夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位姐妹, 請容我發洩下, 我就來激到爆:

點解次次都要咁話我......
我已經加快手腳了. 點解仲唔體諒下我....

一個小時預備晚餐, 一個小時煮晚餐及預備埋第二晚既晚餐. 咁叫做得耐嗎????

我都要返工架. 每日趕頭趕命, 追巴士趕返來, 你估好好玩呀~? 我又要煮飯洗碗, 又要同小朋友沖涼著衫, 又要掃地抺地, 又要安排水果俾小朋友, 仲要同佢地溫習及玩. 你估好得閒呀? 您, 每次早回來時, 食完飯, 總回房睡覺, 有無好好同小朋友玩過? 傾過下計?

我趁假期, 煮得豐富d 俾小朋友食, 三餸一老火湯, 當然需要時間啦~ 加加埋埋兩粒鐘, 有幾耐呀? 點解咁都要鬧我喎~你咁勁, 不如你自己煮啦~

你有時間, 就自己去行街, 或者同d 朋友去食下飯, 我呢?行街, 要帶住小朋友去, 同朋友食飯都無. 只係間中抽到d 時間, 上下fb啫. 只係用fb同 d 朋友keep 住聯絡咋. 咁有咩問題喎~?

當你俾佢地打擾到你時, 你一出來, 就不停咁嬲, 個個都嬲, 搞到全屋人都反你, 你估呢個氣氛好好受嗎?你知道嗎? 小朋友每次俾你無理取鬧完, 都喊到收唔到聲. 我聽到有幾咁心痛...

而家連小朋友佢地, 都成日話爸爸係衰人, 係懶人, 我同佢地解釋左好多次, 話爸爸好忙碌, 好多野做架. 不停咁講, 但你知唔知佢地會唔會信吖?講多幾次, 小朋友只會同我講: "唔使再掩飾喇. 大家心照喇....."

而家小朋友雖然年紀仲細, 但佢地思想絕對唔細, 佢地好識諗架, 你d 脾氣仲唔改, 分分鐘, 佢地會集體反你, 到時想補救都補唔到架喇...

請你細心d 諗下, 每當小朋友曳曳時, 我鬧佢地, 佢地喊, 只會話嬲自己做得唔好, 唔會怪我鬧佢. 但當你鬧佢地時, 佢地係集體一齊鬧返你, 一齊反你的. 憑呢一點,請你好好反思下自己所作所為.....

其實小朋友好簡單, 佢地想有一個開心的家庭, 大家不分你我, 互相幫忙, 不計較. 互相體諒, 不小氣的.咁簡單的一個願望, 點解你唔做? 佢地想要一個好仁慈的父親, 陪他們成長, 不是要一個惡霸, 係到不停咁鬧全家.

如果你還想小朋友對你好一點的話, 唔該你反思下, 改下你d 壞習慣. 我唔想小朋友成日鬧你, 對你不敬. 我更加不想, 當小朋友長大後, 要我去同你離婚.

發洩完畢~

sorry, 誤了大家時間....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好明白你, 佢顧家嗎? 仲有咩優點? 諗多d就無咁嬲架啦, 支持你啊!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主,
首先, 如果你有滾湯的, 就要順便蒸多一碟[食送], 滾湯時一同蒸, 貢就已經可以一次過準備到1[食送]1湯了, 另外再加一個[食送], 兩[食送]一湯, 貢就可以開飯啦...

蒸嘅[食送]要預先一晚醃好, 如果想食炆嘅[食送], 最好做多一點, 留返第二餐食.

小朋友如果已經有6歲, 就可以比佢自已沖涼, 如果府上有暖燈, 就唔洗擔心佢會凍親, 最好教個閙鐘比佢, 限佢在10分鐘內完成沖涼, 提高小朋友嘅自理能力, 你就可以輕鬆啲啦...

致於其他, 都係生活上啲小問題, 唔好迫自已太緊呀, 爭取休息啦~~~
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 badnews 於 11-1-3 13:45 發表
各位姐妹, 請容我發洩下, 我就來激到爆:

點解次次都要咁話我......
我已經加快手腳了. 點解仲唔體諒下我....

一個小時預備晚餐, 一個小時煮晚餐及預備埋第二晚既晚餐. 咁叫做得耐嗎????

我都要返工架. 每日趕頭 ...

印出黎比你老公睇, or email 比佢睇啦....

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 catfitfit 於 11-1-3 16:15 發表
樓主,
首先, 如果你有滾湯的, 就要順便蒸多一碟[食送], 滾湯時一同蒸, 貢就已經可以一次過準備到1[食送]1湯了, 另外再加一個[食送], 兩[食送]一湯, 貢就可以開飯啦...

蒸嘅[食送]要預先一晚醃好, 如果想食炆嘅[食送 ...

"都係生活上啲小問題"

吓, 唔係掛

樓主寫到個老公係 唔湊仔/唔理小朋友, 咁都係小問題

點煮 "食送" 相對黎講 就真係小問題啦...

