樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我睇到呢個盤好似都ok... 你地知唔知加惠臺應該賣幾$呎and 其他info??

複式洋房

oh... 無加到link 添
http://www.squarefoot.com.hk/chinese-hk/property/8228637

等我睇睇有無其他盤先

珍珠宮

我叔仔以前住呢度。如果你接受到唔係地鐵沿線,其實ok架,我叔仔間屋好靜好舒服,但我唔知道其他座向啦。不過我覺得實用面積好細。
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

公爵府

加惠台ok架,我以前都有層589向海收租,好多人租,間屋可能新又無咩問題,實用率都有成8成,因為底坐有停車場、又有會所,所以向海那邊即使低層都有全海景,加上遠離咗最熱鬧既街屈咗上去,所以夠清靜,亦因為咁,他日即使西區線通車,個站會有少少遠,但我認為都ok。
尺價好似8仟幾起,當然係望山那邊,不過港島樓望山即係向東南,我估都ok架,不防去睇下。

VKwan  哇!你個闊太咁有米  發表於 11-11-9 14:45

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

我住緊加惠台向山那邊, 因為我鐘意向南, 所以揀左向山, 向海個view好靚, 但就冬天會好大風和凍, 我就好鐘意加惠台, 因為真係好寧靜, 住客質數ok, 管理員都好好, 只是因為魏2座樓,所以會所就細少少, 2-5樓是停車場, 只可月租, 不切買賣, 月租只租比住客.
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

大宅

bbber 發表於 11-11-9 12:51
oh... 無加到link 添
http://www.squarefoot.com.hk/chinese-hk/property/8228637

632尺, 應是28樓以上的H單位了.
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

公爵府

回覆點評:VKwan 哇!你個闊太咁有米 發表於 半小時前

我都想做一個唔使做既闊太,但而家都仲未係囉,希望10年8年後做得到啦。
其實我都幾鍾意加惠台架,我當時一手買,雖然唔係最平,但亦唔算貴,因為當年發展商有二按,我地只係比5%就可以做包租婆,即使經歷2003年跌市都無有怕,話時話我的第一桶金都係全靠佢!
而且這裡亦好好租,租客質素又好,我前後租過比兩台租客,住完間屋仲乾淨過我自己住緊那一間。只不過當年要換樓,所以賣咗佢咋!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

珍珠宮

ume 發表於 11-11-9 15:21
回覆點評:VKwan 哇!你個闊太咁有米 發表於 半小時前

我都想做一個唔使做既闊太,但而家都仲未係囉, ...

真係晒,當年都係兩百幾萬(叔仔度詐),個樓齡仲咁新,應該仲有大把升值空間,咁快割禾青?!

而且幾好風水,我叔仔入住時一窮二白,住到發左達,家下進注左中環半山啦。
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

向海單位唔好買啦
因為遲d前面會起樓(agent講我知)

複式洋房

VKwan 發表於 11-11-9 16:35
真係晒,當年都係兩百幾萬(叔仔度詐),個樓齡仲咁新,應該仲有大把升值空間,咁快割禾青?!

而且幾好風 ...

加惠臺好好風水架?

禁止訪問

公爵府

VKwan 發表於 11-11-9 16:35

而且幾好風 ...

我都唔想割禾青架!但因為要換樓無計啦,之後都想買返間收租,但因為我當時一手買過,要我比多8成錢再買,我過唔自己那一關,同埋最大問題係我買樓即使係放租,我都想留一手,萬一要自用既時候得唔得,因為我家有狗狗,但加惠台唔養得狗,成為我最大唔買返既原因。
當年放加惠台去換樓既原因都係因為唔養得狗囉。

至於風水既嘢,睇大家信咩既啫,當年亦有把人話面向啲煙囪、殮房唔好風水啦。但我又唔覺有幾唔好喎!而事實係,加惠台的確係一個既開揚又清靜企理,仲要係在好校網既較新物業,唔錯架!

複式洋房

房協樓同其他樓有咩分別?有限制嗎?

公爵府

bbber 發表於 11-11-10 10:19
房協樓同其他樓有咩分別?有限制嗎?
加惠台是當年樓市低迷時房協出品,當時房協已補了地價,所以一切買賣都和私人樓無分別。

禁止訪問

公爵府

引用:其實咁講啦!房協是公營機構,一切都受政府

原帖由 hy123 於 11-11-10 發表
其實咁講啦!房協是公營機構,一切都受政府監管,所以質量比得上新鴻基。限制咪唔可以改建囉!一定唔比你折原 ...
受政府監管,唔一定好,所有居屋都受監管架,但問題多多,反而地產商起既為咗商譽唔敢太過份。
不過房協樓,會實際啲,唔會有金碧輝煌既會所,華麗既裝修因而管理費會平一點。
至於升值和保值能力,我唔覺同附近差不多樓齡既私樓有太大分別。
還有這些樓其實已經同私樓一樣,只要合乎安全條例,唔會有唔比改間隔的問題!

還有,我都買過泓都,但無漏水問題,請不要亂講未經証實的事!

禁止訪問

複式洋房

wowowow.... very informative ar... Thank!

複式洋房

我上次問果個單位係同呢個座向唔同呢? 呢個係2座, 無海景... 邊個會好D呢?
http://www.squarefoot.com.hk/chinese-hk/property/7717337

公爵府

我以前收租的一間係1座向海低層。2座向山係點就唔係好知,不過據我朋友講﹝朋友係住向山6xx呎向出單位﹞,向山單位,好似話晚上會有狗吠聲,所以可能1座好似好少少,因為無咁近西環村,其實當年開售時以價錢睇1座價錢係輕輕比2座貴少少,但咩原因會貴少少咁就無點深究,可能啲景觀相對開揚多少少呱。有朋友亦提過向山高層,話有機會會見到墳景,如果介意的話,記得睇樓時要留意!
不過其實總括來講,我覺得兩座都ok,分別不大!

首頁

尾頁

跳至