論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

我個工人一日到黑都send 短訊,一得閒d就望住個電話, 依家有埋電腦又有facebook, 越來越過份, 我又唔係唔比佢玩, 我朝早出咗去佢玩我都唔知, 但我覺得佢唔多尊重我, 但佢冇咩其他過錯, 人老實,但就蠢,唔識睇人眉頭眼額, 一副唔多至在份工咁,你話應唔應該換過個

大宅

如果佢其他方面無問題,我覺得一動不如一靜,除非再發現有其他嘢唔妥,先至再決定

複式洋房

回覆:jollyma 的帖子

唉!宜家d工人真係難搞!傾電話sms好似攞咗專利咁!我嗰件都係,一日睇到黑,包括餵奶換片都照睇,三部電話,總之就冇心機啦!之前喺我面前一路煮飯一路傾我都由佢,最離普係餵我個仔飲奶唔抱仔,喺度SMS

別墅

回覆:jollyma 的帖子

點解個個都係咁?我個公主又係成日facebook!唉!

珍珠宮

睛靈勳章

原來你地嗰件都係咁, 今晚佢仲帶埋headphone, 冇幫阿女蓋被, 阿女個頭去咗床尾, 係咪件件菲傭都係咁, 印印會唔會好d?

大宅

回覆:你地個工人會唔會係你地面前send 短訊?

我依家個工人就係成日傾電話同send SMS,我已經好言相勸過,嚴正警告過而最後都有鬧過,都係冇改善!
如果其他僱主容許佢哋咁做,佢哋一直都會係咁!因為我點都阻止唔到,因為傾電話/send SMS 係要雙方嘅,有接有收!
請大家合作,如果唔係情況會越來越差!

男爵府

好媽媽勳章

引用:原來你地嗰件都係咁,+係咪件件菲傭都係咁,+

原帖由 jollyma 於 11-06-15 發表

原來你地嗰件都係咁, 今晚佢仲帶埋headphone, 冇幫阿女蓋被, ...
我姐姐做咗10個月,暫時未試過係我面前講電話或send SMS.

複式洋房

我嗰件係印印,我仲以為賓賓好d

珍珠宮

睛靈勳章

回覆 QRB 的帖子

係喎!你講得冇錯, 如前就話打電話要問過mum, 但自從有咗sms 之後, 就好放肆, 都怪d電訊公司, 我地send個短訊都要個幾 佢地係咪唔駛錢? 宜家仲有埋facebook, 點搞, 係咪要沒收佢地部電話同電腦?

大宅

previous helper -- sometimes
existing helper -- seldom

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

你哋居然由得佢哋喺你哋面前send msg, 佢哋更加變本加厲, 愈來愈猖狂添, 雖然我個印印都有, 但都唔會喺我面前做囉. 你哋應該一開始就stop佢哋, 而家做咗咁耐, 想stop佢哋都好難

男爵府

我個印印值程當我死,在我面前講電話,鬥佢唔出聲,轉頭又講細聲講大聲笑,望下佢又收聲,鬥得多佢唔無引我都覺囗臭,甘大個人都唔識自制,這些人便底佢做死一世工人!這些bun及印印注定—世無出息!!

男爵府

畀面勳章

我每個工人第一日就講明我好憎人做嘢傾電話,sms,講完之後每一個都試過照用(擺明嘅,偷鷄嘅都有),我就會即刻勁炳~係柄得好甘嗰隻!
只要第一次見到嗰陣就要即刻出聲,so far每個都無再有第二次。
(嗱~我意思係我無見過咋,我唔覺得佢哋真係完全無用電話㗎,不過我係ftm,如果佢做妥嘢,又有辦法係我唔發現嘅情況下用到電話,我咪由佢囉~)

vivienfong  me 2  發表於 11-6-16 10:58

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

佢地無得救!

侯爵府

引用:我個工人一日到黑都send+短訊,一得閒d就望

原帖由 jollyma 於 11-06-15 發表
我個工人一日到黑都send 短訊,一得閒d就望住個電話, 依家有埋電腦又有facebook, 越來越過份, 我又唔係唔比 ...
如果話過佢都吾聽,我一定炒佢。

子爵府

狂 send sms, 不停望住個電話, 我哩個都係。

但原來有咁多工人可以有電腦, 僱主又俾佢用, 咁奇?

怪不得話加 hk$160 唔夠用啦!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

珍珠宮

畀面勳章

無呀!因為一開始就唔比

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

my helper does it sometimes . but not ALL the times..

Sometimes when she is taking care of baby or doing some stuff.. there will be short calls..

I think that is ok, cos even when I am working there maybe short calls, or when I am out i will also call her..

But then, as long as it is not like long conversation, we are fine with it.

大宅

基本上我所有工人上班,我都會說on-duty就吾可以開手提!不過看吾到都沒法!

首頁

尾頁

跳至