基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今年發生咗好多不如意嘅事,首先同99佢地反曬面,口口聲聲話我同bb係外人,見到面都擰轉面.
跟住到發現老公係大陸有女人,仲要一齊咗成年...佢話唔想頭家散,會離開個女人,點知前兩日個女人又send訊息叫佢交租...
我返教會3個幾月,教友姐妹叫我交俾神,衪會幫我處理,但當我知道c6仲同個女人一齊,叫我如何再相信神...
我想離開,奈何我有個2歲幾嘅仔,同埋佢又患有自閉證.我又係持雙程證人士,離婚嘅話,阿仔就無人照顧.c6就一定唔會理個仔,因為佢本身都有個女,但佢十年嚟從未養過佢個女,都係老爺佢地養大...
我覺得前面根本無路可行,我想過死,唯一放唔低嘅係個仔...
你要保守你的心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出.

大宅

見到你的情況,感到很難受。
99突然和你反面。
c6突然有個10歲女。又另有女人....
你能為仔仔而沒離開,已很強了!

複式洋房

我係香港無親無故,唯一親人係老公同個仔,
而依家老公外面包二奶,個仔又有自閉,所有人都好似離棄我咁...
每天面對成日哭發脾氣嘅仔,我已經好難過,又要面對一個不忠嘅丈夫,覺得一切嘅一切都係絕望
男人有$又出去滾,無$都出去滾,
阿仔做訓練都需要好多$,c6又唔係搵好多,做散工都要包二奶,個女人明知佢有老婆都肯跟...
係c6面前又要扮信佢,扮無野...好辛苦
GOD,我是如此的軟弱無助,我睇唔到有任何出路;神啊你知道我內心是多麼的悲傷嗎?你能體會到我終日流出的眼淚是多麼的哀痛嗎?求你憐憫我這個罪人,求你賜我力量信心去教導我兒.
神啊如果你真的要我承受那麼多的重擔,求你同時也讓我看到曙光.阿門

別墅

為你難過,難受, 忍! 再忍!! 忍唔到要都忍!!! 為個仔一定要忍!!!! 既然佢唔尊重你, 亦唔愛你, 你嘛當佢係分租嘅同屋囉! 你對佢冇感覺就唔会難受啦!! 除非你仲愛佢啫! 咁就難搞喇!! 我係你就會裝備好自己, 然後時機成熟就自立門户囉!! 香港有個機構叫 媽媽的抉擇, 我想可以幫到你, 有冇揾社工幫手呀???

要對神有信心, 佢一定會給你指引!!

主佑!!!

大宅

說話我唔識多講﹐送呢首《信心》畀你聽﹐我今晚聽左五次。
http://www.youtube.com/watch?v=ki5mXAtHtGk

ndw  我聽左啦,好感動喔!  發表於 11-7-30 14:31

男爵府

教會弟兄姊妹講得冇錯, 神會幫助妳, 不過唔係一時三刻就睇到結果, 亦唔係按我地嘅意思去改變一切, 神嘅意念係高過我地嘅意念, 希望妳能耐心等候. 求主賜妳堅強, 有勇氣面對目前處境. 妳或者唔能改變妳丈夫, 又唔能夠改變妳奶奶, 但妳可以改變自己心態, 唔好再沉淪係痛苦絕望中, 要積極面對將來, 相信神必會為妳開一條出路的.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

別墅

estw 發表於 11-7-29 15:30
教會弟兄姊妹講得冇錯, 神會幫助妳, 不過唔係一時三刻就睇到結果, 亦唔係按我地嘅意思去改變一切, 神嘅意念 ...
Absolutely agree!!!{:1_1:}

複式洋房

回覆 estw 的帖子

我知道神有做緊野...
係我發現老公有婚外情無耐,就返左教會,識左好d姐妹.佢地肯聽我傾訴,安慰我,鼓勵我勇敢生活下去...
如果唔係返左教會,我連傾訴嘅人都無...
老公也未至於唔返屋企,至少佢仲會驚我知道而講大話呃我,可能佢對呢頭家仲有所保留,未至於撒手而去.

複式洋房

回覆 2823_A50 的帖子

要當佢係分租嘅同屋真係好難,話曬同佢一齊咁多年,就算心裡幾憎佢,無可否認我仲係愛佢.
如果我唔再對佢有任何感情了,我諗痛苦會少好多.但阿仔就好可憐

複式洋房

我睇左"媽媽的抉擇"
好似係送去比人寄養...
我又點忍心將阿仔送比人呢...

