自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

係 FB 見到朋友 (被 tag) 既相入面 description 寫係呢幾日放左差唔多 400 隻孔明燈, 佢地有無諗過危險架.

呢一刻佢地覺得好好玩, 但引起山火或飄到民居時有咩後果佢地有無諗過架.

睇見 d 相真係
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

BK Milk勳章

香港放犯法ga!!!

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

啲人無腦諗嘢!!

男爵府

醒目開學勳章

其實佢地根本就係種火

原帖由 miriam 於 10-9-24 09:04 發表
係 FB 見到朋友 (被 tag) 既相入面 description 寫係呢幾日放左差唔多 400 隻孔明燈, 佢地有無諗過危險架.

呢一刻佢地覺得好好玩, 但引起山火或飄到民居時有咩後果佢地有無諗過架.

睇見 d 相真係 ...

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

呢D人捉到要嚴懲

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

中秋節當晚, 我屋企平台都有人放孔明燈, 真係好危險呀!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

數百孔明燈燃放 揭監管漏洞
(經濟日報)2010年9月24日 星期五 06:00

【經濟日報專訊】孔明燈冉冉升空,看似燦爛熱鬧,但卻危機四伏;前晚新界北區有數以百計的孔明燈疑違規燃放,其中2個墮落[url=]上水
[/url][url=]羅湖
[/url]站的港鐵列車車頂導致著火。
然而,本港規管孔明燈的法例不全面,只禁止特定地點如郊野公園、機場5公里範圍等地,不可燃放,其他地方則未有明文規管,有環保人士要求當局加強監管及巡查,以提高公眾的危機意識。
僅特定地點禁 其他無明文規管
前晚中秋節,不少市民在上水北區公園及[url=]粉嶺
[/url]一帶燃放孔明燈;居於八鄉的香港昆蟲學會會長饒戈表示,據他觀察,前晚每小時有逾百個孔明燈從5至6個不同地點升空。
不少市民透過facebook相約親友到本港多個地點燃放孔明燈,如科大碼頭、粉嶺圍漁塘及上禾坑村等,有青少年更表示:「成日落bar唱K實在太悶了,要搞搞新意思。」已在[url=]大嶼山
[/url]訂了度假屋,放加大碼孔明燈。
有出售孔明燈的店舖負責人坦言,今年中秋節共售出逾200個孔明燈,店員亦已教顧客放燈時要加上鈎及安全繩線繫著孔明燈,以確保不會超離升空高度及中心場地範圍。
但孔明燈的燃放卻造成意外,前晚11時許一列由羅湖開往紅磡南行列車,在上水站被孔明燈墜落車頂,因觸及集電產生火花,一度驚動消防員到場,事後發覺車頂薰黑,職員需疏散乘客改乘下班車,並安排列車回廠檢驗;同一時間,一班北行列車停在羅湖站時被孔明燈墜落頂,亦被安排回廠,令列車服務一度受阻。
港鐵發言人表示,已要求警方加強巡邏,並呼籲市民不要在港鐵站或路軌附近燃放孔明燈;警方發言人稱,上水分區前線警員,已加強留意及勸喻放孔明燈的人士,盡量避免影響他人及其他公共設施。
[url=]康文署
[/url]:近兩天無市民燃放被控
康文署發言人則指,如發現有人在轄下公園作出可能影響或危及他人安全的行為,會立即勸止;但過去2天並無市民因在相關場地放孔明燈而被檢控。
雖然本港並無法例全面禁止燃放孔明燈,但根據《林區及郊區條例》,在郊野公園或郊區非法生火或燃放孔明燈均屬違法,而[url=]民航處
[/url]發言人亦指,除非有書面許可,否則機場5公里範圍內,包括整個港島、九龍、新界西、[url=]沙田
[/url]及大嶼山等都不可燃放長或闊逾2米的孔明燈,而在船舶、車輛或建築物60米範圍內及離地面超過60米亦禁止燃放孔明燈;如果因而危害他人的生命或財產,違例者最多可被罰款5,000元及監禁2年。
但民航處發言人指出,他們不負責執法,要靠市民報警處理;警方回應稱,如收到市民舉報會到場了解,但是否犯法要視乎個別案件而定。
更多經濟日報網站內容, 請登入hket.com

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

佢地重要話好好玩, 叫埋 d 小朋友一齊放, 同時間十幾廿隻放上天, 睇 d 相睇到我好想 xhfkjfierkn ~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

引起山火真係害人不淺

珍珠宮

咪孔明燈好易放架咩? 我一直都以為放孔明燈係好大陣丈嘅添.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

王國長老

王國長老

好彩今年冇火燭, 但可想而知仲有好多香港人自私自利, 思想要被重新教育!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 10-9-24 09:36 發表
咪孔明燈好易放架咩? 我一直都以為放孔明燈係好大陣丈嘅添.

現在除了捉到會檢控外,其實禁售會唔會效果明顯D?
等同煙火條例

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

放燈定放火?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

王國長老

原帖由 edea 於 10-9-24 09:41 發表
好彩今年冇火燭, 但可想而知仲有好多香港人自私自利, 思想要被重新教育!

去北區媽咪會有 d 屋苑既保安員成晚無得訓, 要望實個天黎當值, 咪多得呢班自私自利既人囉.

侯爵府

好媽媽勳章

前晚我都見到,成個天一堆堆發橙光既物體,當時都唔知係咩,有d驚,睇新聞至知原來係孔明燈,又話犯法冇人再敢放,點解今年咁肆無忌憚架

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

原帖由 魚生 於 10-9-24 09:59 發表
早幾年我都在大陸放過一隻咁多,係好好玩,多既話仲好靚添,但係放既地方要空壙,有風而且係吹向海,隻燈燒完會跌落海囉,香港地方太細喇,好危險 ...

你控制到只孔明燈飛去邊個方向嘅咩?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

我個人唔贊成放孔明燈囉... 對環境好大污染!!
每放一個燈就係丟一舊咁大既垃圾!!!!

首頁

尾頁

跳至