自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

住左係銅鑼灣20幾年,親眼目睹她的不少變遷。
想當年,各大日資百貨公司林立(國貨公司都有2間),有大丸、松板屋、三越,而家只係得番Sogo,真的令人好懷念。(當中我最miss的是新大丸的超市,即現時LCX位置,以前我勁中意浦)
重有街上很多店舖都面目全非,我記憶中,陪我長大而現在還經營的真係唔多,十隻手指數得晒,其中最有感情的是華生書局,由細幫襯到現在,老闆娘好nice。其實佢都搬過幾次,不過好在每次都係附近。
其他的還有百德新街的jack in the box, 京士頓街的serena餅店、皇后餅店.......
還有去尖咀的100號隊巴,有冇人搭過呀?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我讀的中學在灣仔, 通常星期六係學校練完波(排球)就成班同學再去銅鑼灣摩頓台差波, 好懷念, 我地好鐘意去文輝食河粉, 到而家我去開銅鑼灣, 一定入去食番一碗.
,

子爵府

我搭過100號

大宅

我都鐘意食文輝魚蛋
係貴D
但好大碗
果陣可以2個人SHARE1碗架

但一定要SOGO對面小巴站果間先OK
另一個小巴站果間唔知點解味道唔同
之前近維園都有一間
好快就執左

另外我鐘意行依家LCX位置既$10店
又大又好行
D種類又齊

以前都鐘意行三越
其實搞咁耐..幾時先整完三越果個位既呢??

好迫呀條路
原帖由 LMCK 於 112-22 12:00 發表
我讀的中學在灣仔, 通常星期六係學校練完波(排球)就成班同學再去銅鑼灣摩頓台差波, 好懷念, 我地好鐘意去文輝食河粉, 到而家我去開銅鑼灣, 一定入去食番一碗. ...

醉心於 - 蝶古巴特拼貼 、黏土、 等 手工藝

decoupage 是一種活用專用紙及餐巾剪裁技法,
拼貼出既復古又新潮的傢具、雜貨,
把一切平平無奇的事物改裝。

有興趣可以大家一起分享~~ ^^

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

華生書局我細細就幫襯,最早係在大丸對面,跟住搬左去恆隆中心對面basement,再搬去宜家富豪酒會對面,個老闆娘個樣冇大變只係老左少少。

大宅

我細個喺灣仔住同讀書,嗰時好鍾意同家姐落街走圍去,成日由灣仔行路去銅鑼灣。而家有時經過灣仔,覺得嗰度完全五同晒,變得好商業化,好似去左遊客區咁,好多舊物都無左 真系好懷念以前嘅灣仔!!

子爵府

以前恒隆中心地庫的大家樂、小城知味和聖安娜都是我經常去的店舖之一(其實都唔係好耐以前),宜家周圍都係電器連鎖店、金舖,得番間惠康算歷史悠久~

大宅

我覺得依家周圍都係化妝品店

sasa...卓悅, angel,..etc
醉心於 - 蝶古巴特拼貼 、黏土、 等 手工藝

decoupage 是一種活用專用紙及餐巾剪裁技法,
拼貼出既復古又新潮的傢具、雜貨,
把一切平平無奇的事物改裝。

有興趣可以大家一起分享~~ ^^

子爵府

係~行2-3步有一間,可說是梗有一間係左近!
原帖由 kaoribb 於 11-2-22 12:43 發表
我覺得依家周圍都係化妝品店

sasa...卓悅, angel,..etc

子爵府

有冇去過紅屋餐廳(宜家one2free位置)?好中意食佢下面麵包店的酥皮菠蘿占。
上次經過禮頓道個間韓國餐廳又執左,一段又一段的回憶不停被洗去。

珍珠宮

好媽媽勳章

有無人有印象,而家糖街轉角7-11個位,以前係粉面檔?果時仲未起條天橋

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 bonbon123 於 11-2-22 20:11 發表
有冇去過紅屋餐廳(宜家one2free位置)?好中意食佢下面麵包店的酥皮菠蘿占。
上次經過禮頓道個間韓國餐廳又執左,一段又一段的回憶不停被洗去。

N年前暑期工响one2free做過...
紅屋餐廳唔知, 後面紅寶石酒樓就知, 細個去過喜宴!

嗰陣好鍾意行Daimaru嘅food court

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

100巴士搭過~

做One2Free之前做過京士頓街Haagen Dazs, 放工一定會去Wendy's食宵夜~
最鍾意佢嘅墨西哥肉醬

大宅

有冇去 "精靈" 同 "靈精" 打機呀 ? 未夠秤去俾 "龜豆" 呀試過

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

以前成日去"星月"唱K(即依家ONE2FREE樓上)

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

以前我細個松板屋地庫係Gift Gate,
我最鐘意買Little Twin Stars 既文具!
你地講大丸間超市,佢既前身記唔記得?
嗰度未做大丸超市之前叫Kiddy Land,
專賣細路仔野,我係嗰度買跳飛機音帶,
仲見到辛尼哥哥同我簽名,勁開心!

珍珠宮

仲有未做times square 既 電車厰
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

伯爵府

中學响銅鑼灣讀,返屋企又一定要經銅鑼灣。你地講0個0的我都識:文輝,精靈,紅屋,華生,100巴士。

恒隆中心地庫有全港第一間gift gate/gift gallery;天祥,香港公司。。。

珍珠宮

中央圖書館以前個公園,我响果樹參加天祥員工遊戲日抽到 parkview 住一晚
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

首頁
12345...15

尾頁

跳至