婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

結婚初期 , 我同c6會每個月同auntie食1 , 2食飯 . 而每次都係黑面收場
而係陀二小姐期間 , 每次同auntie食完飯我都會嬲到訓吾普tim

事件 1 :

電話"報喜"之後既第一餐飯 , 果時大小姐半歲左右 , 因為大小姐已經識坐 , 所以比佢坐我同c6中間 .

一坐低就有說話聽喇 ....

auntie : 阿x (我) , 你真係又有左呀 ? 我見你身型差吾多咋咼 , 係咪搞錯左呀 ?

我 : auntie , 已經差吾多3個幾月喇 , 下個月可以照超聲波喇 ( 努力微笑 )

auntie ( 高八度 ) : 阿x (我) , 你吾識避架咩 ? 明知岩岩生完好快會有架啦 , 我個仔吾識呢d野架 , 你話依家點算丫

c6 : 阿媽 , 有咩點算啫 , 有多個都預左架啦 , 同埋你點會話佢吾識做架 , 要話都話我係要整大我老婆個肚啦

auntie : 衰仔 , 我究知你搞大人個肚咯 ( 有喊聲喇 )

我 : auntie , 有左係喜事 , 我老公有用先可以生多幾個啫 ( 因為已經見到有人望住我地 , 所以我呢句係有心講大聲d既 )

auntie 聽到冇再出聲 , 照常叫野食 , auntie一直冇出過聲 , 我仲以為佢已經嗚金收兵 , 但係我實左太天真喇....

大小姐岩岩開始自己學"筆"飯 , 佢係左利者 , 我同c6都冇打算逼佢改用右手 ( 因為c6都係用左手食飯既 )

auntie 見到立即大叫左出黎 : 佢用左手呀 , 吾得架 , 打佢打佢打到佢吾敢再用左手

我同c6 O 左嘴 ( 我知道C6本來都係左利者 , 就係auntie打到佢寫字用右手 )

我 : auntie , 我地冇諗過要阿b改用右手咼 , 健康院都話可以順其自然架 ( 當時我真係以為auntie一心係老派思想咋 )

c6 : 係囉 , 依家好多人都用右手架 , 你估仲好似我細個咁咩

auntie 有狂言喇 : 我係吾鍾意呀 , 我理得你正吾正常啫 , 你依家咪又係用加手揸筆 , 吾係我不停打住你 , 你會用到右手咩 ( 好自豪咁 )

我 : 係囉 , 點解食飯會用左手呢 ( 呢個問題我已經好奇左好耐 )

auntie : 佢阿麻冇打佢丫麻 , 揸筆有我睇住咪見一次打一次囉 , 不過我個仔細個我都吾會睇到佢食飯 , 咪由得佢囉 , 總之我睇吾到就得啦 , 依家我吾鍾意我身邊有人用左手 , 你快d打你個女 , 用筷子打落去 ( 我已經見到佢拎起筷子 )

c6 : 你冇野呀 , 我同我老婆已經講左由得阿b自由發展啦 , 你試下打落黎丫

auntie 立即變臉 : 哈哈 , 我嚇下佢啫 , 點敢打落去呀 , 你地吾聽我講都冇計 , 我話你知啦 , 用左手係鬼上身先會架 , 個女係你既 , 佢比鬼跟都係你地既究 , 你係咪都吾聽我講架啦 , 我又冇叫你結婚生仔 , 你就結婚生仔 , 依家又話多一個tim, 我話你知呀 , 生埋呢個好喇 , 你咁冇用..... ( 又喊 )

c6見到auntie又黎料就爆喇 : 係喇 , 好對吾住我咁冇用 , 有仔有新抱你吾認 , 連個孫你都可以咁對既 ? 我老婆陀住個推住個都出黎同你食飯 , 你問都冇問侯一句就"小"落黎話佢吾避孕 , 我地都算喇 , 你仲要話用左手就等如比鬼跟 .......

我又打圓場喇 : 哎呀 , 阿b 要換片呀 , 好似便便左呀 , auntie我一個人換吾到 , 我地去換片先喇

auntie 又高八度 : 使咩換片啫 , 你地都走架啦 , 吾好換 , 等我食埋一齊走啦

c6 : 咁你慢慢食啦 , 阿b個patpat吾"up"得架 , 我地會埋埋單架喇

我已經拉住c6 , 叫佢吾好搞到好似丟底auntie咁 ,
點知auntie咁樣講 : 得啦 , 你鍾意走咪走囉 . 吾使扯黎扯去喇 , 係咁啦

之後c6就拖住我推住大小姐返屋企喇

下集預告 : 事件2 ( 驚喜陸續送上 )

leechansandy  OH! too bad!  發表於 12-1-31 16:28
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

男爵府

報到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

越睇就越覺得無言

追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

男爵府

同auntie講, d人話左手b叻d架

Donald1211  我係左手人,唔叻,不過一定唔係俾鬼跟  發表於 12-2-1 13:52
joycehang41010  我都有咁聽過  發表於 12-2-1 02:26

男爵府

回覆:我都有個正"auntie" ( 大小姐成長篇~1)

大宅

你個個真係..睇親都想打佢2巴...你D忍耐力真係好.....比係我我會

男爵府

阿auntie真系“見多識廣”,用左手=鬼跟尾!!!第一次聽!
我剩系聽過用左手即系右腦發育得好,天才來噶!

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

夏奈 發表於 12-1-31 13:37
同auntie講, d人話左手b叻d架
講過喇 , 佢堅持佢係吾鍾意呀
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

子爵府

沖呀
報到

禁止訪問

水晶宮

男爵府

引用:阿auntie真系“見多識廣”,用左手=鬼跟尾

原帖由 slowlycat 於 12-01-31 發表
阿auntie真系“見多識廣”,用左手=鬼跟尾!!!第一次聽!
我剩系聽過用左手即系右腦發育得好,天才來噶! ...
Yes!!我聽既都係甘!我個女又係用左手,我都隨佢自由發展

男爵府

我等左樓主出post,等到頸長

瑪瑙宮

Kennyip5d 發表於 12-1-31 13:52
我等左樓主出post,等到頸長
hahaha~sorry 呀 , 因為3個寶貝病左成個新年假 , 所以依家先有時間清po數

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

伯爵府

haha, 俾我會由得c6同99反面, 唔會打圓場

公爵府

就算大小姐用右手佢都唔鐘意架啦!佢根本係雞蛋裡面挑骨頭,樓主係你咁忍得佢咋!俾我反左抬添呀!

不過樓主老公同埋囝囡咁錫你,咩都補番啦!

男爵府

今次應該可以 10名內喇~~~ yeah ~~

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

首頁
12345...7

尾頁

跳至