別墅

GOOD:)

別墅

男人真係吾會點做家務架

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原帖由 Beary 於 11-1-4 06:03 發表

係囉, 個問題唔算小, 積吓積吓就好大, 重會影響兩公婆嘅感情, 樓主, 你老公係無第三者話佢喺屋企行霸道唔啱...

佢其實好著緊小朋友教育健康及小朋友的必需品, 成日上網搵唔同既資訊教材, 及買必需品俾小朋友. 但佢無耐性同小朋友相處. 樣樣都要急. 但小朋友又點急得.....

其實我大b, 已經係自己沖涼. 但因為個浴缸太高, 小朋友不能自己出入, 所以我都要take care 佢. 但細個件, 實在太細了(3歲幾). 我不放心, 所以都自己搞返.

其實小朋友佢地都已經好幫手了. 尤其大b, 佢自己會自行做功課溫習. 教細b功課, 在夏天時, 仲幫我同細b沖涼洗頭. 佢地仲收下衫咁. 但始終都唔算大, 好多野都要理下佢地嘛.

煮餸方面, 其實每天都好簡單, 兩餸一老火湯(用真空煲). 只係有時趁假期時, 煮好少少俾小朋友食(因小朋友好鍾意食, 所以我好多時用食來做奬勵的), 而且好多時趁假期, 整定第二日既餸, 第二日咁我咪可以做快d 咯.

c6唔係唔幫手, 只係佢每次要休息夠先起身幫手. 咁樣小朋友又點知喎~ 而且小朋友唔可以等佢訓夠之後, 先同個老豆相處架...

我尋日已經同佢好好傾過, 佢自己都明白. 但奈何佢性格太急了. 小朋友會好難適應. 而且我已經講過好多次了. 佢初初都ok, 但慢慢又固態復盟...之後又家嘈屋閉....

複式洋房

sorry. 電腦問題出了三次.

複式洋房

del

禁止發言

複式洋房

明白你心情的, 知道你辛苦了...唔好激親自己...

原帖由 ken9989 於 11-1-4 13:46 發表
我都覺得妳應該將呢篇野比老公看,系呢度post個作用唔大。兩公婆好好傾下啦。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,你沒有誤了我的時間,不用說SORRY...
我都覺得你好辛苦...你巳經好叻了...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果真係太辛苦,樓主不如請個鐘點煮飯/做下家務,令自己多D時間陪下小朋友...

原帖由 badnews 於 11-1-4 13:26 發表

佢其實好著緊小朋友教育健康及小朋友的必需品, 成日上網搵唔同既資訊教材, 及買必需品俾小朋友. 但佢無耐性同小朋友相處. 樣樣都要急. 但小朋友又點急得.....

其實我大b, 已經係自己沖涼. 但因為個浴缸太高, 小朋 ...

複式洋房

原帖由 wcpcelia 於 11-1-5 22:16 發表
如果真係太辛苦,樓主不如請個鐘點煮飯/做下家務,令自己多D時間陪下小朋友...

我都想請鐘點. 但奈何我份人工唔多,仲要段鐘計個隻. 所以份人工, 同請鐘點既人工差唔多.. 所以算啦~

我其實要求好簡單啫. 唔好鬧我, 體諒下我就ok 啦~

公爵府

if your hubby understand the situation but just can not control his emotion/temper. Do you think the Reward Chart system can also apply to him??

put up a chart that he can see it easily can remind him.

Kids need parents (both mum and dad). maybe ask your hubby to play with them 10-15mins a day (read story, play lego etc) to start with. If he can stand for 10-15mins to play with the kids everyday, I guess the relationship between dad n kids will improve a lot. and hopefully gradually, he will enjoy the time being with the kids.

複式洋房

今天又比d衰人整咗一嘢…..
逢星期一朝早, 大家姐都會巡鋪, 鋪面&全人類都要執到企企理理…..
返到公司,一打開個袋, 件制服巢哂不特止, d化妝品都爛埋. 似系個袋比人摷過, d嘢比人掟過咁.
好彩我同同事關係好, 唔駛5分鐘搞番掂…. 但真系好嬲…..好想報警

個返工袋放得好高, 小朋友唔會攞到....
無奈 c6手指拗出唔拗入, 平日我系公司攞mud貨板返來都比個衰人99私有化哂, c6仲好話有就要比人地wor.
到我比dmud都攞哂 要自己買時又
我點解唔系公司攞…. d貨有數ka…..

大宅

樓主, 其實你真係好快手, 預備晚餐, 一個小時煮晚餐及預備埋第二晚既晚餐 <-- 我三個鐘都可能唔得~

不過, 家家有本難諗的經, 希望你地解決到啦~

辛苦哂你呀~ 你係個好媽媽~! 你忍到既, 可能我一個月都頂唔順

首頁

尾頁

跳至