跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聖幼pm要搭校車 VS 乙明田家炳AM超近
比你地選會選邊間?
非常煩惱!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

idababy 發表於 11-11-27 21:54
聖幼pm要搭校車 VS 乙明田家炳AM超近
比你地選會選邊間?
非常煩惱!
兩間唔差的學校, 以方便唯主加上樓你 prefer am or pm class先?
如果am就田家炳啦!

男爵府

好媽媽勳章

AM和超近, 所以田家炳

大宅

好媽媽勳章

田家炳差唔多人人都收,聖幼大把人收reject letter.
揸住聖幼個名第日搵小學都易啲。

男爵府

好媽媽勳章

回覆 chungtwsam 的帖子

聖心多人報可能只因歷史長所以出名, 其實佢超傳統, 收生太多, 以令教學質素下降. 其實日後派小學最緊要係睇小朋友自己面試的表現.

子爵府

50136255 發表於 11-11-28 11:44
回覆 chungtwsam 的帖子

聖心多人報可能只因歷史長所以出名, 其實佢超傳統, 收生太多, 以令教學質素下降. ...
無錯, 我又唔覺得揸住聖幼張畢業證書, 揾小學會有優勢, 教學質數下降與否我唔知, 品行好及有outstanding 學術表現才有優勢作叩門準備條件

子爵府

chungtwsam 發表於 11-11-28 10:04
田家炳差唔多人人都收,聖幼大把人收reject letter.
揸住聖幼個名第日搵小學都易啲。
...
係因為聖幼超額收生3倍才大把人收reject letter田家炳冇聖幼咁犀利, 我唔覺得田家炳會輸蝕!

禁止發言

回覆:沙田聖幼定乙明救世軍,點選擇?

大宅

好媽媽勳章

講真,你話我歧視都好。
我媽有同事喺大陸娶女婆,個仔之前喺大陸讀書,唔識廣東話,
之後插班去左田家炳am
um....起碼比我覺得聖幼唔多呢啲人
同埋am同pm真係咁重要咩?
我立場學校質素及教學方法是否適合自己小朋友比am,pm更重要
如果諗住上傳統小學,聖幼較為合適

子爵府

引用:講真,你話我歧視都好。我媽有同事喺大陸娶

原帖由 chungtwsam 於 11-11-28 發表
講真,你話我歧視都好。
我媽有同事喺大陸娶女婆,個仔之前喺大陸讀書,唔識廣東話,
之後插班去左田家炳am ...
的確係教學質數好重要,難道聖幼又冇這些學生,哈哈,我住我隔離屋咁啱有個女又係大陸讀書,前兩年落咗嚟在聖心插班讀K2,而家係一呂讀小學!

大宅

好媽媽勳章

Anyways....如果咁講...
咁田家炳好啲
但我自己膚淺,會揀聖幼
一來老牌啲,二來講出黎有人識,三來冇咁易入
四來我諗住小朋友會讀傳統學校,我中意多功課
五來老師惡啲,我中意

子爵府

其實教育局都已經上載各幼稚園質數評核報告可作參考的
無疑聖幼係區內口碑甚佳, 注重德育及成績, 所以各有千秋!

複式洋房

兩間真係各有千秋
難揀難揀,不過都謝謝咁多位意見

複式洋房

兩間都是在沙田區有口碑的好幼稚園

別墅

py84ko 發表於 11-11-28 16:23
其實教育局都已經上載各幼稚園質數評核報告可作參考的
無疑聖幼係區內口碑甚佳, 注重德育及成績, 所以各有 ...

py84ko,

可以send個link比我看看有關評核報告嗎?謝謝!

男爵府

一定吾會揀聖幼~~
吾好以為揀聖幼就一定讀到聖小~~

沙田區而家大把好的幼稚園~~

子爵府

mongyeung 發表於 11-12-3 18:55
py84ko,

聖母無玷聖心幼稚園

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/ImmaculateHeartMary.pdf

救世軍田家炳幼稚園

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/SA_TinKaPing.pdf

子爵府

mongyeung 發表於 11-12-3 18:55
py84ko,

有關評核報告

救世軍田家炳幼稚園

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/SA_TinKaPing.pdf

聖母無玷聖心幼稚園

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/ImmaculateHeartMary.pdf

複式洋房

沙田聖幼定乙明救世軍,點選擇?

我會揀聖幼,點都好過村校!
競爭能力無可比,將來煩惱會少點。

純粹個人意見,不喜勿插

複式洋房

沙田聖幼定乙明救世軍,點選擇?

我會揀聖幼,點都好過村校!
競爭能力無可比,將來煩惱會少點。

純粹個人意見,不喜勿插

首頁

尾頁

跳至