別墅

丞丞BB 發表於 11-7-30 11:06

要當佢係分租嘅同屋真係好難,話曬同佢一齊咁多年,就算心裡幾憎佢,無可否認我仲係愛 ...
明白! 咁!! 你要知 "" 係要代價架。

正所謂 " 食得鹹魚, 抵得渴"。 最重要清楚自己嘅需要, 再作出快擇。決定了就唔好後悔, 唔肯就唸清楚先, 要知道無論什麼決定, 最後的結果都係由自己獨自乘担!!

願主與你同在!!

別墅

丞丞BB 發表於 11-7-30 11:26

我睇左"媽媽的抉擇"
唔係!! 佢哋仲有其他服務架! 其中一個服務, 係会幫果 D 單親媽咪, 解決居住問題架! 但詳細情形真係要打去問, 最好揾社工幫忙啦!

子爵府

聖經和合本

以 弗 所 書 3
14 因 此 , 我 在 父 面 前 屈 膝 ,

15 ( 天 上 地 上 的 各 ( 或 作 : 全 ) 家 , 都 是 從 他 得 名 。 )

16 求 他 按 著 他 豐 盛 的 榮 耀 , 藉 著 他 的 靈 , 叫 你 們 心 裡 的 力 量 剛 強 起 來 ,

17 使 基 督 因 你 們 的 信 , 住 在 你 們 心 裡 , 叫 你 們 的 愛 心 有 根 有 基 ,

18 能 以 和 眾 聖 徒 一 同 明 白 基 督 的 愛 是 何 等 長 闊 高 深 ,

19 並 知 道 這 愛 是 過 於 人 所 能 測 度 的 , 便 叫 神 一 切 所 充 滿 的 , 充 滿 了 你 們 。

20 神 能 照 著 運 行 在 我 們 心 裡 的 大 力 充 充 足 足 的 成 就 一 切 , 超 過 我 們 所 求 所 想 的 。

21 但 願 他 在 教 會 中 , 並 在 基 督 耶 穌 裡 , 得 著 榮 耀 , 直 到 世 世 代 代 , 永 永 遠 遠 。 阿 們 !

大宅

願主祝福你!

子爵府

回覆 hellosunshine 的帖子

我曾經聽過一主內姐妹的故事,她的前夫系距未信主時靠算命嫁翻來既。點知又系好慘,距話,神好保守距母子,唔使距自己來,個老公若待距,打距,end up 社出派人來拉左距老公走。

水晶宮

我的團契小組有位姐妹經歷幾乎和你一模一樣,新移民,有個三歲自閉症女兒,丈夫自此嫌棄她和女兒並離了婚,如你有興趣參加我的團契小組聽聽過來人分享可以PM我
少奶奶的身份,丫頭的命...

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

妳係香港吾係無親無故,妳有大量的弟兄和姊妹,有些更是專業人仕,只要妳去問,一定有出路(是好多出路).
"媽媽的抉擇"只是媽媽的其中一個抉擇,吾係唯一抉擇,吾一定要將阿仔送比人.
快d搵做社工的弟兄姊妹幫忙啦!

複式洋房

c6又話今晚開夜...一聽到就好唔開心...一定又係去會情人...
尋晚c6玩緊電腦,阿仔伸手去撳個鍵盤,佢出手大大力打阿仔嘅手,再撳再打,
打還打,最衰係無同阿仔講點解會打佢,以前我會開聲要求佢解釋比阿仔聽,
依家都唔想出聲,唯有抱開阿仔...
每朝一訓醒,心情都好失落,好徬徨,一日咁長,幾時先捱到夜晚ah...
轉頭出去祟拜,祈求阿仔可以乖乖,無咁扭計la

別墅

回覆 丞丞BB 的帖子

昨天巳 pm 你 向睛牽 的資料, 希望你會找到所須的幫助. 正如各教友所講你不是孤獨的, 在這裡你有一班關懷你的兄弟姊妹, 默默為你祈禱. 而無處不在的主, 暗地裡守護着你。

http://fcsc.caritas.org.hk/love.htm

複式洋房

返到教會,阿仔又不停咁扭計,又執地下d面包食,又螺地...我返到一半即刻同佢打道回府.
返到屋企佢又係喊,我終於忍唔住出手打佢
點解

首頁

尾頁

跳至