜她們圍住死驚比人埋到去無得食甘款,真係影衰晒

大宅

我上星期返嚟後都想開呢個post 講架啦, 估唔到比你開先, 唔該晒

我上星期四去個日真係比啲香港媽咪激死, 我又係去排整pizza, 我同對仔女去到個陣, 有個女人同佢個女排緊隊, 但佢前面張'隥'係有空位, 佢又唔坐喎, 咁我個仔見有空位相坐, 我咪叫佢坐前少少, 比我小朋友坐囉, 點知佢竟然同我講佢前面仲有3個小朋友喎, 嘩, 佢真係痴痴地線, 佢同3個小朋友排隊, 有無攪錯呀, 咁人地唔洗玩啦

咁啱有個工作人員開始點人數, 佢仲好大條道理同人講佢前面有3個小朋友未到喎, 咁啲工作人員咪教佢, "呢到唔比家長代排隊架", 唉, 真係有咩父母就有咩小朋友, 身教都唔識.

跟住我又同個女去排隊玩救護員, 我去到時數過我個女排第7個, 點知我隔離個c9又係幫個女排隊, 佢又係幫3個小朋友排隊, 佢啲小朋友嚟到仲要插隊喎, 咁啲工作人員數人數個陣竟然唔數我個女, 話額滿, 叫我走, 我咪同啲工作人員理論囉, 果個插隊既呀媽緊係唔出聲啦, 咁我又唔走, 啲工作人員最後叫咗佢地其中一個小朋友走囉.

啲香港媽媽真無品.....唉....

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

去台北 baby boss, 家長不要代排隊

咁鍾意代細路排隊,會唔會連學校排隊都會代佢地排呢

我要努力

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

真是好的,有人出此post,我今日正正在babyboss玩了一天,因只是香港假期,所以基本上九成人都是香港人,真是好多港孩的家長代排隊,不要話大陸人插隊,他們都是教他們的小朋友插隊,推入排隊中後試過大人走開,工作人員好醒認出他,就好有禮貎問他你宊出來,他就話不是,我入來時未夠數之類,死都唔走,問他家長在那就話唔知,原來亞媽不認佢,工作人員無奈比他玩,最終個亞媽完工才出聲接回他,你們話.…幾核突,簡直影響晒香港形象,所以我玩咗全日都玩不到熱門工作,我大膽講這些不守規則的家長,簡直枉為人父母,不知所謂:;pppp:

水晶宮

今日搭飛機馬亞西亞番黎,遇到位港太...唉
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

影衰香港人

我 4月6日一早去,見大多數人都好守秩序,小數當地幼稚園小朋友頑皮D

大宅

好媽媽勳章

我都是今日去,我見到好多阿媽都係點人數時話小朋友去廁所代排,又話安排失當,小孩子忍不到急尿,最后又係個阿爸拖住個仔九秒九由第二度跑來。成個場就見到D香港人拖住小朋友不停地奔跑,whatapps和walkitalki不停響,對白就是快d來,排到啦!真係好羞家!到玩時,就大叫D仔女望鏡頭,大佬,人家上緊堂,你個小朋友學緊嘢,你就係出面大叫佢擺post,人地台灣人真係點睇香港遊客!

玩遊戲之麻,點解要唔守規則!大家要自律,人地到時可以立多個規矩,一犯規就請離場,香港人就沒癮啦!

水晶宮

睇到好嬲呀!我年半前帶個仔去Babyboss, 就係因為'家長不能代排隊”,我和阿仔先至可以在場內玩得舒服和開心。人家如此安排是有理由的,香港人常話自己文明,但講到仔女利益就任何規矩都唔理,唔該唔好做壞榜樣,整衰香港人個名。

子爵府

其實來Babyboss主要想教育孩子認識怎樣跟別人合作信任幹事情,身為家長不守規則,看在孩子眼裏不自覺地影響他們成長,如今天我們常投訴的內地遊客排隊打尖,在他們思維中這是平常事,結果他們自然發展出一套人迫人的排隊方式,在外地人實難明白為何他們總緊貼你來排隊,其實這是從小養成防人打尖的方法,這也是一種各不信任的一種表現。

子爵府

還有今天一般台灣人對香港人印像甚好,也很信任香港人(如今次去訂民宿,他知我是香港人就說不用下訂金到台付錢也行),所以請大家尊重人家訂的規則來玩遊戲,作為香港人請各位努力keep住這個好形像。

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實去到邊都好,都要守秩序。

我要努力

珍珠宮

好媽媽勳章

我是1/4到babyboss的, 那天不是太多香港人,
全程都唔見有家長代排.

這次旅程(第一次到台灣),
我覺得原來台灣人都好有禮貌, 好客氣.

首頁

尾頁

跳至