時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

熱血勳章

佢話搵唔到菲律賓總統, 又話留言又話乜, 無人覆佢, 個樣好氣憤, 點知今日范太話佢:外交protocol(協訂)雙方的communication應該係由主權國家出面(即中央), 而唔係特區政府.

這是國家與國家之間的communication, 而唔係國家與特區之間的communication. 佢在植民地時代做咗咁耐官, 唔通都唔知?

so, 總統唔可以覆佢; 佢又傻, 人地成半日唔覆, 佢有無立即搵中央出面呢? 諗都諗到啦! 可能佢身邊又無人提佢呢樣嘢.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得特首無衰到喎, 佢都係緊張香港d市民, 先直接搵菲律賓總統傾, 係咁緊張既環境下, 有咩問題?

原帖由 natzuki 於 10-8-24 14:35 發表
佢話搵唔到菲律賓總統, 又話留言又話乜, 無人覆佢, 個樣好氣憤, 點知今日范太話佢:外交protocol(協訂)雙方的communication應該係由主權國家出面(即中央), 而唔係特區政府.

這是國家與國家之間的communication, 而 ...

男爵府

算啦. 比起平時既佢, 今次已經叫處理我好好.

況且, 可能佢都係一時心急姐, 當時個一刻個個都好亂, 可能唔理得咁多
原帖由 natzuki 於 10-8-24 14:35 發表

這是國家與國家之間的communication, 而 ...

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都唔覺得特首衰左WOO!!!

伯爵府

畀面勳章

原帖由 jackymum 於 10-8-24 14:39 發表
我覺得特首無衰到喎, 佢都係緊張香港d市民, 先直接搵菲律賓總統傾, 係咁緊張既環境下, 有咩問題?

冇錯, 佢就連外交既野都冇唸, 就先打比件垃圾總統, 就知佢真係好緊張呢班人質既安危!

珍珠宮

都唔可以咁講, 在人情上係要覆!

同法律係死, 人係生嘅道理一樣!

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 jackymum 於 10-8-24 14:39 發表

水晶宮

yes, agree

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

你又點知他無搵中央呢?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

佢地係後面做左幾多無人知.
人地係國家既總統 佢只係一個區長 可能人地眼中同村長分別不大
係咁既情況佢可以點呀
中央都出左口叫佢d賓佬睇住d 香港人啦
我相信佢都憤怒佢都心痛
大家都係hk人

珍珠宮

好媽媽勳章

agree~特首已經叫左中央幫手並且做緊野,唔通見中央做緊野自己就撓埋雙手睇tv咩?佢都係緊張呢件事先想直接同菲律賓總統溝通,點知人地真係唔so佢,太過份~!!!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

agree,佢都係一人之下啦,何況今次係hk人有事,由佢親自搵無問題,問題在於點解菲總唔覆人∕揀人覆?係咪玩嘢?!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢緊張件事直接搵菲律賓總統有乜問題?
總之特首做乜野都好,做多做少都有人話,香港人最叻係話人唔洗本。

伯爵府

我諗係你衰咗

男爵府

醒目開學勳章

講真, 佢做左佢應做既野啦, even 真係因為未夠班而唔覆電話俾佢, 都唔係佢既錯. 佢都係一心想幫手快d救人所以用最直接既途徑去幫手啫.

禁止訪問

回覆 1# bobosweet 的文章

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 雙子媽媽 於 10-8-24 14:40 發表
算啦. 比起平時既佢, 今次已經叫處理我好好.

況且, 可能佢都係一時心急姐, 當時個一刻個個都好亂, 可能唔理得咁多
可能又真係無人提下,始終香港人對政治知識係差少少

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-8-24 14:40 發表

冇錯, 佢就連外交既野都冇唸, 就先打比件垃圾總統, 就知佢真係好緊張呢班人質既安危!

問題係一開始時中央政府有冇理過, 幾時開始理, 幾時先開始同菲政府聯絡上...........? 只有中央同佢交涉先可行.
曾先生做同唔做對件事係無幫助.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

我又唔覺係亞特首衰左
我覺得係亞中央衰左先岩!

亞仔出左事, 個老豆去左邊呀???
訓緊午睡?

首頁
12345...8

尾頁

跳至